Opnieuw clash tussen Vlaams Belang en voorzitter Helga Kints op Kortrijkse gemeenteraad

De Kortrijkse gemeenteraad lag minutenlang stil na een hoogopgelopen discussie tussen voorzitter Helga Kints en fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Aan de basis lag een tussenkomst van laatstgenoemde over ‘de spiraal van geweld in Kortrijk’.

Het had veel weg van een speelplaatsdiscussie. Vermeersch, die al eerder onzacht in aanraking kwam met de gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints, eiste nog een repliek na een vraag aan Vincent Van Quickenborne over het geweld in Kortrijk. De burgemeester reageerde aanvankelijk, maar achtte het na drie bijkomende vragen in een tweede vragenronde van Vermeersch niet nodig nog verder in te gaan op het onderwerp. Vermeersch vroeg nog eens het woord, maar Kints ging daar niet op in.

Ongemakkelijk

Vermeersch ging daar niet mee akkoord en weigerde aanvankelijk het spreekgestoelte te verlaten. Volgens hem treedt de gemeenteraadsvoorzitter haar eigen huishoudelijk reglement met de voeten. Wat volgde was een welles-nietes-discussie. Weer een onfraai politiek schouwspel in de Kortrijkse gemeenteraad. De meerderheid van de gemeenteraadsleden zat er maar ongemakkelijk bij.

Filibusteren

Wouter Vermeersch, die ook lijsttrekker is voor het federaal parlement, vroeg vervolgens meermaals een samenkomst van het Bureau voor Fractieleiders en een schorsing van de zitting, maar ook die eis viel in de dovemansoren. “Vermeersch kan weer klacht indienen bij de gouverneur,” klonk het cynisch vanop de drukbezette publiekstribunes.

Toen de gemeenteraad – na een minutenlange onderbreking – opnieuw werd voortgezet, trok Vermeersch nog eens alle aandacht naar zich toe. Bij een voorstel tot beslissing van Benjamin Vandorpe (CD&V) om het schoolzwemmen weer betaalbaar te maken, diende Vermeersch prompt een amendement in. Reden daarvoor was een tikfout in het voorstel van Vandorpe. Jean De Bethune (CD&V) omschreef het als ‘een staaltje filibusteren’. Nadien snauwde Vermeersch Kints nog meermaals toe ‘bevoordeeld’ te zijn. Vermeersch’ kandidatuur om lid te worden van de Raad van Bestuur van Ajko werd overigens al voor de 21e (!) keer naar de prullenmand verwezen.

Middelvinger

Enkele ogenblikken later lag de gemeenteraad opnieuw stil. Een lid van Team Burgemeester zou vanop de publieksbanken een middelvinger getoond hebben naar Carmen Ryheul (Vlaams Belang). Haar fractie vroeg bij monde van Wouter Vermeersch opnieuw een schorsing. Tevergeefs.

The post Opnieuw clash tussen Vlaams Belang en voorzitter Helga Kints op Kortrijkse gemeenteraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie doden en zeventien gewonden bij bosbranden in Portugal

Bij bosbranden in de regio rond de Portugese stad Aveiro zijn al zeker drie mensen om het leven gekomen. Een brandweerman was zondagavond al bezweken aan een hartaanval tijdens de bluswerkzaamheden. Maandag werden ook de lichamen van twee andere slachtoffers geborgen, bericht persbureau Lusa op basis van de civiele bescherming. Bij de bosbranden raakten ook al 17 leden van de

Lees meer »

DE GROTE PEILING. Leuven lijkt meer dan ooit ‘Mee met Mo’

Een maand voor de verkiezingen lijken de Leuvenaars meer dan ooit achter burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) te staan. In geen enkele centrumstad is men meer tevreden over het gevoerde beleid dan in Leuven. We lijken dan ook aan de vooravond te staan van een ruime overwinning voor ‘Mo’. Maar in de achterhoede wordt het voor velen bang afwachten.

Lees meer »

Dit is de eerste foto van het wrak van de verongelukte Titan

Op de hoorzitting over de ramp met de Titan zijn voor het eerst beelden getoond van het wrak van de experimentele onderzeeër. “Hier is alles in orde”, waren de laatste woorden van de bemanning aan het basisschip. Kort nadien implodeerde het vaartuig. Niemand van de vijf opvarenden overleefde het.

Lees meer »

“Een fout kan haar campagne dodelijk treffen”: onze VS-experte Greet De Keyser over eerste debat tussen Harris en Trump

Donald Trump en Kamala Harris hebben elkaar nooit voorheen persoonlijk ontmoet. Straks staan ze voor het eerst op het podium voor hun eerste en waarschijnlijk enige debat. De regels zijn dezelfde als tijdens het Trump/Biden-debat: geen publiek, microfoons worden uitgeschakeld bij de kandidaat die niet aan het woord is en antwoorden — die ze niet konden voorbereiden — mogen maar

Lees meer »

Dorine (62) organiseerde spaghetti-avond voor Levensloop: “Ik weet wat die ziekte aanricht”

“Mijn moeder en mijn twee broers kregen kanker. Een broer overleed aan die verschrikkelijke ziekte”, zegt Dorine Hilderson. De gewezen cipier organiseerde samen met wandelclub De Brugsche Globetrotters een spaghetti-avond voor Levensloop in café Het Nieuw Gemeentehuis in Assebroek.
The post Dorine (62) organiseerde spaghetti-avond voor Levensloop: “Ik weet wat die ziekte aanricht” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente Wevelgem kan binnenkort alleen beslissen over drukke centrumweg: “Echt marktplein met terrasjes en leefbaar centrum nastreven”

De gemeente Wevelgem neemt een stuk van het beheer van de drukke gewestweg N8 over. Het kwam daarvoor tot een overeenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het gaat in totaal om 700 meter in de doortocht Kortrijkstraat (vanaf kruispunt met Brugstraat inbegrepen), Grote Markt, Guldenbergplein, Vanackerestraat en Menenstraat, tot en met het kruispunt met de Artoisstraat en Moorselestraat

Lees meer »