Beelden van gebruiker ‘zombiedrug’ flakka zorgen voor ophef in Diksmuide: “Waarom heeft niemand eerder politie gebeld?”

In Diksmuide ontstond dit weekend ophef op sociale media nadat een filmpje van een vreemd ‘dansende’ en bewegende flakkagebruiker gretig gedeeld en becommentarieerd werd. Alleen: aanvankelijk belde niemand de politie.

Toen iemand dat, nadat het filmpje gedeeld werd, tóch deed pakte de politie twee mannen op in het station. Beiden onder invloed van flakka, de zogenaamde zombiedrugs. “Ik begrijp niet dat mensen dit filmen, delen en toch geen hulpdiensten verwittigen. Het is bijna schuldig verzuim”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V) misnoegd.

Wazige blik op oneindig

De beelden dateren van zaterdag in de vooravond en werden gemaakt ter hoogte van het station van Diksmuide. Op de beelden is te zien hoe een man met een baard in een zwarte trui op een erg vreemde manier rondwandelt. Hij gooit zijn handen in de lucht, stopt om te juichen, riep naar verluidt af en toe iets, en zette zijn vreemde gang verder. Zijn wazige blik steeds op oneindig. Overduidelijk abnormaal gedrag. De man leek ook geen onderscheid te maken tussen het voetpad en de straat. Zo vormde hij ook een gevaar. En toch belde aanvankelijk niemand de hulpdiensten. Pas nadat het filmpje druk gedeeld werd onder de noemen ‘flakka smudeee’ belde dan toch iemand de politie.

Twee gebruikers opgepakt

“Om 18.45 uur kregen wij melding van de situatie en trokken meteen naar het station van Diksmuide”, bevestigt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. “In het station werd het politieteam onmiddellijk een geur gewaar die gelinkt wordt met flakka. We troffen er ook twee mannen aan. De ene was tegen de muur aan het praten, de andere had een oneindige stille blik. Beiden bleken gebruikt te hebben. Er werd een veiligheidsfouille uitgevoerd en ze werden opgesloten in de politiecel. Wij vragen alle mensen die geconfronteerd worden met dit gedrag om altijd de politie te bellen. Wij weten op welke manier we dergelijke personen moeten benaderen en in sommige gevallen zal daarbij ook eerst medische hulp ingeroepen worden. Schrik om de politie te bellen moet er nooit zijn, de melder blijft anoniem.”

De twee mannen van 33 en 42 jaar waren gekend bij de politie, een van hen stond al geseind.

Bijna schuldig verzuim

Burgemeester Lies Laridon (CD&V) is misnoegd over het feit dat aanvankelijk niemand de hulpdiensten belde. “Eerst werd dit filmpje druk gedeeld, pas daarna belde toch iemand de politie. Dit is bijna schuldig verzuim”, zegt ze. “Dergelijke personen zijn eigenlijk in nood. Ze vormen niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor de omgeving en anderen. Wat als die personen op straat of de sporen lopen? Het is een zeer negatieve trend dat alles eerst gefilmd en gedeeld wordt en pas later, of vaak zelfs helemaal niet, gemeld wordt bij de bevoegde diensten. En dan zeggen ze: de politie of stad doet er niets aan. Wel: wij treden hier wel degelijk hard tegen op maar de burger moet beseffen dat ze ons kunnen helpen door dit soort feiten meteen te melden.” (JH)

The post Beelden van gebruiker ‘zombiedrug’ flakka zorgen voor ophef in Diksmuide: “Waarom heeft niemand eerder politie gebeld?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir Keir Starmer met nog 2 van de 650 zetels

Lees meer »

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Parket in Panama gaat in beroep tegen vrijspraak voor hoofdverdachten Panama Papers

Het parket in Panama heeft vrijdag aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak die 28 verdachten in de zaak-Panama Papers vorige week hadden verkregen. De groep is gelinkt aan het advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat centraal stond in het internationale belastingontduikingsschandaal. Onder de beklaagden die werden vrijgesproken is ook de Duits-Panamese advocaat Jürgen Mossack.

Lees meer »