Jean-Baptiste (34) opent kunstgalerie Art de Rue: “Toegankelijke kunst is wat designstad Kortrijk mist”

In de Leiestraat 33, in het gewezen pand van badmode- en lingeriezaak Mi-Ann, bevindt zich sinds 15 februari de hedendaagse kunstgalerie Art de Rue van Jean-Baptiste Geeraert (34). “De bedoeling is om originele werken van vooraanstaande artiesten toegankelijker te maken, voornamelijk door prints van de originele werken in beperkte oplage, gesigneerd door de kunstenaars zelf.”

Jean-Baptiste begon zo’n kleine tien jaar geleden met het aankopen van voornamelijk naoorlogse kunst vanuit alle stromingen. “Er zit geen echte rode draad in mijn collectie. Ik koop wat ik mooi vind, niet wat goed zal verkopen. De eerste litho die ik kocht is van Roy Lichtenstein en die heb ik nog steeds. Sindsdien ben ik blijven verzamelen en kan je mijn uitgebreide portfolio bezichtigen op de website www.artderue.be. Afgelopen jaren zocht ik naar een ideaal pand om mijn collectie fysiek te exposeren tot ik op deze mooie opportuniteit botste in de Leiestraat.” De pop-up Art de Rue blijft er minstens een jaar.

“Bijna alle litho’s zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaars zelf”

Het kunstaanbod in Kortrijk versterkt Jean-Baptiste met voornamelijk grafische werken zoals litho’s, prints, multiples, zeefdruk, gravures en etsen, maar ook toffe kunstobjecten zoals keramiek. “Prints zijn toegankelijk voor mensen die willen beginnen met kunst daar originele werken vaak onbetaalbaar zijn. Bijna alle litho’s zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaars zelf. De collectie bestaat uit zowel internationale artiesten zoals Robert Indiana en Calder, als nationaal waaronder Pierre Alechinsky en Roger Raveel. Ik sta ook open voor samenwerkingen met lokale artiesten zoals nu met de Gentse fotograaf Titus Simoens. Ik hou in de galerie altijd één plekje vrij voor hun werk.”

Art de Rue bevindt zich op de hoek van de Leiestraat en Stovestraat © MD

“Alle inkomsten uit de verkoop worden opnieuw geïnvesteerd in nieuwe werken”

Na een decennium verzamelen kan het voor Jean-Baptiste soms lastig zijn om afstand te doen van zijn kunst die hij al zolang collectioneert. “Maar je maakt mensen blij en dat maakt het goed. Alle inkomsten uit de verkoop worden opnieuw geïnvesteerd in nieuwe werken. Zo is er in Art de Rue een constante rotatie van kunst en valt er altijd iets nieuws te beleven.”

Art de Rue is open op afspraak of op donderdag en vrijdag van 12 tot 19 uur. Op zaterdag vanaf 13 uur.

The post Jean-Baptiste (34) opent kunstgalerie Art de Rue: “Toegankelijke kunst is wat designstad Kortrijk mist” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren

Op een kruispunt in Zarren, een deelgemeente van Kortemark, zijn vrijdagmiddag twee voertuigen op elkaar gebotst. De brandweer moest een vrouw bevrijden uit haar auto omdat haar deur volledig ingedeukt was.
The post Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »