Nachtwinkel in Diksmuide per direct gesloten na tal van inbreuken: “Ze sliepen op matrassen op de grond”

Een nachtwinkel in de IJzerlaan in Diksmuide werd dit weekend per direct gesloten nadat er tal van inbreuken vastgesteld werden. Niet alleen sociaal-economische en op vlak van voedselveiligheid, maar nu ook omwille van de brandveiligheid en het onveilige gebouw. “Er waren drie slaapvertrekken gemaakt waar mensen op een matras op de grond sliepen, dichtbij een slecht werkend gasfornuis.”

Drie weken geleden hielden de politie Polder, het FAVV, de Economische Inspectie en de FOD Financiën in verschillende restaurants en nachtwinkels in Kortemark en Diksmuide grootschalige controles. Ook toen werd gecontroleerd in de nachtwinkel in de IJzerlaan in Diksmuide, waar vroeger een beddenwinkel was. Daarbij werden al tal van inbreuken vastgesteld.

Er waren echter ook veel vragen over de brandveiligheid en de veiligheid in het algemeen van het gebouw. Daarom keerde de politie dit weekend terug voor een nieuwe controle, in aanwezigheid van de brandweer. Het gebouw werd als totaal onveilig beschouwd en per direct gesloten. De inbreuken die vastgesteld zijn bij de twee controles zijn niet op één hand te tellen.

Matrassen op grond

“Er werd nu beslist om de zaak onmiddellijk te sluiten omdat het gebouw onveilig is, niet in orde is met de brandveiligheid en ook qua andere vereisten niet volgens de norm is”, klinkt het bij de politie. “Bovendien werd ook vastgesteld dat er achter de winkel drie slaapvertrekken werden gemaakt. Meer dan matrassen op de grond om werknemers te slapen te leggen is het niet. Maar dit gebouw is enkel ingeschreven als handelsruimte en niet als woonruimte. Daarnaast was er ook een slecht werkend gasfornuis aanwezig en waren al roetplekken op de muur te zien. Ook de algemene hygiëne liet te wensen over. Op politiebevel werd de zaak dan ook verzegeld.” Tijdens de controle van het FAVV bleek dat er voeding verkocht werd dat verboden is.

Mensenhandel?

Ook daarnaast blijkt heel wat niet koosjer te zijn. In de zaak werd een gerant opgepakt, een Pakistaan die in Wallonië woont en daar bij de politie geseind staat. De nachtwinkel zelf is dan weer eigendom van een duo uit het Waalse Jumet en Hastière: ook bijzonder vreemd. Bovendien was de werknemer niet ingeschreven én wellicht illegaal in het land. Er wordt dan ook verder onderzoek verricht naar illegale tewerkstelling en zelfs mensenhandel.

“De winkel is gesloten en zal dat voorlopig blijven”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “De zaak wordt al even in de gaten gehouden, maar we besloten nu kort op de bal te spelen vooraleer er echt gevaar dreigt. We volgen nu de procedure en nodigen die eigenaars uit voor een hoorzitting. Maar het lijkt vast te staan dat de zaak niet snel zal heropenen.” (JH)

The post Nachtwinkel in Diksmuide per direct gesloten na tal van inbreuken: “Ze sliepen op matrassen op de grond” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »