23 Oostendse basisscholen laten zich inspireren door James Ensor voor foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen

In een creatieve samenwerking tussen de scholengemeenschappen 9 Beaufort en Bewonderwijs, brengen meer dan 1.000 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar ‘De Baden van Oostende’ tot leven in 2024. Voor de nieuwe foto-expo kropen de kinderen in de huid van Ensors kleurrijke personages.

Het Ensorjaar leeft sterk in Oostende. Via een ad-hocfonds ‘De Baden van Oostende’ konden organisaties, verenigingen en kunstenaars, maar ook gewone burgers, kunstgaleries, bedrijven en handelszaken financiële steun van de Stad krijgen voor het realiseren van allerlei Ensorprojecten in het kader van het stadsfestival Ensor 2024.

In een opmerkelijk initiatief doopten 23 basisscholen van de Scholengemeenschappen Basisonderwijs Bewonderwijs en 9 Beaufort het schooljaar 2023-2024 tot het ENSOR-schooljaar. “We streven ernaar om elke Oostendenaar bij het project De Baden van Oostende te betrekken. Deze samenwerking tussen de scholen zorgt op een fantastische wijze voor de actieve en creatieve medewerking van de lagereschoolkinderen”, zegt schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V). “Dit jaar raakten ook onze kleine Oostendenaartjes in de ban van de Baden van Oostende. We zijn dan ook trots dat Oostendse scholen aan de slag gaan met ons erfgoed”, vult schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen) nog aan.

Tableau vivant op het strand

Een van de acties binnen het project ‘Baden van Oostende’ resulteerde in een unieke foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende. Meer dan 1.000 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kropen op het strand in de huid van de personages van Ensor. De markante gestreepte outfits werden door de kleine kunstenaars zelf beschilderd. Door het in scène zetten van ‘De Baden van Oostende’ maken ze op een speelse en educatieve manier kennis met het werk van de gerenommeerde kunstenaar James Ensor. De leerrijke namiddag werd vastgelegd door de fotografen Kim Claeys en Tine Lefevre. (ZB)

De expo ‘James Ensor als meester in 23 basisscholen’ is van 6 maart tot en met 29 april 2024 te zien in de Nieuwe Gaanderijen op de Zeedijk in Oostende. De foto-expo is gratis te bezoeken.

The post 23 Oostendse basisscholen laten zich inspireren door James Ensor voor foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Bekende Iraanse activiste ter dood veroordeeld

De Iraanse Sharifeh Mohammadi heeft op de vooravond van een tweede verkiezingsronde in Iran de doodstraf opgelegd gekregen wegens haar banden met een onafhankelijke vakbond. “Het regime probeert alle activisten het zwijgen op te leggen.”

Lees meer »

Elke Bleyaert, vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, verliest rechtszaak tegen Amerikaans fitnessbedrijf

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Nog veel stappen nodig om oorlog te beëindigen”, zegt Hongaarse premier Orban na gesprek met Poetin

De Hongaarse premier Viktor Orban is in Moskou aangekomen voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Dat melden Russische media vrijdag. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de troepen nog stand. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »