Unieke fossielen ontdekt in kleigroeve Egem

Het vroeg niet minder dan 30 jaar zorgvuldig onderzoek, om maar liefst 50.000 fossiele tanden van haaien en roggen uit de kleigroeve van Egem in kaart te brengen. Daar horen unieke exemplaren bij, zoals adelaars- en pijlstraatroggen van ruim 50 miljoen jaar oud! De Vlaamse Onderzoeksgroep viert deze zeldzame collectie met een persconferentie en een nieuw boek.

We kunnen het ons vandaag moeilijk voorstellen, maar de kleigroeve van Egem was vijftig miljoen jaar geleden een tropische ondiepe zee, waar maar liefst 60 verschillende soorten haaien en roggen leefden. We zitten dan in het Ieperiaan, een periode pal na het uitsterven van de dinosauriërs en vóór de komst van walvissen en dolfijnen.

Monnikenwerk

“Voor heel wat paleontologen is de kleigroeve van Egem wereldbefaamd”, vertelt Frederik Mollen, coördinator van de Vlaamse Onderzoeksgroep. “Daar zijn ook al fossiele inktvissen, krabben, beenvissen en vogels gevonden. Sinds de jaren ’70 hebben amateur-archeologen, gepassioneerde fossielenzoekers zoals Theo Lambrechts en erkende paleontologen in totaal zo’n 50.000 tanden van haaien en roggen uit Egem verzameld, microscopisch onderzocht en gecatalogeerd.”

De fossiele tanden van haaien en roggen zijn zo’n 50 miljoen jaar oud

“Dat is een heus monnikenwerk, want de klei moest laag per laag gezeefd worden en sommige tanden zijn maar een millimeter groot. Daarbij werden nieuwe soorten ontdekt, zoals adelaars- en pijlstaartroggen. Dat is hoogst uitzonderlijk, want de skeletten van deze dieren bestaat uit kraakbeen en dat bewaart zelden of nooit. Gelukkig zijn hun tanden bikkelhard en kunnen ze – letterlijk – de tand des tijds doorstaan.”

(Lees verder onder de foto)

Gepassioneerd fossielenzoeker Theo Lambrechts besteedde jaren van zijn leven in de kleigroeve van Egem. © gf

Theo Lambrechts is een van de vele verzamelaars die honderden uren achter zijn microscoop doorbracht, op zoek naar unieke tanden. Uiteindelijk heeft hij zijn zorgvuldig opgebouwde collectie bij de Vlaamse Onderzoeksgroep ondergebracht. Als dank werd de vondst van een nieuwe pijlstaartrog naar hem genoemd, als ‘Casierabatis Lambrechtsi’. Hij krijgt ook een van de eerste exemplaren van het nieuwe boek van auteurs Bert Gijsen en Kristiaan Hoedemakers, waarin honderden fossielen netjes worden uitgelegd.

Uit al dit onderzoek blijkt onder meer dat elke diersoort zijn eigen eetgewoonten heeft en de bijpassende tanden. Zo heeft een adelaarsrog afgeplatte tanden, waarmee die makkelijk schelpen kan kraken. De reuzenmanta heeft dan weer de ideale tanden, om plankton te eten.

Nog jaren zoet

De Vlaamse onderzoekers zijn de groeve-eigenaar Ampe en baksteenproducent Wienerberger dankbaar, voor de jarenlange gastvrijheid op hun site in Egem. “Zonder hun toestemming waren heel wat nieuwe fossiele soorten nooit ontdekt”, aldus Frederik Mollen.

De Egem-collecties van het Instituut voor Natuurwetenschappen zijn ondertussen dermate omvangrijk, dat onderzoekers nog jaren zoet zijn. De inmiddels verlaten kleigroeve van Egem zal de komende jaren omgevormd worden tot een openbaar natuurgebied van 33 ha met water en bossen en met aandacht voor haar wereldberoemde schatten. (GGM)

Dit is slechts en kleine greep uit een groep unieke fossiele tanden van roggen. © foto Thomas Reinecke

The post Unieke fossielen ontdekt in kleigroeve Egem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Bijna volledig zesde middelbaar moet blijven zitten door een buis voor Nederlands: “Niet moeilijk na meer dan 2 jaar zonder les”

Bijna alle laatstejaarsstudenten van het atheneum in Ukkel moeten hun jaar overdoen omdat hun kennis van het Nederlands onvoldoende is. Dat melden RTL en Bruzz. Onterecht, vinden de ouders en leerlingen zelf, aangezien ze bijna drie jaar geen Nederlands hebben gehad door een gebrek aan leerkrachten. “Ze hebben een examen moeten afleggen dat peilde naar vaardigheden die ze niet hebben

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »