Landelijke Gilde pakt uit met tractorzegening en rondrit

Op vrijdag 15 maart geen tractoren op pad voor boerenprotest, maar wél puur voor het amusement. Die avond organiseert de Landelijke Gilde haar tweejaarlijkse tractorzegening met rondrit by night.

Bij de vorige editie in maart 2022 daagden er liefst 128 tractoren op en 12 trekker-vrachtwagens. Die laatste zijn eveneens welkom, zonder oplegger uiteraard, maar de nadruk ligt hoe dan ook op de landbouwtractoren.

Reglementair verlicht

“Net als twee jaar geleden verzamelen de tractoren vanaf 19.30 uur nabij zaal De Biekorf op de wijk Driekoningen”, legt secretaris Benny Verlinde van de Landelijke Gilde uit. “Om 20 uur start de eigenlijke zegening. Die gebeurt door deken Michel Roggeman. Vervolgens wordt er een begeleide rondrit van zo’n 15 km gemaakt doorheen Torhout. We hopen dat heel wat mensen de landbouwsliert zullen bezichtigen, wat zeker de moeite loont. Het is geenszins de bedoeling om hinder te veroorzaken, want dit keer gaat het niet om een betoging of andere protestactie. Dat de zegening en de rondrit in het donker gebeuren, geeft het evenement een heel apart cachet. Waar nodig zorgen we voor verlichting, al moeten de deelnemende voertuigen vanzelfsprekend allemaal reglementair verlicht zijn.”

Een lange traditie

Na de gratis zegening en rondrit kan er, zonder verplichtingen, genoten worden van frietjes met een snack. De deelnemers aan het initiatief krijgen een bonnetje voor een gratis consumptie. Het is de bedoeling om in zaal De Biekorf gezellig na te praten. Uiteraard wordt er tijdens de zegening gehoopt dat de zogenoemde hemelsluizen voor een keertje dicht blijven.

“Deze activiteit is gestoeld op een lange traditie”, zegt Benny. “Ze heeft een verbindend karakter. We hopen om opnieuw minstens honderd tractoren te mogen verwelkomen. Vooraf inschrijven is niet nodig. We maken er een onvergetelijke avond van. Dat zal deugd doen in de huidige moeilijke tijden.” (JS)

The post Landelijke Gilde pakt uit met tractorzegening en rondrit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Japanse minister van Digitale Zaken haalt zijn slag thuis: “We hebben de oorlog tegen diskettes gewonnen!”

Het heeft tot nu geduurd, maar Japan heeft eindelijk afscheid genomen van floppy disks, oftewel, diskettes. "We hebben de oorlog gewonnen!", verklaarde minister van Digitale Zaken Taro Kono. Een oorlog die hij zelf 3 jaar geleden voor geopend had verklaard. Tot eind vorige maand waren Japanners nog verplicht om een hele resem gegevens bij de overheid in te dienen met

Lees meer »