Eerste resultaten van trajectcontroles bekendgemaakt… en twee blijken niet te werken: “Op die plaatsen houden we meer mobiele controles”

Op de politieraad werden de eerste resultaten bekendgemaakt van de trajectcontroles in Diksmuide. Die werden vorig jaar 5 jaar na plaatsing geactiveerd. Uit de resultaten kwam naar voren dat twee van de trajectcontroles niet werken. Bovendien blijken de werkende trajectcontroles vaak uitgeschakeld te zijn.

Op 1 juli vorig jaar werden de trajectcontroles in Diksmuide na vijf jaar discussie ingeschakeld. Op de jongste politieraad werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Er kwamen enkele opmerkelijke punten naar voor.

In de dorpskommen van Esen en Woumen meten de trajectcontroles geen snelheid omdat er twee snelheidsregimes in het traject zitten, namelijk een zone 50 en 30. “Volgens het college van procureurs-generaal kan dit bijgevolg niet ingezet worden als trajectcontrole”, aldus Diksmuids burgemeester en voorzitter van de politieraad van zone Polder Lies Laridon. “In de beide zones 30 ligt een schoolomgeving. Het is voor mij geen optie om daar mee te stoppen en van de schoolomgeving een zone 50 te maken. Op die plaatsen houden we momenteel meer mobiele controles in vergelijking met andere plaatsen zodat er toch geen gevoel van onbestraftheid zou zijn.”

Maar ook de trajectcontrole in de Esenweg tussen de spooroverweg en het begin van de bebouwde kom meet momenteel geen snelheid. Daar blijft het wachten op het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Na een eerdere aanrijding werd de paal van de trajectcontrole ondertussen hersteld, maar moet er nog een ijking gebeuren. Zolang de ijking door het AWV niet in orde is, kan de trajectcontrole niet in gang gezet worden.

Laag aantal overtredingen

Onder de werkende trajectcontroles worden de meeste processen-verbaal en minnelijke schikkingen uitgeschreven in de Iepersteenweg tussen De Kippe en de Heugstraat en daarnaast in de Veurnestraat tussen de bebouwde kom van Pervijze en de Beoosterpoort in Veurne. Desondanks ligt het aantal overtredingen relatief laag, aangezien de trajectcontroles vaak uitgeschakeld zijn. “De boetes moeten verwerkt worden door het Gewestelijk Verwerkingscentrum (GVC), maar daar is niet genoeg volk. Op basis van het aantal computers en beschikbare personeel is het GVC dat beslist wanneer de trajectcontroles wel of niet werken. Door het gebrek aan capaciteit zetten ze op bepaalde momenten de trajectcontroles dus af”, sluit Laridon af.

De gegevens van de trajectcontroles worden tot op vandaag vooral retro-actief gebruikt om opsporingen te doen naar gepasseerde voertuigen. Ook worden auto’s die niet verzekerd zijn opgemerkt en doorgegeven aan de politie-eenheden van politiezone Polder, die ze daarna uit het verkeer halen. (DM)

The post Eerste resultaten van trajectcontroles bekendgemaakt… en twee blijken niet te werken: “Op die plaatsen houden we meer mobiele controles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »