Parlementair medewerker van Tom Vandendriessche veroordeeld in ‘Schild & Vrienden’-proces: 8 maanden met uitstel en 8.000 euro boete

Dries Van Langenhove kent zijn straf voor zijn uitspraken in de besloten chatgroep van de extreemrechtse groepering ‘Schild & Vrienden’: een onvoorwaardelijke celstraf van één jaar en een geldboete van 16.000 euro. In diezelfde rechtszaak werden ook zes andere leden van de groep veroordeeld, waaronder B.S., een parlementair medewerker van de Brugse Vlaams Belang-politicus Tom Vandendriessche.

Vandendriessche zetelt sinds 2019 in het Europees Parlement en zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober optreden als lijstduwer voor het Vlaams Belang in Brugge. Al vijf jaar lang werkt hij als Europees parlementslid met medewerker B.S. aan z’n zijde, die nu veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. (lees verder onder het kader)

In 2018 zond VRT een Pano-reportage uit over de organisatie ‘Schild en Vrienden’ (S&V). Uit die reportage bleek dat verschillende leden via besloten chatgroepen duizenden berichten deelden die om verschillende redenen niet door de beugel konden. Naar aanleiding van die uitzending vorderde het openbaar ministerie een onderzoeksrechter om een gerechtelijk onderzoek te voeren. B.S. werd net zoals de andere beklaagden beschuldigd voor onder meer het behoren tot een vereniging die discriminatie en segregatie verkondigt, het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de Holocaust, het verspreiden van denkbeelden op grond van rassenhaat en rassensuperioriteit.

Tom Vandendriessche tilt niet zwaar aan deze veroordeling van zijn parlementair medewerker en denkt er niet aan om de samenwerking met B.S. stop te zetten. “Het gaat over uitspraken die hij in een besloten groep heeft gedaan voor zijn indiensttreding, deze zaak staat dus volledig los van zijn tewerkstelling bij ons. De afgelopen vijf jaar heeft hij zijn job naar alle professionele tevredenheid uitgevoerd”, meent Vandendriessche, die sinds 2020 ook in het partijbestuur van Vlaams Belang zetelt.

“Los daarvan zegt deze uitspraak veel over hoe het is gesteld met het recht op vrije meningsuiting in onze democratie, dit is echt niet oké. Het vormen en geven van een opinie zou uit het strafrecht moeten gehaald worden.”

The post Parlementair medewerker van Tom Vandendriessche veroordeeld in ‘Schild & Vrienden’-proces: 8 maanden met uitstel en 8.000 euro boete is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

‘Turkse investeerders’ van Eendracht Aalst laten weer van zich horen: “Zelfs al zetten ze ons buiten, vinden we een manier om onze wedstrijden te spelen”

Een dag nadat de stad Aalst de sloten van het Pierre Cornelisstadion liet vervangen en de Turkse ‘investeerders’ samen met hun Eendracht Aalst dus op straat staan, sturen die opnieuw een communiqué de wereld in. Aan blufpoker ook deze keer opnieuw geen gebrek. “Het faillissement van de SC Eendracht Aalst is dit jaar, volgend jaar en op geen enkel moment

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Le Pen beschuldigt Macron van “administratieve staatsgreep”: “Hij wil de stem van de kiezers tegenwerken”

De rivaliteit tussen Marine Le Pen (55) van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) en de Franse president Emmanuel Macron (46) blijft toenemen. In een interview beschuldigde Le Pen de president er eerder vandaag van “een administratieve staatsgreep” voor te bereiden. Volgens de politica wil Macron zo het extreemrechtse beleid verhinderen.

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »