“Tegen 2030 heet West-Vlaanderen 77.000 extra werknemers nodig”: Voka richt International House West-Flanders op

Tegen 2030 heeft West-Vlaanderen (minstens) 77.000 extra krachten nodig. Om die te vinden, heeft werkgeversorganisatie Voka het International House West-Flanders in het leven geblazen. De instantie moet bedrijven helpen om buitenlandse medewerkers aan te trekken en wil die werknemers ook ter plekke begeleiden. “West-Vlaanderen heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die in de verf te zetten.”

Vandaag telt West-Vlaanderen 24.615 buitenlandse werknemers die hier ook permanent verblijven. In het jargon worden die omschreven als bevolking van andere geboortenationaliteit met verblijfsmotief werk. Roemenen en Polen vormen momenteel de grootste groep, gevolgd door groeilanden als India, Marokko, Kosovo, Turkije en de Filipijnen.

“Vijf procent van die groep is van buiten de Europese Unie afkomstig”, stellen Charlotte Dekimpe en Davy Maes van Voka West-Vlaanderen. “Een segment dat de voorbije jaren toenam, maar tegen 2030 heeft West-Vlaanderen zeker 77.000 extra krachten nodig. Over alle competenties en sectoren heen.”

“Met ons centrum willen we alle betrokken spelers faciliteren”

“Voor elke honderd mensen die de arbeidsmarkt verlaten, stromen er slechts tachtig in. Dat tekort zullen we niet alleen met mensen van bij ons opvullen, daarom moeten we over de grens kijken. Ook naar het verre buitenland.”

De reden voor die steeds nijpender wordende krapte heeft een demografische oorsprong, aangevuld met het feit dat onze West-Vlaamse economie blijft groeien. “Meer werk betekent uiteraard meer handen. Vooral in de voedingssector, mechatronica en blue energy is dat het geval.”

Drie grote pijlers

Grote (internationale) spelers in West-Vlaanderen beseffen intussen dat de zoektocht naar nieuw talent zich ook tot ver buiten België afspeelt. “De sense of urgency is aanwezig”, klinkt het. “Daarom hebben wij een platform gecreëerd dat alle betrokken spelers kan faciliteren.”

Het International House West-Flanders mikt op twee doelgroepen. Enerzijds bedrijven die buitenlandse mensen willen aantrekken, anderzijds mensen van buiten België die hier hun carrière willen komen uitbouwen.”

© Kurt Desplenter

“We werken met drie pijlers. Het International House moet een kenniscentrum over internationale tewerkstelling worden, maar daarnaast ook een volwaardig infocentrum. Vragen over huisvesting, taksen, verzekeringen, gezondheid… tot zelfs banale zaken als wanneer de huisvuilophaling gebeurt. Die willen we allemaal kunnen beantwoorden.”

De instantie wordt ook een dienstencentrum. “We willen socio-culturele activiteiten organiseren om een community op te bouwen. Welkomstevenementen, maandelijkse koffiebezoeken om even te polsen hoe alles loopt, maar ook gegidste stadstochten, afterworks en webinars. Bij ons zullen internationale krachten met álle mogelijke kwesties kunnen aankloppen.”

Meerwaarde bieden

Een dergelijk initiatief bestaat al jaren in Leuven, waar tal van internationale bedrijven en organisaties hun hoofdkwartier hebben, maar Voka is de eerste die een International House op provinciaal niveau uitrolt. “Het draagvlak is meer dan aanwezig”, benadrukken Charlotte en Davy. “Het stadsbestuur van Roeselare, Brugge en Kortrijk gaat met ons in zee, net als multinationals als Unilin en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM, red.).”

Een goed uitgebouwde website moet als portaal fungeren, maar er komen ook zitdagen in de partnersteden. “Ons doel is om zowel bedrijven als werknemers zo goed mogelijk bij te staan en een duidelijke meerwaarde bieden.”

Op woensdag 24 april vindt een eerste fysiek evenement plaats in het Voka-kantoor in Oostkamp. “Een welkomstdrink voor de buitenlandse krachten in regio Brugge. We zijn ervan overtuigd dat het International House West-Flanders een mooie rol kan spelen. Onze provincie heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die mee in de verf te zetten. Zo willen we ons als een home away from home op de kaart zetten.”

http://www.internationalhousewestflanders.be

The post “Tegen 2030 heet West-Vlaanderen 77.000 extra werknemers nodig”: Voka richt International House West-Flanders op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »