Deerlijks schepen Vanneste over mogelijke inplanting van bijkomende industriezone Esser: “Procedure ligt momenteel stil”

“De bezwaren kwamen na het afsluiten van het provinciaal openbaar onderzoek. Ons advies was al geformuleerd”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening van Deerlijk Matthias Vanneste (Open VLD) over de mogelijke inplanting van een bijkomende industriezone Esser op het grondgebied van Deerlijk, maar vlak naast Zwevegem.

“Zo goed als alle zoekzones in heel Vlaanderen hebben dezelfde problematiek. Ze zijn een inname van kostbare open ruimte, zullen bij eventuele realisatie in grote mate rekening moeten houden met de bijna overal aanwezige waterproblematiek en moeten in veel gevallen zoeken naar de verweving met de buurt.”

“Rekening houdend met deze aspecten is het toch de uitdaging om de balans te zoeken tussen het onnodig innemen van open ruimten en het beschermen van ons klimaat en het behoud van economische activiteit in de regio. Dit kan door het realiseren van kwalitatieve bedrijventerreinen met aandacht voor beeldkwaliteit, klimaat en water. De gemeente Zwevegem is in dit gebied trouwens zelf de trekker hiervan, door de recente realisaties van de naastgelegen terreinen zoals De Pluim en de toekomstige uitbreiding van Evolis.”

“Onze andere zoekzones zijn negatief geadviseerd vanuit het gemeentebestuur door voornamelijk het aspect verweving met de buurt, door een directe relatie tussen woningen en de eventueel toekomstig bedrijvigheid. Voor de zoekzone Esser is deze relatie slechts indirect aanwezig en betreft dit bijna een kopie van dergelijke, naast gelegen bedrijvenzone(s) met een gelijkaardige impact op de buurt.”

Procedure

“Ondertussen is het openbaar onderzoek afgelopen, moet de scopingsnota opgemaakt worden met de bevindingen en zou de MER-procedure aanvatten. Er zijn in de andere regio’s echter nog extra zoekzones opgenomen en het plangebied is dus aangepast. Hierdoor moet de procedure terug hervatten en zal het openbaar onderzoek herstarten met de bijkomende zoekzones.”

“Na dit openbaar onderzoek zal de provincie de MER-procedure effectief aanvatten en zal dan ook alle impact in kaart gebracht worden. Hierin zal onafhankelijk uitspraak gedaan worden over de impact op klimaat, water, mobiliteit en buurt en dat zal in grote mate bepalen of de zoekzone überhaupt haalbaar is om verder te ontwikkelen. Op dit moment van de procedure is er weinig wat kan gedaan of beslist worden vanuit de gemeentes. Informeel liet de provincie ons weten dat het verder verloop van de procedure pas na oktober 2024 terug zal aangevat worden.”

The post Deerlijks schepen Vanneste over mogelijke inplanting van bijkomende industriezone Esser: “Procedure ligt momenteel stil” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »