Romeinse maliënkolder gevonden in Oudenburg: “Een zeer bijzondere vondst”

Tijdens archeologische opgravingen in Oudenburg werd een Romeinse maliënkolder teruggevonden, de eerste ooit op het Vlaams grondgebied. Het artefact werd vorige zomer al gevonden, maar nu pas kon met 100 procent zekerheid bevestigd worden dat het effectief om een maliënkolder gaat. “Nu begint de zoektocht naar budget om deze vondst in oorspronkelijke staat te kunnen herstellen.”

In het kader van een nieuwbouwproject van Ruben Willaert NV met ondergrondse parking werden vorige zomer archeologische graafwerken uitgevoerd op de hoek van de Kerktstraat en de Mariastraat. Daar werd toen een ‘homp ijzer’ opgegraven waarvan men vermoedde dat het ging over een maliënkolder. Dat is een beschermend vest dat bestaat uit duizenden aan elkaar gesmede ringetjes, red.

In het AZ Sint-Lucas in Brugge werd de vondst gescand om er meer over te weten te komen.

“We hebben lang moeten zoeken naar een plek waar we deze vondst konden laten authenticeren met een röntgenscan. We hebben op veel gesloten deuren gebotst. Uiteindelijk kregen we groen licht van het AZ Sint-Lucas in Brugge, nu kunnen we met 100 procent zekerheid zeggen dat het effectief gaat over een maliënkolder uit de Romeinse tijd”, vertelt projectleider Jasper Deconynck.

Budget voor verder herstel

Een standbeeld van een Romeins figuur met zogenaamd maliënkolder aan.

Wie hoopt om deze bijzondere vondst binnenkort in een museum te gaan bezichtigen, zal nog even geduld moeten hebben. “Er was via het commerciële circuit een budget voor de opgravingen en voor de scan die we nu bijvoorbeeld hebben laten uitvoeren. Maar de kolder bestaat uit meer dan 30 aparte stukken, vol roest. Om die te kunnen vrij leggen en in oorspronkelijke staat te herstellen, hebben we tienduizenden euro’s nodig. We hopen op een externe geldschieter die dit wil financieren.”

The post Romeinse maliënkolder gevonden in Oudenburg: “Een zeer bijzondere vondst” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vakbonden vormen front in Audi-betoging

Zo’n 5.500 mensen kwamen deze voormiddag samen in Brussel om te betogen naar aanleiding van de nakende sluiting van de Audi-fabriek in Vorst. Onder het motto “De industrie is van ons”, liepen de leden van verschillende vakbonden mee in de nationale staking. “Van het Belgische tot het Europese niveau, de politiek moet ons verdedigen.”

Lees meer »

Influencer Soraya S. vrijgesproken voor babymoord op assisenproces, maar wel schuldig aan onvrijwillige doodslag

De 31-jarige Soraya S. is door de jury van het Brusselse hof van assisen vrijgesproken voor kindermoord. De vrouw werd ervan verdacht haar baby van twee maanden oud te hebben verstikt in een hotel in Sint-Gillis. Volgens de volksjury is de vrouw wel verantwoordelijk voor de dood van het kind en daarom werd ze schuldig verklaard aan onvrijwillige doodslag.

Lees meer »

Olievlek voor Groenland door schipbreuk klein cruiseschip

Voor de kust van Groenland heeft een vaartuig met tot 20.000 liter diesel aan boord schipbreuk geleden. Dat heeft een zwarte olievlek veroorzaakt. De brandweer probeert die in te dammen in de fjorden in de buurt, zo kondigt de politie van het Deense autonome grondgebied aan.

Lees meer »

Vijf doden bij gewapende aanval op burgers in Ecuador

In Ecuador zijn bij een gewapende aanval op burgers in het noorden van de hoofdstad Quito, waar regelmatig drugsbendes actief zijn, vijf doden en een gewonde gevallen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. De aanval deed zich voor in de nacht van vrijdag op zaterdag in een kapperszaak in de arme buitenwijk Pisuli.

Lees meer »

Israël zegt Hezbollah-kopstuk Ibrahim Aqil te hebben gedood met luchtaanval op Beiroet: wie was hij?

Het Israëlische leger zegt dat het Ibrahim Aqil heeft gedood, een kopstuk van de extremistische groepering Hezbollah. In de jaren 80 was Aqil een belangrijke figuur bij de ondertussen opgedoekte Libanese Islamitische Jihad. De Verenigde Staten verdenken hem onder meer van medeplichtigheid aan 2 bomaanslagen in 1983, waarbij in totaal meer dan 350 mensen om het leven kwamen.

Lees meer »

Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek

Op zaterdag 21 september organiseert Ingelcaps een ruilbeurs van champagnecapsules in De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat.
The post Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-man van moordverdachte Inge Reyntjens: “Ik ben 175.000 euro kwijt door ‘het team’ dat Daisy zou behandelen tegen kanker”

De ex-man van Inge Reyntjens is zwaar opgelicht door Daisy V.M., die deze week samen met Inge Reyntjens voor het Antwerpse assisenhof terechtstaat voor de moord op Heidi Reyntjens. Hij beweert dat hij in totaal zo’n 175.000 euro heeft gegeven aan ‘het team’, dat Daisy zou behandelen tegen kanker. “Ik begrijp het zelf ook niet, achteraf. Ik heb mijn huis

Lees meer »

Baby van vier maanden overleden in Avelgem: vader (29) opgepakt

Een 29-jarige vader uit Avelgem is gearresteerd op verdenking van het schudden van zijn vier maanden oude baby, die maandag is overleden. Het jongetje werd zondag opgenomen in AZ Groeninge, Kortrijk, met ernstige symptomen van het shaken baby-syndroom. Hij werd onmiddellijk overgebracht naar het UZ in Gent, waar de politie en het parket werden ingelicht.

Lees meer »