“We trekken deze keer naar het hoge Noorden”: beste Scandinavische folkbands komen deze zomer naar Festival Dranouter

Ruwe runetekens en bijlen op de affiche van Festival Dranouter 2024: er komt een forse lading onverschrokken, Scandinavische folkbands naar het festival. “Onder de noemer ‘Nordic Focus’ voegen we de beste folkbands uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden toe aan de line-up”, meldt de organisatie. Daarnaast profileert Festival Dranouter, het grootste folkfestival van de Benelux, zich ook dit jaar opnieuw als showcasefestival voor Vlaamse bands in binnen- en buitenland.

In 2022 bracht het festival voor het eerst een spotlight op een regio in de line-up, met het project ‘Focus Schotland’, in 2023 focuste het festival op de UK. “Zo’n specifiek thema helpt om te focussen op de rijkdom van een bepaalde regio én brengt de folktouch van de line-up nadrukkelijk in beeld”, aldus Bavo Vanden Broeck, directeur van Dranoeter vzw. “Dit concept slaat erg aan bij de Festival Dranouter-gangers, dus trekken we voor editie 2024 naar het hoge Noorden.”

“Komende zomer beleven meer dan 50.000 festivalgangers de folkscene en traditionele muziek uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden”, vertelt Bavo. “Van Finse voodoo Pekko Käppi & K:H:H:L over ethno-techno van Suistamon Sähkö, tot melancholische saga’s van VIIK of zelfs ‘heavy folk’ van Fränder. Deze ontdekkingen hakken er zeker in als een bijl.”

Showcase

Sinds vorig jaar bundelt de organisatie alle troeven van z’n festival. Tijdens het festivalweekend zet de organisatie een showcasefestival op poten voor programmatoren uit binnen- en buitenland, om een selectie Vlaamse roots en nieuw talent te ontdekken. Om een internationaal luik te bouwen aan dit showcase festival, gaat Festival Dranouter nu de samenwerking aan met VI.BE.

Stel je kandidaat

Naast een selectie bands die optreedt binnen de Festival Dranouter-programmatie, krijgen alle professionals op zaterdag en zondag bovendien een private showcase-moment aangeboden, waar meerdere bands zich muzikaal kunnen voorstellen. Ben je een muzikant in Vlaanderen en voel je je verwant met de folk en trad scene, dan kan je je voor eind maart kandidaat stellen via de open call.

Foto-expo Dranouter

Speciaal voor dit gouden jubileumfeestje laat Festival Dranouter trouwens deze zomer haar fotoarchief op je los, in een originele tentoonstelling doorheen het muzikaalste dorp van Vlaanderen. Om dit showcase festival te realiseren krijgt Dranoeter vzw steun van de Vlaamse Overheid, is er een zeer fijne samenwerking met VI.BE en uitwisseling met de muziekexportorganisaties van Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden.

The post “We trekken deze keer naar het hoge Noorden”: beste Scandinavische folkbands komen deze zomer naar Festival Dranouter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck (64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert

Het is een traditie geworden: ook dit jaar strijkt op de eerste woensdag van juli het literatuurfestival KANTeLing neer in en rond Kasteel Beauvoorde. Twee literaire grootheden staan dit jaar centraal: Guido Gezelle en Lucebert, respectievelijk 125 jaar geleden gestorven en 100 jaar geleden geboren.
The post Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert appeared first on

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Partijlid roept Canadese premier Trudeau op om stap opzij te zetten, na teleurstellend verkiezingsresultaat in Toronto

Het Canadese parlementslid Wayne Long van de liberale partij heeft zijn premier Justin Trudeau in een e-mail aan andere partijleden laten weten dat het "tijd is voor verandering". Volgens Long kan de premier niet aanblijven, nadat de liberalen een tussentijdse verkiezing in de stad Toronto hadden verloren. Trudeau laat weten dat hij naar de frustraties van de bevolking luistert, maar

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt”

“Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt.” De Kortrijkse politierechter reageerde gevat toen hij hoorde dat een 33-jarige automobilist doodskisten verkocht. Hij stond al voor de derde keer terecht omdat hij met drugs in het bloed achter het stuur zat.
The post Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas

Lees meer »