Banale val trekt (even) een streep door droom van Erika uit Beveren

Een jammerlijk ongeval thuis zorgde onlangs voor ernstige gevolgen bij Erika Vanderper uit Beveren. Een gebroken glas sneed zowat alles door wat er stuk kan aan een elleboog: aders, pees, spier en zenuw. De vrouw staat nu voor een lange revalidatie en die komt – zoals wel vaker – eerder ongelegen.

Erika Vanderper (50) woont samen met haar partner Bart, dochter Oona en de pluszonen Simon en Maxim op de Kapelhoek in Beveren. Dit jaar leek haar droom werkelijkheid te worden. Erika, die jaren geleden een diploma pottenbakken haalde en die draad weer had opgepikt, startte als zelfstandige in bijberoep en zou dit jaar workshops pottenbakken geven. Donderdag 22 februari gaf ze haar eerste workshop in Elverdinge aan 14 enthousiaste cursisten. Tapasschaaltjes maken, kleine vaasjes,… Het viel geweldig goed mee en er lagen nog verschillende sessies vast.

Maar amper één dag later ging er een lelijke streep door die plannen. Vrijdag 23 februari was nochtans aangenaam begonnen. “Ik en mijn vriend waren gaan eten met vrienden en maakten het ‘s avonds thuis nog gezellig met een glaasje en wat muziek”, vertelt Erika. “Maar op een bepaald moment stond ik recht, wilde ik me omdraaien en moet ik ergens gehaperd hebben. Ik verloor mijn evenwicht en viel met m’n rug op een hoek van de salontafel.”

Dat had gewoon een blauwe plek kunnen worden, ware het niet dat Erika met haar elleboog heel slecht neerkwam op een glas dat op de salontafel stond. Het glas brak en de gevolgen waren meteen duidelijk. “Er was echt een bloedfontein, het spoot alle kanten uit”, beschrijft Erika. “Later hoorden we dat er twee slagaders doorgesneden waren. ‘Spuiterkes’, noemden ze die in het ziekenhuis.” Gelukkig hield Erika op het moment zelf het hoofd koel. “Ik ben vroeger nog in het Rode Kruis geweest, ik wist op zich wat ik moest doen: de wonde stevig toe duwen en m’n arm hoog houden. Ik ben dan op de grond gaan liggen en Bart verwittigde de hulpdiensten.”

Drie ambulances

Erika woont dichtbij de oprit van de E403, dus de ziekenwagen was er vrij snel. De ambulanciers checkten de wonde, stelden vast dat die ernstig was en rolden Erika op een brancard de ziekenwagen in. Waarna hun voertuig niet meer wilde starten… “Ze kregen de ambulance niet meer aan de praat en dus hebben ze een tweede ambulance moeten laten komen om mij op te halen”, beschrijft Erika. “Er kwam ook een derde ter plaatse, om de ambulanciers van de eerste ook terug op post te krijgen. Het was gelukkig nacht, het ging anders nogal wat bekijks gehad hebben!”

Alles kapot

In het ziekenhuis was er helaas geen goed nieuws. De wonde kon worden dichtgenaaid, maar de arts zag snel dat er meer aan de hand was: werk voor een specialist. Erika mocht naar huis, maar kreeg op zaterdag al meteen telefoon. De maandag erop werd ze geopereerd in Torhout. De operatie duurde 4 uur en bracht een zwaar verdict: àlles was doorgesneden. Twee slagaders, de zenuw, de pees én een spier. “Tijdens de operatie hebben ze een zenuw uit mijn pols ‘getransporteerd’. Het is nu hopen op een goed herstel, maar er is een kans dat er nog een operatie volgt en een garantie dat alles weer zoals voorheen zal zijn, is er niet.”

“Er wacht me hoedanook een serieuze revalidatie”, zucht Erika. Maar opvallend: ze verliest er haar moed niet bij. “Er komt een kinesist aan huis en ik ben de laatste tijd veel ‘linkse vaardigheden’ aan het aanleren. Tanden poetsen, een ritssluiting dicht doen,… En voor wat niet lukt, kan ik rekenen op m’n vriend, de kinderen en familie & vrienden. Ik zal alles doen om goed te revalideren en ik koester de hoop om in september weer met klei te kunnen werken.”

“Eigenlijk ben ik wel een gelukzak”, flapt Erika er op het einde nog ietwat verrassend uit. “Het kon veel erger geweest zijn en ik ben zo goed omringd. En ik heb voortaan alleszins een straf gespreksonderwerp voor feestjes!”, zegt ze. (Frederic Vansteenkiste)

Volg Erika via instagram.com/SerendipKeramiek.

The post Banale val trekt (even) een streep door droom van Erika uit Beveren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Info-Loppem stopt na 52 jaargangen

Het laatste nummer van Info-Loppem, de papieren band tussen verenigingen en inwoners van Loppem, is van de persen gerold. Na 52 jaargangen houdt het blad ermee op.
The post Info-Loppem stopt na 52 jaargangen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »