“Ik zag de kinderen altijd graag”: juf Lieve (62) gaat met pensioen na vier decennia bij vbs De Mozaïek

De vrije basisschool De Mozaïek Sint-Jozef zwaaide vorige week juf Lieve Pecceu (62) uit. Op haar laatste dag werd ze thuis op De Geite met paard en koets opgehaald.

“Nadat mijn man Kris en ik huwden in 1983 zijn we in Gits gaan wonen. Na enkele korte interimopdrachten ging ik aan de slag bij vbs De Mozaïek, waar ik nooit meer wegging. Ik ben hier dus al veertig jaar”, vertelt Lieve.

“Na een aantal jaar bij vbs De Mozaïek beslisten mijn man en ik om dichter bij de school te wonen. We vertrokken uit Gits en bouwden een woning op De Geite, waar we onze kinderen Korneel (38), Sam (36) en Femke (33) groot brachten”, gaat ze verder. “Eerst gaf ik les aan het vijfde leerjaar, maar later vooral aan het eerste en tweede leerjaar. De afgelopen jaren was ik voornamelijk actief als zorgjuf gecombineerd met een aantal uur les.”

In 2003 besliste juf Lieve om een DHOS-opleiding te volgen hogere opvoedkundige studies. “Iemand uit onze vriendenkring raadde me die opleiding aan en daar heb ik echt veel uit geleerd. Ook dat het directeurschap niets voor mij was. Ik sta graag dicht bij de kinderen.”

Creatief

Afgelopen vrijdag omschrijft juf Lieve als onvergetelijk. Ze werd opgehaald met paard en koets en alle kindjes wensten haar het allerbeste nu ze met pensioen gaat. “Mijn man en de vier kleinkinderen wachtten me op in de koets, waarna we samen naar de kerk galoppeerden. Ik werd er verwelkomd met een erehaag door alle kinderen van de school. Ze hadden ook het liedje Green Green Grass omgetoverd tot een persoonlijke song. Iedere klas bracht een leuke anekdote, bij sommigen moest ik een opdrachtje tot een goed einde brengen. Ik mocht ook een prachtig boekje ontvangen waarin elke klas mijn gezicht creatief verwerkt heeft. Tijdens mijn loopbaan heb ik de kinderen dan ook altijd proberen creatief te begeesteren. Knutselen, muziek, gedichten en de liefde voor taal probeerde ik hen op een speelse manier bij te brengen. Ondertussen kennen de kinderen me zeker van Dolfje Weerwolfje, waaruit ik uren heb voorgelezen”, glimlacht Lieve.

Dat juf Lieve een groot hart heeft voor kinderen is een zekerheid. “Ik ging al van jongs af graag om met kinderen. Ik was leidster bij de Chiro en ging op kamp met Kazou, dus was onderwijs een logische keuze. Al die jaren heb ik de kinderen graag gezien, want dat is het allerbelangrijkste bij lesgeven. Er waren ook enkele oud-leerlingen aanwezig op het pensioenfeestje, wat zeker deugd deed. Ook de (oud)collega’s ben ik dankbaar voor hun vriendschap en samenwerking. De vroegere directeur, met wie ik toch zo’n dertig jaar heb samengewerkt, was er ook bij om het glas te heffen, dus het was meer dan een geslaagde namiddag.”

Genieten

Nu ze met pensioen is, wil Lieve graag genieten van de alledaagse kleine dingen in het leven. “Er komt meer tijd vrij om onze ouders te bezoeken en om voor de vier kleinkinderen te zorgen. We houden ook van reisjes maken en bezig zijn in de tuin. Daarnaast zou ik wel eens durven breien of naaien en ook kokerellen is een hobby. Toch heb ik de schooldeuren nog niet helemaal achter me dicht getrokken. Met het lerarentekort ben ik van plan om in te springen waar nodig. Ze mogen me dus zeker nog bellen.” (EVG)

The post “Ik zag de kinderen altijd graag”: juf Lieve (62) gaat met pensioen na vier decennia bij vbs De Mozaïek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »