Uitbreiding ambachtelijke zone in Ter Eike roept veel vragen op: “Onteigenen is laatste optie”

Op sociale media is de laatste weken heel wat commotie rond de uitbreiding van bedrijventerrein Ter Eike. Ook de uitbreiding van het Roeselaarse bedrijf Barias richting Wittouckstraat in Oostnieuwkerke zorgt voor bezorgdheid bij buurtbewoners. Wat Ter Eike betreft is er zelfs sprake van onteigeningen. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd is dat de allerlaatste optie.

“In het begin van de legislatuur is de provincie bij ons langsgekomen met de vraag welke locaties in aanmerking komen voor eventuele ambachtelijke zones”, legt burgemeester Vanderjeugd (Open VLD) uit. “We hebben een aantal zones opgegeven, zoals de zone aan Ter Eike en de zone tussen Barias en de Wittouckstraat. Alleen die twee zones werden door de provincie weerhouden. De zoekzone tussen Barias en de Wittouckstraat is ondertussen als uitbreiding voor ambachtelijke zone geschrapt, maar de minister heeft wel een planinitiatief genomen en er is een planologisch attest afgeleverd om daar een uitbreiding te doen ten gunste van het project van Barias. Er is daar dus jammer genoeg geen uitbreiding meer voor ambachtelijke zone. Dat vervalt sowieso.”

Uitstel

“Wat Ter Eike betreft, gaat het om een niet zo groot stuk. Het openbaar onderzoek rond Ter Eike is lopende en zit in een finale fase, maar blijft aanslepen. De provincie had ons beloofd in het voorjaar terug te koppelen rond de beslissing tot uitbreiding, maar ondertussen horen we dat dit verschoven is naar de zomer en mogelijk zelfs tot na de zomer. Een aantal bewoners uit de onmiddellijke nabijheid van Ter Eike hebben hun bezorgdheid geuit. Ik snap dat, want nu is er onzekerheid en weten ze niet waar ze aan toe zijn. Sommige bewoners zijn op sociale media misschien wat te voortvarend geweest door het over onteigeningen te hebben. Er was sprake van zes woningen die onteigend zou worden, maar dat is momenteel niet aan de orde. Onteigenen is één van de laatste opties. Er zijn namelijk eerst minnelijke procedures om tot een overeenkomst te komen.”

Provincie

“Eerst en vooral moeten we nu van de provincie weten of er überhaupt een uitbreiding komt. We moeten eerst afwachten wat de provincie beslist : uitbreiden of niet. De vraag is ook hoe groot de uitbreiding zal zijn, want het staat ook niet vast of er een maximale uitbreiding komt of dat het om een beperkter deel van de zone zal gaan. Op een vergadering met de provincie en met het bevoegde Vlaamse departement hebben we overigens iets bizars meegemaakt. Het departement stelde toen dat de provincie overal aan het kijken is om subregionale bedrijventerreinen uit te breiden, maar vanuit Vlaanderen is aangegeven dat uitbreiding er binnen een regionale bedrijvencontext zou moeten komen. Het departement zat daar dus op een heel andere lijn dan de provincie. Het is dan ook de vraag of Vlaanderen met het verhaal van de provincie zal meegaan eens de provincie zijn huiswerk af heeft en dat omdat Vlaanderen uitbreiding meer in de regionale bedrijventerreinen ziet”.

Oppositie

Wouter Van Vooren, die hoogstwaarschijnlijk lijsttrekker wordt van oppositielijst WESTAON bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, uitte kritiek op sociale media over de mogelijke uitbreiding van Ter Eike. “Het is onbegrijpelijk dat men iets aan het zwaar verkeer in het centrum wil doen, en vervolgens overweegt om tussen de dorpskernen van Staden en Zarren een bedrijvenzone verder te ontwikkelen”, aldus Wouter Van Vooren. “Als Wouter betere locaties kent om ambachtelijke zones te realiseren, dan mag hij me dat altijd laten weten”, reageert de burgemeester.

“De provincie moet uitsluitsel geven: uitbreiden of niet” – burgemeester Vanderjeugd

“Er is in de gemeente enorm veel vraag naar ambachtelijke zones voor kleinere bedrijven. Veel van die Stadense bedrijven moeten door het gebrek aan extra ambachtelijke zone uitwijken. Dat is ook voor mijn schoonbroer, die een schrijnwerkerij heeft, het geval. Hij moest als Stadenaar met zijn bedrijf uitwijken naar Houthulst en dat is jammer. Overigens komt het zwaar verkeer niet van de ambachtelijke zones, want die bedrijven rijden met camionettes. Het zwaar verkeer in het centrum is vooral doorgaand verkeer.”

The post Uitbreiding ambachtelijke zone in Ter Eike roept veel vragen op: “Onteigenen is laatste optie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Britse stemhokcultuur

Groot-Brittannië trekt naar het stemhokje, wellicht om er zich af te keren van Richi Sunaks beleid en om Labour een historische zege te schenken. Bijgevolg zijn de polling stations dé plek waar de kiezer welgekomen is.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »