West-Vlaanderen is in 2024 het mekka van de kunst: zes grote evenementen zorgen voor cultureel topjaar

West-Vlaanderen komt ogen te kort de komende maanden, om alles wat er op cultureel vlak te zien is bij te houden. Van verrassende streetart en Ensors meesterlijke oeuvre tot prikkelende hedendaagse kunstinstallaties en verstilde taal. Wij loodsen jullie doorheen het aanbod, van de kust tot in Watou.

Topjaar voor het Ensorhuis. © James Ensorhuis

Ensorjaar in Oostende

Waar? Op verschillende locaties in Oostende, onder meer Mu.Zee, het James Ensorhuis, Fort Napoleon en de Venetiaanse Gaanderijen.

Wanneer? Sinds december en nog tot september.

Wat? In 2024 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar James Ensor overleed in Oostende, de stad waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Naar aanleiding daarvan organiseert Oostende een veelzijdig stadsfestival met Ensor als thema.

Blikvanger? Het woonhuis van Ensor werd eerder al tot museum gepromoveerd, maar is nu een gloednieuw belevingscentrum met vijf interactieve belevingsruimtes. Daarnaast zijn er in Oostende tal van tentoonstellingen rond en over Ensor en worden er ook concerten, podiumkunsten en lezingen georganiseerd. In verschillende restaurants staat Ensor zelfs op het menu.

Wat kost het? De verschillende prijzen vind je op de website terug.

Info? Surf naar www.ensor2024.be

© Steven Decroos

Triënnale in Kortrijk

Waar? Een parcours van 5 kilometer doorheen Kortrijk verbindt 13 binnen- en buitenlocaties met elkaar.

Wanneer? Van vrijdag 28 juni tot en met zondag 6 oktober.

Wat? Voor de derde keer vindt in Kortrijk de triënnale voor actuele kunst plaats. Het thema After Paradise slaat op de grondstoftekorten, sociale spanningen en het vervuilde milieu waarmee onze maatschappij kampt. Op dat beeld wil het festival een positief antwoord formuleren, waarin verantwoordelijkheid nemen en empowerment centraal staan. In totaal werken 21 kunstenaars aan het festival mee.

Blikvanger? Laatste kans om kunst te zien in het oude station dat binnenkort wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuw! En de Schotse kunstenaar Nathan Coley visualiseert in de Academie op de Houtmarkt alle spirituele plekken in Kortrijk, van kerken en kapellen tot de lokale moskee en het boeddhistisch centrum, uitgewerkt als kartonnen maquettes.

Wat kost het? Om de duurzaamheid van de Triënnale te bewaken, kiest men voor het principe Pay what you can. Bij de boeking van een ticket worden diverse prijzen aangeboden; je betaalt de prijs die aansluit bij jouw financiële mogelijkheden.

Info? Surf naar www.triennalekortrijk.be

Er is heel wat ophef rond deze gestapelde stoelen in Wenduine. © Kurt Desplenter Foto Kurt

Beaufort aan de kust

Waar? In negen kustgemeenten: De Panne, Koksijde en Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke en Westende, Oostende, De Haan en Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist. Daarbij schuift Beaufort voor het eerst ook wat meer landinwaarts, met installaties langs de kusttramlijn.

Wanneer? Van woensdag 27 maart tot en met zondag 3 november.

Wat? Het kunstproject Beaufort staat al twintig jaar voor hedendaagse kunst in open lucht langs de Kust. De achtste editie toont nieuw, uniek werk van 18 internationale kunstenaars. Acht werken zullen ook nadien op hun locatie blijven en laten zo het Beaufort Beeldenpark verder aangroeien tot 50 kunstwerken.

Blikvanger? De voorbije week was er heel wat te doen rond het beeld van de Finse kunstenares Sara Bjarland. De in brons gegoten hoop stoelen moeten het wegwerpgedrag aanklagen, maar kunnen niet op iedereens waardering rekenen. Curator Els Wuyts zette de plek centraal in de editie van 2024: de artistieke creaties integreren zich in de omgeving en geven de plek waar ze te zien zijn een andere dimensie.

Wat kost het? De kunstwerken zijn gratis en 24/7 te bezoeken.

Info? Surf naar www.triennalebeaufort.be Op de website vind je suggesties om de werken met elkaar te verbinden met de kusttram of te ontdekken langs een fiets- of wandelroute.

Commotie rond stoelen

Het nieuwe Beaufort-kunstwerk dat je sinds kort kan zien op de rotonde in Wenduine bij De Haan zorgt voor heel wat ophef. Er zijn voorstanders van de tuinstoelen, maar er klinken ook best wat negatieve reacties. Buurtbewoners hingen er zelfs een zwarte vlag uit. Op sociale media postten mensen foto’s van zelfgemaakte stoelenkunst. Burgemeester Wilfried Vandaele vindt de commotie fel overdreven. “Er steekt een belangrijke boodschap achter die nu totaal verloren gaat. Jammer.” Hij roept op om het wat tijd te geven: “Zo’n nieuw kunstwerk is altijd even wennen.” De Haan telde zelf 100.000 euro neer voor het werk. “Je moet dat gespreid over drie jaar zien, want Beaufort is een triënnale.” (WK/BR)

The Crystal Ship is een jaarlijkse streetart-afspraak in Oostende. © Jules Cesure

The Crystal Ship

Waar? Op verschillende locaties in Oostende en omgeving.

Wanneer? Van maandag 25 maart tot zaterdag 6 april kun je al op verschillende locaties in Oostende de kunstenaars aan het werk zien. Alle werken zijn te bezichtigen vanaf 6 april.

Wat? Een streetart-festival dat dit jaar baadt in Ensorsfeer, met als thema Carnival of life.

Blikvanger? The Crystal Ship maakt van Oostende intussen de grootste openluchtgalerie van België, met de hulp van tientallen gerenommeerde streetartists. Curator Björn Van Poucke koos deze keer voor werk van onder meer Jaune, Ilke Cop, Marina Capdevilla en Pixel Pancho.

Wat kost het? Doorlopend en gratis te bezichtigen. Alle locaties vind je terug op het plan dat gratis verkrijgbaar is bij Toerisme Oostende of op de app.

Info? Surf naar www.thecrystalship.org

De drie middeleeuwse torens in Brugge krijgen er een tijdelijke toren bij, een bouwwerk van architectuurbureau Bangkok Project Studio. © BPS

Triënnale in Brugge

Waar? Twaalf verborgen of onbekende plekken in Centrum- en West-Brugge, op wandelafstand van elkaar, en in Zeebrugge.

Wanneer? Van zaterdag 13 april tot zondag 1 september.

Wat? Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility neemt de binnenstad van Brugge en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld worden we uitgenodigd om mee na te denken over de toekomst van Brugge.

Blikvanger? Een van de blikvangers is de hedendaagse klokkentoren die het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio bouwt aan de overzijde van het Koning Albert I-park: een houten uitkijkplek die een vergeten stukje park aanduidt.

Wat kost het? Alle installaties zijn doorlopend en gratis te bezoeken.

Info? Surf naar www.triennalebrugge.be

Sanne Van Balen is een van de deelnemende kunstenaars aan Kunstenfestival Watou deze zomer. © gf

Kunstenfestival Watou

Waar? In Watou, een deelgemeente van Poperinge.

Wanneer? Van zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september.

Wat? Het kunstenfestival Watou werpt zich opnieuw op als broeinest voor kunstenaars. Inspirator Koen Vanmechelen en curatoren James Putnam en Michaël Vandebril selecteerden hiervoor werk onder het thema Landscape of imagination.

Blikvanger? Watou behoudt de link tussen beeldende kunsten en poëzie. De installaties en gedichten zijn te vinden op verschillende locaties in Watou en in kasteel De Lovie in Poperinge. De nieuwe fietsroute, Zwemlessen voor later, laat dertien klimaatdichters aan het woord, onder wie Saskia van Leendert, Anke Cuijpers, Lies Van Gasse en David Troch. Ook performances en concerten maken deel uit van het programma en de Brugse animatrice en filmmaker Laura Vandewynckel maakt een automaton. En de poëziepodcast Huis van de Dichter keert terug met een tweede seizoen.

Wat kost het? Vanaf 1 mei start de vroegboekactie, met tickets aan 18 euro.

Info? Surf naar kunstenfestivalwatou.be

The post West-Vlaanderen is in 2024 het mekka van de kunst: zes grote evenementen zorgen voor cultureel topjaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »