Kunnen we in de paasvakantie al genieten van een portie mosselen? “Hopelijk zijn de Deense binnen een paar weken voldoende gegroeid”

Lichte paniek bij de restaurantuitbaters die mosselen serveren want dit jaar moeten ze een noodoplossing verzinnen: de Deense hangcultuurmosselen vallen momenteel immers veel te klein uit. Om de paasvakantie goed door te komen, vestigen ze hun hoop nu op het Grevelingenmeer in Zeeland, het grootste zoutwatermeer van West-Europa… Zullen toeristen op de markt in Brugge nog mosselen kunnen bestellen? Rik Ameloot van de Brugse Mosselcentrale geeft tekst en uitleg.

Met de paasvakantie in het vooruitzicht verwachten de restaurateurs natuurlijk dat heel wat klanten een portie mosselen zullen bestellen. Normaal zouden ze Deense hangcultuurmosselen serveren. “Er is een koudere periode geweest in Denemarken waardoor de schelpen op dit moment bijzonder klein zijn. Het vlees dat erin zit, is al redelijk goed maar deze mosselen moeten zeker nog wat groeien. Bij warmere temperaturen zal er opnieuw meer voedsel in het water zijn”, vertelt Rik die al de derde generatie is van de bekende familie Ameloot die op de Vismarkt in Brugge actief is en er nog steeds visrestaurant met fishbar De Gouden Karpel uitbaat.

Volgens de vis- en schaaldierenexpert heeft het klimaat voor een aantal verschuivingen gezorgd in de mosselteelt. “Mijn grootvader en vader reden ook al rond met mosselen naar de restaurants. Ik herinner me nog heel goed dat we de Zeeuwse bodemcultuurmosselen konden houden tot Pasen en dan overschakelden op een andere variant. Maar door de opwarming van het water beginnen die mosselen veel sneller te ‘melken’. Dit betekent dat de mossel miljoenen zaad- en eicellen loslaat in het water om aansluitend te starten met de voortplanting. Die mosselen zijn niet meer geschikt voor de consumptie.” Maar hij stelt ook vast dat de Zeeuwse mosselen in het verleden pas rond 15 juli arriveerden terwijl dat nu een stuk vroeger is.

Enkele weken

Maar waar moest de oplossing dan vandaan komen? “In het Nederlandse Grevelingen ligt het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De mosselen die we daar aantreffen zijn nog goed van kwaliteit. We hebben geluk dat deze Zeeuwse hangcultuurmosselen nu kunnen opgediend worden in de restaurants. Ik heb er woensdagochtend klaargemaakt en ze zijn zeer smaakvol en de schelpjes zijn mooi gevuld”, aldus Rik. Hoe lang moeten de restaurants dit overbruggen? “Dat is moeilijk exact in te schatten. Ik vermoed dat we binnen enkele weken toch zullen kunnen overschakelen naar de Deense mosselen. Wij leveren aan 70 restaurants in de Brugse regio en we zien dat mosselen eigenlijk het hele jaar door op de kaart blijven staan.”

Philippe Le Loup is zaakvoerder van het bekende restaurant Poules Moules in het centrum van Brugge. Zoals de naam van zijn zaak laat vermoeden, zijn mosselen er één van de populairste gerechten. “Als klant van de Brugse Mosselcentrale serveren we sinds woensdag deze mosselen uit het Grevelingenmeer. Het zal misschien lukken om daarna direct over te schakelen naar de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. We zullen afwachten.” Philippe is natuurlijk tevreden dat er een oplossing is. “Er komen bij ons veel toeristen en Bruggelingen mosselen eten en de paasvakantie is in aantocht. Gemiddeld bereiden we hier 100 kilo per dag. Tijdens de zomer zitten daar pieken van 150 kilo bij.” (FV)

The post Kunnen we in de paasvakantie al genieten van een portie mosselen? “Hopelijk zijn de Deense binnen een paar weken voldoende gegroeid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Radio Vandewalle is weer in de ether op 96.7 FM

De zomerse stadsradio Vandewalle gaat vanaf zaterdag 13 juli weer in de ether. De tweede editie is twee weken lang dag en nacht te beluisteren en te herbeluisteren. Buurtbewoners, verenigingen en een pak vrijwilligers werken eraan mee. Op 23 juli komt Radio Rolarius nog een dag terug en wordt Radio Vandewalle gekaapt.
The post Radio Vandewalle is weer in

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lore (22) getuigde net als ex-Red Flame Tine Schryvers over eetstoornis: “Het gaat nu beter, maar gemiddeld herstel duurt zeven jaar”

Vroegere Red Flame Tine Schryvers (31), afkomstig uit een echte Zoerselse voetbalfamilie, getuigde moedig op Instagram over haar eetstoornis. Twee jaar geleden volgden 1.600 mensen ook al de blog die Lore Van Brabant (22) uit Malle bijhield over haar eetstoornis. “Ik vind het enorm erg dat Tine dit moet meemaken”, reageert Lore. “Hopelijk vindt ze snel hulp, want ik heb

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar

Net voor de oefenwedstrijd van de Belgian Cats in de Lange Munte ontving Pauline Bayart een aandenken als Belofte van het jaar. Als speelster van Waregem en Young Cat kreeg ze een erezitje op de match van de Cats tegen China, geflankeerd door haar trotse ouders.
The post Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar appeared first

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat vandaag in ‘De Standaard’.

Lees meer »