Olympisch dorp in Parijs heeft Wevelgems tintje dankzij architecte Anne Mie Depuydt

Het duurt nog enkele maanden eer Parijs ruim 20.000 atleten mag verwelkomen voor de Olympische en Paralympische Spelen. Intussen werd vorige week officieel het Olympisch dorp al geopend. “Het worden nog hectische tijden voor de aannemers die moeten zorgen dat alles tijdig af is”, zegt de Wevelgemse architecte Anne Mie Depuydt. Zij tekende voor de realisatie en het bouwproces van het grootste deel van het complex.

Anne Mie, die een nicht is van de Kuurnse burgemeester Francis Benoit, studeerde in 1987 af als architecte aan de Sint-Lucas campus in Gent. Na haar studies trok ze naar Parijs, waar ze werkte voor een reeks bekende bureaus en architecten. Ze gaf er ook les.

In 1999 opende ze samen met Erik Van Daele het architectenkantoor uapS, met hoofdzetel in Parijs. Het was met dit bureau dat ze zich in 2019 inschreef voor de aanbesteding van het project voor het Olympisch dorp. Allesbehalve een sinecure. Wat vroeger een achtergestelde buurt aan de Seine was, moest ze omtoveren in een verblijfscomplex voor 14.500 gewone atleten met hun entourage en nog eens 6.000 paralympiërs. Het werd dag en nacht werken om een werf te realiseren van 52.000 vierkante meter en dat op tweeënhalf jaar tijd. Dat lukte.

Heel wat voorwaarden

Bij het ontwerp van het Olympisch dorp moest Anne Mie rekening houden met verschillende voorwaarden, zoals de inrichting van de kamers. De afmetingen van de ruimtes zijn al zo bedacht dat je er een bed van 2,20 meter, maar ook één van 2,50 meter in krijgt. Er dient ook rekening mee houden dat twee atleten in een kamer kunnen wonen en er ruimtes voorzien worden waar de atleten tot rust kunnen komen volgens Anne Mie. Daarom hebben sommige daken een groenbedekking.

Er wordt ook gedacht aan biodiversiteit en houtconstructies. Een van de meest markante eigenschappen van het complex is dat er nergens airconditioning aanwezig is. Overal wordt gewerkt met natuurlijke ventilatie.

Omdat het dorp na de olympische ook de paralympische atleten moet huisvesten, moet alles ook beantwoorden aan de reglementering van universele toegankelijkheid voor alle mogelijke handicaps. Een hele opgave.

Geen verloren moeite

Eens de spelen afgelopen zijn, wordt het Olympisch dorp weer een gewone woonwijk met appartementen, huizen en studentenkamers. Er gaat dus niets van verloren. Ons land heeft dus behalve verdienstelijke profatleten ook een gedreven West-Vlaamse vrouwelijke ondernemer om in de zomer van Parijs mee te schitteren. (AV)

The post Olympisch dorp in Parijs heeft Wevelgems tintje dankzij architecte Anne Mie Depuydt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en het stadsbestuur hebben de handen in elkaar geslagen voor het realiseren van een nieuwe wandelroute door de Torhoutse stadskern. Het traject van 3,6 km is aangeduid met 80 metalen klinknagels en gidst de wandelaars langs erfgoedsites, groene plekken en streetart.
The post Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Lees meer »

KIJK. Video toont hoe Trump uithaalt naar Biden bij partijtje golf en zegt dat hij uit race zal stappen: “Wat een oude, kapotte hoop rotzooi”

Er zijn beelden opgedoken die laten zien hoe Republikeins presidentskandidaat Donald Trump tijdens een partijtje golf met zijn zoon Barron stevig uithaalt naar president Joe Biden. Trump noemt Biden een “oude, kapotte hoop rotzooi” en zegt dat hij uit de race zal stappen. “Dat betekent dat we Kamala (Harris, de vicepresident, red.) krijgen”, zegt hij.

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »