“De rijksten kunnen best wat meer bijdragen”: Jeremie Vaneeckhout pleit voor miljonairstaks op campagnestartdag Groen

In plaats van besparingen in de gezondheidszorg of de sociale zekerheid, moet er volgens Groen een miljonairstaks komen voor wie minstens 2,5 miljoen euro netto aan kapitaal heeft. “Die 1 procent rijksten kunnen best wat meer bijdragen”, zei Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout zaterdag op de ‘campagnestartdag’ van zijn partij.

Enkele honderden leden en sympathisanten van Groen verzamelden in Sint-Niklaas voor de aftrap van de verkiezingscampagne. Covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout loodsten de aanwezigen door de 12 prioriteiten van de Vlaamse groenen. Die prioriteiten zijn netjes verdeeld over drie thema’s: eerlijk klimaatbeleid, goede en betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen.

Volgens Naji hebben de andere partijen “de strijd tegen de klimaatcrisis volledig laten vallen” en staat het klimaat “enkel bij Groen nog op de agenda”. Groen rekende uit dat er elk jaar voor meer dan 20 miljard euro naar fossiele subsidies gaat. Dat terwijl er “amper 1,5 miljard euro nodig is om alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens te trekken”, aldus Naji.

Voor Groen kan er gerust gesnoeid worden in de fossiele subsidies, maar besparen op de gezondheidszorg of de sociale zekerheid vindt de partij geen goed idee. Groen kijkt liever naar een hogere bijdrage van de “extreem rijken”. “Wie een netto kapitaal heeft van 2,5 miljoen euro of meer, dat zijn de 1 procent rijkste Belgen in ons land, die kunnen best wat meer bijdragen”, aldus Vaneeckhout.

De groene miljonairstaks zou progressief werken in drie trappen (2,5 miljoen euro, 5 miljoen euro en 10 miljoen euro) en zou volgens Groen meer dan een miljard euro kunnen opleveren. Ter vergelijking: de PVDA wil een vermogensbelasting van 2 procent invoeren vanaf een vermogen van 5 miljoen euro. Die zou volgens de extreemlinkse partij jaarlijks 8 miljard euro opleveren.

Ook de strijd tegen racisme blijft voor Groen een speerpunt. Naji maakt daar meteen ook een strijd tegen extreemrechs en Vlaams Belang van. Nu die partij in de peilingen meer dan 25 procent haalt, wordt die strijd “zwaar”, erkent Naji. Bovendien moet Groen die strijd “bijna alleen” voeren. “Groen is de enige complexloze progressieve partij die overblijft en de enige partij die deze strijd onverminderd voert”, aldus Naji, die even emotioneel werd van het felle applaus dat volgde.

De groenen ijveren daarnaast onder meer voor beter en goedkoper openbaar vervoer, gratis onderwijs voor elk kind, meer geboorte- en ouderschapsverlof en een aanpak van de wachtlijsten in de zorg. Met die ingrediënten wil Groen volgens Naji “een groene golf laten rollen door Vlaanderen, Brussel, België en Europa”. Een doel dat Groen wil bereiken door de komende maanden minstens 100.000 deurbezoeken af te leggen.

The post “De rijksten kunnen best wat meer bijdragen”: Jeremie Vaneeckhout pleit voor miljonairstaks op campagnestartdag Groen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Stop alsjeblieft met huilen”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout

Het provinciebestuur is een hoffelijkheidscampagne gestart langs de oude spoorwegverbindingen die omgevormd zijn tot waardevolle, recreatieve, groene assen. Zo onder meer langs De Groene 62, die Torhout met Oostende verbindt.
The post Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »