Maak kennis met de inclusieve activiteiten én de knappe nieuwbouw van Havenzate op de Open Dag van de Zorg

Na de forse investering in een moderne nieuwe vleugel in 2018 richtte Havenzate vzw in september 2022 de pijlen op een nieuw ambitieus project. De oude huisjes in de tuin waar 18 cliënten van het ondersteuningscentrum voor volwassenen met een mentale beperking op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer. Ze maakten plaats voor een verbluffende nieuwbouw met 23 individuele kamers, een patio met glazen koepel, drie keukens, een belevingstuin, een fietsenstalling ..

Directeur Liesbet Hatse en haar team zijn opgetogen over het resultaat. “We zijn onze partner en sponsor, Lions Club De Panne – Westkust, bijzonder dankbaar, want zonder die financiële inbreng was dit niet mogelijk geweest. Het kostenplaatje is opgelopen van initieel 2,8 naar bijna 4 miljoen euro. Het was een echt huzarenstukje! Eerst moesten we de 18 bewoners tijdelijk onderbrengen in residentie Zuidburg, waar ze het echter prima konden vinden met de bewoners van de zorgflats. Nu hebben ze net hun intrek genomen in onze nieuwbouw met vijf entiteiten. Per verdieping is er één gemeenschappelijke leefruimte voor ontspanning, een gesprek… We zijn erin geslaagd om een optimaal evenwicht te realiseren tussen comfort, veiligheid, esthetiek en huiselijkheid. We hebben gekozen voor warme kleuren en duurzame materialen met veel hout, zonnepanelen, vloerverwarming, heel veel licht, een patio met plantentuin en een glazen koepel, zithoekjes buiten, een belevingstuin die wordt ingericht door laatstejaars studenten tuinarchitectuur met planten en kruiden om de zintuigen te prikkelen, een comfortroom om tot rust te komen enz. De cliënten mogen hun kamers zelf inrichten.”

Comfortroom

Op de eerste verdieping wonen vooral zelfstandige cliënten, die worden voorbereid op volledig zelfstandig wonen onder begeleiding. “Er komt echter ook een complexere doelgroep van mensen met onder meer autismespectrumstoornissen, psychische kwetsbaarheid en we zetten sterk in op zorg op maat. Daarom is de comfortroom zo belangrijk”, zegt directeur Hatse. “We werken preventief met signaleringsplannen om escalaties te voorkomen.”

Op de Open Dag van de Zorg krijgen bezoekers een rondleiding in het hoofdgebouw én in de nieuwbouw. Ze maken kennis met de medewerkers, de leefgroepen, de activiteiten en alle facetten van de werking. (MVO)

Zondag 17 maart van 10 tot 17 uur – Noordstraat 136, 8630 Veurne

The post Maak kennis met de inclusieve activiteiten én de knappe nieuwbouw van Havenzate op de Open Dag van de Zorg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hamas meldt dood van leider in Libanon – “Voor het eerst ook luchtaanval in centrum van Beiroet”

De Palestijnse beweging Hamas meldt de dood van de leider van de groep in Libanon, Fateh Sherif Abu al Amin. Hij is samen met familieleden omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op zijn woning in het zuiden van Libanon. En Libanese bronnen zeggen dat zondagnacht bij een Israëlische drone-aanval op een flat in het centrum van Beiroet vier mensen zijn omgekomen.

Lees meer »

Golfbiljartclub De Transstekkers komt feestelijk bijeen

In café Transit aan de Torhoutsesteenweg is golfbiljartclub De Transstekkers feestelijk bijeengekomen. De laureaten van het voorbije seizoen werden figuurlijk in de bloemetjes gezet. Patrick Vanbelle toonde zich de sterkste en werd kampioen vóór Kevin Daenekindt en Wim Devos. De rode lantaarn ging naar Nico Baert. Het bestuur van de vereniging bestaat uit voorzitter Tom
The post Golfbiljartclub De

Lees meer »

Lethysia Holvoet is eerste Winkelnaris Universalis

De 29-jarige Lethysia Holvoet werd op zaterdagavond 28 september de eerste Winkelnaris Universalis. Lethysia won de wedstrijd die georganiseerd werd door CultuurWinkel.
The post Lethysia Holvoet is eerste Winkelnaris Universalis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pokeren over oorlog en vrede

21:08 Een jaar na de terreuraanslagen van Hamas ziet Israël een kans om zijn stempel te drukken op het Midden-Oosten. De recente successen tegen Hamas, Hezbollah en Iran zijn echter geen garantie voor een d…

Lees meer »

Dorianne Aussems toont zich als ijzersterke bondgenoot in ‘De verraders’: “Tips gekregen van iemand uit vorig seizoen”

MNM-dj Dorianne Aussems (31) waagt zich met ‘De Verraders’ aan haar eerste VTM-programma. De radiostem valt al sinds aflevering één op door haar sterke leiderscapaciteiten. Vanaf de eerste aflevering had ze ook meteen door dat Lotte Vanwezemael een verrader was. “Ik presenteer al enkele jaren ‘Generation M’ en daar doe ik niets anders dan met mensen bezig zijn. Met dat

Lees meer »

EXCLUSIEF. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers doet verslag vanop de plek waar Nasrallah gedood werd: “In mijn carrière nooit zoiets gezien”

Robin Ramaekers, onze man in Beiroet, was lang voordat CNN of BBC er waren als eerste oorlogsjournalist op de plaats waar vrijdag Hezbollah-kopstuk Hassan Nasrallah bij ongeziene Israëlische bombardementen werd gedood. Als eerste en tot dusver enigen waren hij en cameraman Stijn De Smet getuige van de ravage en de emoties ter plaatse. Zijn relaas: “Plots stonden we op de

Lees meer »

Chiro Pimpernel ontvangt 164 leden op startdag

Chiro Pimpernel blikt tevreden terug op een geslaagde startdag. Op zondag 22 september trapte de jeugdbeweging het werkjaar af met zoals gebruikelijk de bekendmaking van de leidersverdeling. In totaal waren er 164 leden op de afspraak. Zij krijgen leiding van 28 gemotiveerde jongens en meisjes. (gf)
The post Chiro Pimpernel ontvangt 164 leden op startdag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israël verklaart VN-topman Antonio Guterres “persona non grata” – Ministerraad bespreekt deze namiddag situatie van Belgen in Libanon

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen van deze ochtend. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog

Lees meer »

Belgen uit Libanon gearriveerd in Militair Hospitaal in Brussel

Omstreeks 23.30 uur zijn in totaal 55 Belgen uit Libanon aangekomen in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in de Brusselse deelgemeente Neder-Over-Heembeek. Aanvankelijk werd de groep Belgen omstreeks 22.00 uur in Brussel verwacht, maar het Nederlandse vliegtuig, dat om 16.30 uur Belgische tijd in Beiroet was opgestegen, liep een uurtje vertraging op.

Lees meer »