Bekende plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden

In woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper is gewezen plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden. Eind juli 2009 sloot hij tevreden zijn loopbaan van maar liefst 42 (!) jaar af. Crispin werd geboren in Bombay (Zuid-India). Zijn levensverhaal is destijds verschenen in het tijdschrift van de Orde der Geneesheren.

Zijn vader werkte in India voor de nationale overheid, zodat hij als kind overal in het land opgroeide. Hij studeerde geneeskunde in het noorden van India, in Gauhati, omdat zijn pa daar toen werkzaam was. Tijdens die studies brak er oorlog uit tussen India en China, waardoor de rest van de familie in veiligheid werd gebracht in hun thuisstaat in Bangalore, waardoor Crispin alleen achterbleef in Gauhati.

Guido Matton

De reis van het noorden naar zijn familie was ongeveer twee dagen. Hij genoot zijn opleiding algemene heelkunde in Bangalore. Daar ontmoette hij in het Sint-Marthahospitaal een arts, dankzij hem ontwikkelde hij zijn liefde voor plastische chirurgie.

Voor die specialisatie koos hij voor een internationale uitdaging en vond zijn weg naar België waar hij bij professor Guido Matton in Gent van 1971 tot 1975 zijn opleiding plastische chirurgie genoot.

Heilig Hartziekenhuis

Na zijn opleiding begon hij te zoeken naar een vaste benoeming. In die tijden waren de medische raden verwonderd over zijn afkomst. Via vrienden had Crispin dokter Robbe leren kennen, die toen enig plastisch chirurg was in het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare en verdronk in het werk.

In die tijd waren er in heel West-Vlaanderen twee plastisch chirurgen: dr. Robbe in Roeselare én Kortrijk en dr. Monballiu in Brugge. Crispin opereerde zowat overal: telkens twee jaar in Roeselare, Kortrijk en Brugge. Uiteindelijk werd hij in 1980 benoemd in Ieper en ging er in het Jan Yperman Ziekenhuis met pensioen.

Afscheid

Crispin D’Souza was de echtgenoot van Marina Gonsalves en de vader van twee dochters Ranjini en Nirmala. Er zijn daarnaast drie kleinkinderen Wolfgang, Astrid en Magnus. Zijn oudste dochter trad als arts (geriater) in de voersporen van haar vader.

Een stil moment kan donderdag en vrijdag van 15 tot 18 uur in het funerarium van Uitvaartzorg Leo, Dikkebusseweg in Ieper. Het afscheid vindt plaats op zaterdag 16 maart om 10.30 uur in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. De uitvaart is online te volgen via een livestream.

The post Bekende plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »