Zesde nationale titel voor pomponteam van De Zwaan: “Heel blij dat we deze titel opnieuw konden veroveren”

Het pomponteam van De Zwaan is voor de zesde keer nationaal kampioen. Met het thema ‘Hemel en hel’ behaalde het team 76,75 procent.

“In oktober werd het pomponteam van De Zwaan opnieuw provinciaal kampioen”, vertelt Luc Haeghebaert, secretaris van De Zwaan. “Daar werden ze geselecteerd voor de nationale wedstrijd in Leuven op 10 maart. Het is al de zevende keer dat dit gebeurt. Zes keer konden ze de titel van nationaal kampioen binnenhalen.”

Strenge jury

Het pomponteam staat onder leiding van Lore Tytgat. Het team van 21 meisjes behaalde een score van 76,75 procent. “We zijn uiteraard heel blij dat we deze titel nog eens in de wacht konden slepen”, vertelt Lore. “De jury was streng, maar rechtvaardig. Het is altijd leuk om het opnieuw te mogen proberen.”

Een team wordt geselecteerd op het provinciaal kampioenschap en moet een minimum van 75 procent halen. Gebeurt dit niet, dan kan het niet deelnemen aan de nationale. “De Zwaan was het enige team dat zo ver geraakte, dus we hadden helaas geen tegenstanders. Wat niet wegneemt dat het een mooie prestatie is, want je moet er al eerst geraken, en dan moet je ook een minimumaantal punten hebben om kampioen te worden. Pompon is een onderdeel van de twirlingwereld. Sommigen houden zich vooral bezig met twirling, waardoor er minder pomponteams zijn.”

50 jaar majorettekorps

Aan het optreden zijn enkele voorwaarden verbonden. “Een dans moet tussen de tweeënhalf à drie minuten lang zijn, liefst binnen een thema en in verhalende lijn gebracht worden. Een beeldende en mooie dans. Ons thema deze keer was ‘Hemel en hel’.”

Majorettekorps De Zwaan bestaat dit jaar 50 jaar. Hiervoor worden ze op 1 mei ontvangen op het gemeentehuis, waar hun titel nog eens extra aandacht krijgt. “Op 20 april hebben we een eerste activiteit in OC De Schouw, een show met opvoering van vroegere shows. Ook de fanfare met trommelkorps werkt hieraan mee. Het wordt zeker de moeite waard”, zegt Lore.

De QR-code om te tickets te reserveren, komt binnenkort online op de Facebookpagina Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan Lichtervelde.

The post Zesde nationale titel voor pomponteam van De Zwaan: “Heel blij dat we deze titel opnieuw konden veroveren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Zon laat zich niet zien op dag vol wolken en buien

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ‘s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »