Nieuw boek bundelt fauna en flora aan de Vlaamse kust: “Ideaal hulpmiddel om natuur te leren kennen”

Wandelaars die graag op ontdekking gaan in de natuur aan de kust kunnen vanaf nu het nieuwe boek ‘Fauna en Flora aan de Vlaamse kust’ gebruiken om te herkennen wat er allemaal leeft. Hans Baeté en Bart Muys brengen de grote verscheidenheid aan grote en kleine dieren, bomen, kruiden tot paddenstoelen in beeld.

Ze maakten bewust een laagdrempelig boekje waarmee iedereen op stap kan aan zee. “We nodigen iedereen uit om actief met het boek aan de slag te gaan en zo bij te leren over de natuur.”

“De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. Dat moet veranderen”

Er verschenen al boeken over ‘de Kempen’, ‘het Groene Woud en ‘het Zoniënwoud’. Met ‘Fauna en flora van de Vlaamse kust’ verschijnt het vierde werk in deze rij met steun van de Provincie West-Vlaanderen. Het idee van Bart Muys is mensen een praktische gids aan te bieden zodat ze concrete informatie vinden over wat er leeft in een specifieke regio. “De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. We moeten vaak van nul beginnen. Dat is een schril contrast met onze voorouders. De jagers en verzamelaars kenden heel wat soorten omdat het nodig was om te overleven. Wij hebben dat ook terug nodig”, licht de professor in bosecologie toe.

Ecosystemen

Het gaat niet om de natuur als patrimonium maar als gereedschap. “We kunnen niet overleven zonder biodiversiteit. Er is veel recent onderzoek naar de rol van ecosystemen. We hebben allerlei experimenten opgesteld en onderzoek heeft getoond dat als biodiversiteit toeneemt, de productiviteit ook toeneemt in verschillende systemen. We willen daarom meer mensen bereiken en motiveren om natuurkennis op te doen. Wie dat heeft zal ook meer motivatie vinden om te strijden voor natuurbehoud.”

“Het is een praktische gids, we willen dat mensen er echt iets aan hebben”

Vanuit dat idee werkte Muys aan de nieuwe reeks. “We wilden vertrekken vanuit een zeer praktische gids waarmee iedereen aan de slag kan. In de boekhandel zijn er heel wat boeken waar bijvoorbeeld honderden soorten vogels in staan, maar voor beginners is dat minder interessant omdat je veel soorten nooit in de praktijk zal tegenkomen. We wilden ervoor zorgen dat mensen kennis opdoen waar ze iets mee zijn. We focussen ons daarom telkens op een specifiek gebied en houden ons nu dus enkel bezig met de soorten die relevant zijn voor onze kust.”

Illustraties

De gids werd mooi geïllustreerd door Toni Llobet, een gekende natuurillustrator afkomstig uit Barcelona. “Hans Baeté is de auteur. Hij zorgt voor de interessante weetjes. Hij denkt telkens na over welke soorten er in de gids moeten. We hebben alles dan uiteindelijk met lokale experts afgetoetst. Eerst geven we algemene info over de regio en welke habitats je kan vinden aan de kust van het strand tot de oude duingraslanden. Bij de tien belangrijkste habitats wordt getoond wat er precies te zien is. We halen er per soort enkele specifieke exemplaren uit die je hier kan vinden. Kinderen kunnen een kruisje plaatsen bij soorten die ze gevonden hebben en tellen hoeveel exemplaren er zijn. Op die manier kan je er een uitdaging van maken waar kinderen enthousiast mee aan de slag gaan.”

Een van de meest voorkomende soorten, die typisch zijn voor de kust, is bijvoorbeeld helmgras. “Dat zal je overal tegenkomen. Iets zeldzamer is dan weer de Blauwe Zeedistel. Tijdens mijn jeugd was dit een zeldzame soort, maar ondertussen is het terug aan het opkomen. Je zal ook de zeewinde terugvinden. Ook bij de schelpen zoomen we in op verschillende soorten en tonen welke soorten hier oorspronkelijk niet voorkwamen”, licht Hans Baeté toe.

The post Nieuw boek bundelt fauna en flora aan de Vlaamse kust: “Ideaal hulpmiddel om natuur te leren kennen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enqûete: helft wil Tedesco zien vertrekken, een derde vindt dat Lukaku best stopt bij nationale ploeg

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Bijna één op de drie vindt ook dat Lukaku best stopt bij de nationale ploeg, terwijl 80% van mening

Lees meer »

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »