Bewoners hangen zwarte vlag uit aan omstreden Beaufort-kunstwerk in Wenduine

Het stond er letterlijk nog geen halve dag, of er was al heel wat inkt over gevloeid. Het Beaufort-kunstwerk dat sinds vrijdag de vernieuwde rotonde langs de Ringlaan in Wenduine ‘siert’ – daar zijn de meningen dus over verdeeld – riep meteen een storm van verontwaardiging op, en ondertussen hingen buurtbewoners er ook de zwarte vlag uit. Burgemeester Wilfried Vandaele vindt de commotie rond het kunstwerk fel overdreven. “Er steekt een belangrijke boodschap achter die nu totaal verloren gaat. Jammer.”

De reacties op sociale media logen er afgelopen weekend niet om: voorstanders van ‘de tuinstoelen’ lijken ver te zoeken. Of burgemeester Wilfried Vandaele nog geen spijt heeft van de keuze? “Dat is helemaal niet aan de orde”, zegt hij. “Wij zijn met onze gemeente vanaf dag één in Beaufort gestapt en zijn er ook altijd trouw aan gebleven. Het kunstproject kadert in een kustbreed verhaal en brengt veel return op voor de lokale economie. Het is de curator die de selectie maakt, maar het zijn stuk voor stuk gerenommeerde internationale kunstenaars. En dus nemen wij de bluts met de buil: nu valt dit werk duidelijk niet in de smaak, maar een volgende keer krijgen we misschien weer iets wat wél goed werkt. Trouwens, op het kunstwerk ‘Benjamin’ (van Beaufort ’21, red.) kwam in het begin óók veel kritiek: mensen vonden het maar een stomme kabouter”, aldus Vandaele.

Tijd geven

Hij roept op om het wat tijd te geven. “Zo’n nieuw kunstwerk is altijd even wennen. Jammer dat mensen er nu zo giftig op reageren. Toen ik daar afgelopen weekend een interview aan het geven was voor de televisie, waren er zelfs mensen die hun middelvinger opstaken. Er werd ook van alles geroepen. Precies of we hebben dit werk daar bewust geplaatst om iedereen te shockeren. Onze cultuurschepen was volledig van zijn melk door alle commotie.”

Volgens de website van Beaufort wil de Finse kunstenares Sara Bjarland met het kunstwerk ons wegwerpgedrag in vraag stellen en ‘de grootsheid van een ecologisch probleem tonen’. “Die stoelen zijn geen zwerfvuil, ze zijn net een kritiek daarop. Met onze kustgemeente nemen wij al jaren het voortouw in circulaire economie, en de kunstenares heeft zich hierdoor laten inspireren. De boodschap die hier meegegeven wordt, is dus niet negatief maar positief. En neen, ’t is geen plastic maar brons en dus duurzaam”, aldus nog burgemeester Vandaele.

200.000 euro

De gemeente telde zelf 100.000 euro neer voor het werk, dat is de helft van de prijs. “Je moet dat ook gespreid over drie jaar zien hé. Beaufort is een triënnale. We hadden overigens keuze uit drie werken, en dit leek ons het sterkste van de drie. De locatie vroeg om wat volume. Herinner je je trouwens nog dat de uitkijktoren van Guillaume Bijl in Vosseslag eigenlijk bedoeld was voor Wenduine? De inwoners van Wenduine hebben zich daar toen met hand en tand tegen verzet, en nu het in Vosseslag een enorm succes is gebleken, zijn de mensen dat alweer vergeten. Waarom kon zo’n prachtig kunstwerk niet hier in Wenduine? vragen ze nu.”

‘No such thing as bad publicity’? “Ik ben toch ook niet zo happig op ‘bad publicity’ hoor”, glimlacht Vandaele. “Maar het zal wel wennen zeker? En kunst is nu eenmaal iets subjectief. De gustibus et coloribus…”

The post Bewoners hangen zwarte vlag uit aan omstreden Beaufort-kunstwerk in Wenduine is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Foute wegwijzer naar Aartselaar in Kontich maakt ‘anale driehoek’ even officieel: ‘AARStelaar’

Op een kruispunt in Kontich is bij wegenwerken een nieuwe wegwijzer naar Aartselaar geplaatst met een schrijffout op. Er staat niet Aartselaar maar Aarstelaar. De gemeenten Aartselaar, Kontich en Reet worden al jaren grappend de anale driehoek genoemd. Bart Lambrecht (N-VA), schepen voor communicatie in Aartselaar, ziet de humor er wel van in, maar hij heeft aan het Agentschap Wegen

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »