Wereldprimeur met de Pop-Up Classroom van Lab9: “De ‘Orbit Mat’ is ons paradepaardje”

Het zesdaags FTI Festival strijkt van zaterdag 16 maart tot donderdag 21 maart neer in Kortrijk. Het evenement bestaat uit vijf deelfestivals waar elk een ander innovatief thema in de verf wordt gezet. In Broelkaai 6 staat alles in het teken van ‘de school van de toekomst’. Kortrijkse IT-partner voor bedrijven en scholen Lab9 stelt daar voor het eerst z’n pop-upclassroom voor. “Een wereldprimeur”, klinkt het.

IT-bedrijf Lab9 – met meer dan 30 winkels in heel België – heeft z’n wortels in Kortrijk. Ze verkopen een scala aan Apple-producten als Apple Premium Reseller, maar helpen bedrijven en scholen ook met IT-problemen. “Na de digisprong, die nu twee jaar aan de gang is, zit net die groep met heel veel vragen”, vertelt François Hanton, Sales & Product Manager bij Lab9. Daarop zat Lab9 met heel wat partners en experten samen om de pop-upclassroom samen te stellen, een klaslokaal voor de toekomst. Dat doen ze op het FTI Festival in Kortrijk, en dat is niet toevallig. “Voor Lab9 begon het allemaal in Kortrijk. Bovendien ligt de focus van dit festival deels op het onderwijs. Daarom is het erg geschikt om voor het eerst hier ons project voor te stellen”, aldus Hanton.

Vier compartimenten

De popup-classroom bevat vier compartimenten die ze samenbrengen tot een groot geheel. Het eerste compartiment essentieel voor de pop-upclassroom is de ‘Wavy Bleacher’, een tribune voor 25 tot 30 leerlingen met ervoor een groot scherm. “In dit deel wordt vooral ingezet op presenteren, interactie en uitleg”, vertelt Hanton.

Een volgende leerzone bestaat uit zeteltjes die je in en uit elkaar kan schuiven. Dit noemen ze bij Lab9 ‘The Island of Learning’, hier wordt echt specifiek ingezet op interactie tussen elkaar om tot een bepaald doel te komen. Het derde deel bestaat uit tafels op verschillende niveaus. Deze ‘Multi-level Tables’ focussen op ontwikkeling. Hier kan er gewerkt worden aan presentaties, analyses of samenvattingen.

Het paradepaardje is de ‘Orbit Mat’. Rondom een tapijt staan er zetels waar er met Augmented Reality of robots kan worden gewerkt. “We zullen meerdere ‘Orbit Mats’ in ons klaslokaal hebben. Een tapijt zal een stratenplan zijn waar geïnteresseerden met een robot van punt A naar punt B moeten gaan. Op een andere tapijt zal je dan weer specifiek met drones moeten werken”, verklaart Hanton.

Hanton benadrukt dat het geen kant-en-klaar klaslokaal is dat ze afleveren. Ze willen vooral oplossingen bieden voor de vragen waarmee leerkrachten, ouders of directies zitten. Op het technologiefestival zullen ook experts aanwezig zijn om bezoekers te helpen met allerlei vragen zoals ‘Hoe kan je creatief aan de slag met tekenen, audio en video?’ of ‘Hoe houd ik rekening met de privacy van leerlingen?’. Met de pop-upclassroom proberen ze dus op al deze vragen een antwoord te formuleren.

Wereldprimeur

Bij Lab9 spreken ze van een wereldprimeur. “De mobiele pop-upclassroom en de daarbij horende compartimenten wordt door ons voor de allereerste keer voorgesteld.” Nergens anders in de wereld vind je dus de tools zoals de ‘Orbit Mat’ of de ‘Weavy Bleacher’ die Lab9 aanreikt. Maar de middelen die ze in het klaslokaal gebruiken zoals drones of robots zijn wel bestaande apparaten. Alleen weten scholen en directies vaak niet hoe ze met deze apparaten kunnen omgaan. En daar wil Lab9 met dit project dus verandering in brengen. Iedereen is welkom op het festival om het klaslokaal te ontdekken. “Het zou prachtig zijn moesten scholen later echt zulke compartimenten of zelf het volledige klaslokaal installeren in hun school”, sluit Hanton af.

Meer info op thepopupclassroom.be.

The post Wereldprimeur met de Pop-Up Classroom van Lab9: “De ‘Orbit Mat’ is ons paradepaardje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »