Het magische realisme van Jan in de bib van Izegem

Gewezen verzekeringsmakelaar Jan Devoldere stelt de hele maand maart een zevental schilderijen tentoon in de bib aan de Grote Markt. “Vooral reisimpressies”, zegt autodidact Jan die gevoel wil leggen in zijn kleurrijke schilderijen.

Jan Devoldere (72) woont in de Kokelarestraat en was tijdens zijn beroepscarrière zelfstandig verzekeringsmakelaar. Toen hij 61 jaar was, verkocht hij zijn verzekeringsportefeuille en ging wat je zou kunnen noemen met vervroegd pensioen. “Ik had altijd al aanleg voor tekenen, schilderen en fotografie’, zegt Jan. “Maar door gebrek aan tijd kwam ik er niet toe kunst te beoefenen. Toen ik met pensioen was, gaf mijn dochter Lies mij een origineel cadeaubon: ze schreef me in om in het Sask in Roeselare (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) een cursus te gaan volgen… De start van mijn artistieke carrière!”

Beeldende vorming

Jan volgde aan het Sask twee jaar beeldende vorming. “Ik maakte er kennis met diverse kunstdisciplines. Ik schreef me in bij Art’Iz in Izegem en volgde tekenen en schilderen bij lesgevers Christophe Denys en Greta Vermander. Twee leraars die me elk een aparte inbreng bezorgden.”

De laatste twee jaar evolueerde Jan zijn schilderkunst. “Primaire, heldere kleuren beheersen nu mijn werk en de verhoudingen en het dieptezicht moeten altijd kloppen. Mijn recente werk getuigt van een magisch realisme, een kunststroom die ook in de literatuur bestaat. Voor mij een vorm van expressionisme met felle kleuren waar ik in het onderwerp nog een gevoelswaarde probeer in te leggen. Een leraar in Art’Iz zegt dat mijn kunst een beetje op de stijl lijkt van de Schotse figuratieve kunstenaar Peter Doig.”

Landschappen

Jan schildert vooral landschappen. “Nu heel veel reisimpressies uit diverse landen. En met kleuren die niet noodzakelijk overeenkomen met de werkelijkheid. In de bib hangen zeven werken: Avondzon boven de Nijl, Rijp koren ‘s ochtends vroeg in een oase, De oogst ‘s ochtends vroeg, De markt van Marakech ‘s avonds, Kamelen aan de boord van de Nijl, St.-Florent in Corsica en Roeiers op de Nijl. (IB)

De werken kan je gaan bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

The post Het magische realisme van Jan in de bib van Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Nog veel stappen nodig om oorlog te beëindigen”, zegt Hongaarse premier Orban na gesprek met Poetin

De Hongaarse premier Viktor Orban is in Moskou aangekomen voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Dat melden Russische media vrijdag. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de troepen nog stand. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »