Brugge zal vanaf juni meer kleine ingrepen ‘vergassen’, omdat West-Vlaams parket vernielingen, nachtlawaai en graffiti zonder gevolg klasseert

Volgens gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) loopt de Brugse stadskas miljoenen euro’s mis, omdat beperkte snelheidsovertredingen en inbreuken op autoluwe zones niet als GAS-boetes gesanctioneerd worden. Brugs burgemeester Dirk De fauw sust: “Tegen 1 juni zullen we meer ‘vergassen’.”

Steeds meer kleine inbruken worden door het West-Vlaams parket zonder gevolg geklasseerd. In een recente omzendbrief somt de procureur des konings een aantal inbeuken op die niet meer zullen vervolgd worden: vernieling/beschadiging van voorwerpen van algemeen nut, graffiti, kwaadwillig beschadigen of omhakken van een boom, vernieling of beschadiging van afsluitingen, nachtlawaai, verbod op gezichtsbedekking, inbreuken op de bijzondere openingsuren van nacht- en belwinkels.

Vergassen

Burgemeester Dirk De fauw kreeg die omzendbrief in handen en maakt zich zorgen over de straffeloosheid die zal ontstaan. Bijgevolg heeft hij aan de GAS-dienst gevraagd om de voorbereidingen te treffen om die inbreuken te ‘vergassen’. Het vernieuwde Brugs GAS-kaderreglement werd reeds goedgekeurd in de Gemeenteraad van 26 februari 2024.

Record

Gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) ziet dat GAS-overtredingen in onze stad al jaren een stijgende lijn vertonen en in 2023 met 1.162 een nieuw record bereikten, versus 760 in 2022. Hij vindt dat het stadsbestuur dit dringend anders moet aanpakken:

“Niet meer boetes, maar ook maar ook beperkte snelheidsboetes en inbreuken op de autoluwe zones met GAS-boetes beteugelen. Nu gaan al die inkomsten naar de federale kas. Het gaat over miljoenen euro’s die de stadskas niet ontvangt. In het derde kwartaal 2023 noteerden we 13.000 overtredingen wat de autoluwe zone betreft, dat is 58 euro per feit…”

Autoluwe zone

Dirk De fauw wijst er fijntjes op dat de gemeenteraad in oktober 2023 al een reglement goedkeurde om inbreuken tegen het verkeersbord C3 (verkeersvrije en autoluwe zone) vastgesteld door ANPR-camera’s te sanctioneren via de GAS-regelgeving: “Voor Brugge gaat dit specifiek over het negeren van het toegangsverbod in de Zuidzandstraat, Steenstraat, Katelijnestraat en de Geldmuntstraat, waar de ANPR-camera het verkeer registreert.”

“De nodige voorbereidingen worden momenteel getroffen om dit in Brugge te implementeren. Dit betekent dat we software en hardware hebben aangekocht en personeel aanwerven voor de verwerking van de gasboetes. Voorlopig worden deze vaststellingen nu nog doorgestuurd naar de federale overheid die de boete ook int.”

“Het is de bedoeling dat de vernieuwde versie van het protocol in werking treedt op 1 juni 2024, waarbij de inkomsten dan logischerwijze na enkele weken naar de stad zullen vloeien in plaats van naar de federale staat.”

Snelheids- overtredingen

“Snelheidsovertredingen daarentegen vormen een beleidsprioriteit voor het parket”, stelt Dirk De fauw. “Dit vergassen biedt geen meerwaarde in de verkeershandhaving, wel integendeel. Om die reden beveelt de procureur des Konings de steden en gemeenten aan om dit niet op te nemen in hun reglementen.”

“Gelet op de beperkte mogelijkheden van de sanctionerend ambtenaar inzake de opsporing van buitenlandse overtreders en gebruikers van firmawagens betekent dit dat de vergassing van snelheidsovertredingen voor veel overtreders tot straffeloosheid zal leiden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

The post Brugge zal vanaf juni meer kleine ingrepen ‘vergassen’, omdat West-Vlaams parket vernielingen, nachtlawaai en graffiti zonder gevolg klasseert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Interview met zwakbegaafde kinderverkrachter kan Axel Daeseleire twee jaar cel opleveren

Twee jaar gevangenis. Dat hangt Axel Daeseleire (55) boven het hoofd na een nooit uitgezonden interview met een pedoseksueel die opgesloten zat in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Volgens het parket maakten de tv-maker en enkele anderen achter het programma ‘Axel gaat binnen’ misbruik van de zwakbegaafdheid van de zedendelinquent — hij heeft een IQ van 67 — om

Lees meer »

2.000 Belgen hebben alcoholslot, waarvan slechts 9 voor het leven. Kostprijs blijkt obstakel: “Niet iedereen kan er 3.000 euro per jaar voor betalen”

De chauffeur van het dodelijke ongeval in Koningshooikt, Louis W., kreeg onder meer een alcoholslot voor het leven. Uitzonderlijk: het is nog maar de negende keer dat een rechter die sanctie oplegde. Zo’n alcoholslot kost toch al snel drieduizend euro per jaar. Politierechters zijn daarom terughoudend om zulke sanctie op te leggen, omdat niet iedereen dat kan betalen. “En daar

Lees meer »

Bijna 165.000 werknemers leven in armoede in België

Bijna 165.000 werknemers in België bevinden zich momenteel in een precaire situatie. Dat meldt de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie donderdag bij de voorstelling van een nieuw themaboek over het verband tussen werk en armoede.

Lees meer »

Marcel doodgeschoten één dag nadat zijn ex de volledige erfgename werd: proces rond villamoord weldra van start

In november 2017 wordt zakenman Marcel Van Hout met twee kogels afgemaakt in zijn zwaar beveiligde villa in Pelt, in de provincie Limburg. Camerabeelden zijn verdwenen. Inbraaksporen zijn er niet. Wel zijn er twee beschuldigden. Zijn ex en zijn klusjesman. Waarom moest Marcel dood? Vrijdag start het proces van de Peltse villamoord in het Tongerse hof van assisen.

Lees meer »

Staking van Amerikaanse havenarbeiders afgelopen na voorlopig akkoord

De stakende dokwerkers in veertien grote havens aan de Amerikaanse oostkust gaan weer aan de slag. Dat hebben de vakbond en de werkgevers donderdagavond (lokale tijd) laten weten in een gezamenlijke verklaring. De twee partijen hebben een”principeakkoord” bereikt over de lonen en het sociaal akkoord is verlengd tot 15 januari.

Lees meer »

Kuifje, maar ook FC De Kampioenen en graphic novel: na 10 jaar weer exporuimte over Belgische strip in Stripmuseum in Brussel

Het Stripmuseum in Brussel heeft voortaan weer een tentoonstellingsruimte over Belgische striphelden. 10 jaar geleden werd de tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische stripverhaal opgedoekt, maar daar komt nu dus weer verandering in. De grote namen zoals Kuifje of Suske en Wiske komen aan bod, maar ook nieuwere strips zoals FC De Kampioenen of de graphic novel.

Lees meer »

Ex-politievrouw (29) wijst in afscheidsvideo op pesterijen bij politie: “Ze blijven me achtervolgen, ik wil rust”

Stapte een ex-politievrouw (29) uit het leven omdat één of meerdere politiemannen van het Oostendse korps haar bleven pesten, zelfs jaren na haar ontslag? Op die vraag probeert het parket een antwoord te vinden. De jonge vrouw liet verschillende documenten — zelfs een videoboodschap — na die volgens haar familie in die richting wijzen. “Ze joegen haar de dood in”,

Lees meer »

KIJK. Oud-president Jimmy Carter maakt zeldzame verschijning voor 100ste verjaardag, maar er is ook kritiek: “Waarom wil familie hem zo tonen?”

Oud-president Jimmy Carter is dinsdag 100 jaar geworden en dat vierde hij met familie en vrienden in zijn achtertuin. Hij keek naar een militaire fly-over, die deel uitmaakt van de vele festiviteiten voor zijn verjaardag in zijn woonplaats Plains in Georgia. De Amerikaanse nieuwszender CBS News mocht er exclusief bij zijn.

Lees meer »

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op zuiden van Beiroet – Vrijdag vertrekken eerste Belgen uit Libanon

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op het zuiden van Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via

Lees meer »

Kortgerokte prinses Delphine maakt statement tijdens misviering met paus: “Hoop en liefde zijn niet verbonden aan één religie”

Kleurrijk en Belgisch. Zo verscheen prinses Delphine (56) zondag tijdens de eucharistieviering met paus Franciscus (87). Waar de andere leden van de koninklijke familie het sober hielden, koos de kunstenares resoluut voor een sprankelende look en blote benen. BV-stylist Jody Van Geert, met wie ze samenwerkte, legt uit hoe de outfit met blazer waarop ‘Love’ te lezen staat tot stand

Lees meer »

Leon (5) heeft kanker, zusje Mia (3) onderging twee hartoperaties: “Maar het heeft geen zin om te piekeren”

Een jonge familie met twee zwaar zieke kinderen: soms is het leven een vieze brij. Zo ook voor het gezin van pediater Eline Hensels (32) uit Balen. Toen dochter Mia (3) voor de tweede keer herstelde van een openhartoperatie, vonden haar collega-artsen bij zoontje Leon (5) een hersentumor. Vorige maand kreeg hij zijn 70ste chemo. “Of de tumor ooit verdwijnt,

Lees meer »