Brugge moet Oostendse schrijfster 16.000 euro schadevergoeding betalen wegens inbreuken op de auteursrechten

Omdat de Stad Brugge ‘vergat’ de naam van de auteur te vermelden in de herdruk van de wandelbrochure ‘Brugge door Kinderogen’, moet ze 18.000 euro schadevergoeding betalen aan schrijfster Mia Nollet. Dat heeft een Gentse rechtbank beslist. Volgens de auteur bezondigde Brugge zich aan tal van inbreuken op de auteurswet.

De Oostendse Mia Nollet is docente beeldende vorming en creatief denken. Ze begeleidt beeldende creatieve workshops, maar voert ook artistieke projecten op vraag uit. Zo kreeg ze tien jaar geleden de opdracht van de Brugse stedelijke dienst Welzijn om de gratis wandelbrochure ‘Brugge door kinderogen’ te realiseren. Een gids met vier speelse wandelingen door de historische binnenstad, met leuke opdrachten, op kindermaat geschreven.

Vergetelheid?

Toen de brochure in 2018 herdrukt werd, ‘vergat’ de Stad Brugge de naam van de auteur te vermelden en werd Mia Nollet niet vergoed voor de heruitgave. De schrijfster stapte naar de rechtbank om haar auteursrechten te doen naleven. De Stad Brugge verweerde zich, omdat bij dergelijke opdrachten schrijvers afzien van een bijkomende vergoeding bij herpublicatie.

Maar in dit dossier ondertekende Mia Nollet nooit het document, waarbij zij afstand nam van haar auteursrechten. In beroep kreeg zij gelijk van de rechtbank. De Stad Brugge werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 18.000 euro. Als je er de gerechtskosten en intresten bij rekent, moet de Brugse Stadskas 26.000 euro ophoesten.

Minnelijke schikking

Naar verluidt ontdekte Mia Nollet bij toeval dat de gids opnieuw uitgegeven werd zonder naamsvermelding van de auteur. Ze trachtte aanvankelijk om een minnelijke schikking te treffen. Burgemeester Dirk De fauw reageert verbaasd: “Ik wist dat er een rechtszaak was, maar heb het vonnis nog niet gezien. De auteur beweert dat ik haar aan het lijntje heb gehouden? Buiten de voorstelling van het oorspronkelijk boekje heb ik die dame nooit gezien…”

Inmiddels is de verdeling van de wandelbrochure door In&Uit, die op 17.000 exemplaren gedrukt werd, stopgezet. Mia Nollet noemt de handelswijze van de Stad Brugge niet zomaar ‘een vergetelheid’: “Ik ben nooit deftig vergoed, mijn auteursrechten zijn zwaar geschonden. Het is voor mij geen geldkwestie, ook al beticht dat advocaat van de Stad Brugge mij ervan om een geldwolf te zijn.”

Principe

“Het is een principekwestie, ik wil de manier aanklagen waarop de Stad Brugge omgaat met freelancers. Ik ben nog heel braaf geweest. Het waren Sabam en het Cultuurloket die mij aangemoedigd hebben om stappen te ondernemen, hun tarieven liggen nog veel hoger. De Stad wou zelfs niet eens aanvaarden was dat ik de auteur van de publicatie was!”, aldus Mia Nollet.

The post Brugge moet Oostendse schrijfster 16.000 euro schadevergoeding betalen wegens inbreuken op de auteursrechten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze vandaag voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de brexit wordt

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »