Appartementsgebouw in Knokke-Heist onbewoonbaar na brand, brasserie blijft grotendeels gespaard

Het appartementsgebouw op de Zeedijk van Heist waar dinsdagnacht brand uitbrak, is door burgemeester Jan Morbee (GBL) onbewoonbaar verklaard. Elektriciteit is er niet meer en er is ook heel wat rookschade. Zo’n 29 mensen moeten wellicht weken- of zelfs maandenlang elders onderdak zoeken. Twaalf mensen moesten naar het ziekenhuis. Het bekende restaurant Schildia onderaan het gebouw bleef als bij wonder grotendeels gevrijwaard. Al is ook daar schade. “Er zat amper één muur tussen de brandhaard en het restaurant”, zegt uitbater Patrick De Breuker.

Het is dinsdagnacht even voor 2 uur wanneer de bewoners van het flatgebouw op de Zeedijk in Heist worden opgeschrikt door het automatisch brandalarm. Al snel blijkt de situatie ernstig te zijn. Op de benedenverdieping had een elektriciteitskast vuur gevat en de rook verspreidde zich daarop door het volledige gebouw. Omdat op de vierde verdieping enkele ramen en deuren open stonden, werd de rook via de trappenhal die richting uitgezogen. De hulpdiensten snelden ter plaatse en besloten meteen het volledige gebouw te ontruimen. Onder andere via ladderwagens werden bewoners van bovenliggende verdiepingen geëvacueerd.

“Dat gebeurde allemaal zeer snel en vlot”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “De hulpdiensten deden ter plaatse de eerste medische check-up. Uiteindelijk moesten een twaalftal mensen ter controle overgebracht worden naar het ziekenhuis omdat ze teveel rook inademden. Het merendeel kon daar vrijwel meteen terug vertrekken. Enkel twee kindjes moesten nog wat langer blijven ter nazicht.”

Ramen en deuren gesloten houden

Woensdagochtend werd de schade aan het getroffen gebouw pas helemaal duidelijk. Vooral de indringende brandgeur was duidelijk merkbaar en dat is zo het geval in het volledige gebouw. Wat opvalt: op de vierde verdiepingen is aan één bepaald appartement de buitenkant zwartgeblakerd. Dat komt omdat de persoon bij het verlaten van zijn woonst de ramen en deuren in een reflex open zette. “We roepen onze inwoners nogmaals op om bij een brand altijd ramen en deuren gesloten te houden”, aldus de burgemeester.

De gemeente Knokke-Heist heeft bij dergelijke situaties een noodplan klaar om getroffen bewoners te helpen met onderdak. Al bleek dat dinsdagnacht niet nodig. Een lokaal immokantoor stelde meteen zélf voor om leegstaande vakantiewoningen ter beschikking te stellen van de slachtoffers zodat ze dichtbij de nacht konden doorbrengen. Al zullen de bewoners wellicht weken- of zelfs maandenlang elders moeten slapen. “We hebben het gebouw onbewoonbaar laten verklaren gelet op de vele rookschade én het feit dat er niks van elektriciteit is. De brand zelf ontstond accidenteel aan de elektriciteitskast.”

In de loop van woensdagochtend kwamen enkele bewoners een kijkje nemen. Zij kunnen indien gewenst wel spullen ophalen, maar in het gebouw verblijven is dus geen optie.

Ook getroffen door de brand is het bekende restaurant Schildia. De zaak is gevestigd onderaan het appartementsgebouw en bleef als bij wonder grotendeels gevrijwaard. Al is er toch wel wat schade. “Het kon allemaal nog véél erger afgelopen zijn. Gelukkig is de brandhaard snel opgemerkt”, zegt uitbater Patrick De Breuker, wiens moeder in het gebouw woont. “Er zat slechts één muur tussen ons restaurant en de elektriciteitskast in kwestie. In de zaak hangt momenteel een brandgeur, maar ons ‘geluk’ is dat we naar elektriciteit toe grotendeels op een ander circuit zitten dan de rest van het gebouw. We gaan nu een elektricien vragen om te kijken wat mogelijk is voor de rest. Zonder tegenslag en met toestemming van gemeente en brandweer hopen we dit weekend weer de deuren te openen en klanten te ontvangen.” (MM)

The post Appartementsgebouw in Knokke-Heist onbewoonbaar na brand, brasserie blijft grotendeels gespaard is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

Patrick De Clercq hangt na 42 jaar fototoestel aan de haak: “Geen schrik voor zwart gat”

Ruim 42 jaar kon je bij Patrick De Clercq terecht voor professionele fotografie. Daar is nu definitief een einde aan gekomen. We blikken terug op een indrukwekkende loopbaan. Zijn carrièrepad was er eentje van passie, toewijding en aanpassing aan de evoluerende technologieën binnen de fotografie. Schrik voor het zwarte gat heeft de natuurfanaat in hart en nieren alvast niet.

Lees meer »

“DEMbargo”: Rijke donateurs van de Democraten draaien geldkraan dicht tot Biden terugtreedt

Verschillende financiers van de Democratische Partij zetten hun donaties stop. Ze doen dit om de druk op Biden te verhogen, zodat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden, die vorige week een zwak debatoptreden had, zegt echter vastbesloten te zijn om als presidentskandidaat van de Democratische Partij aan te blijven.

Lees meer »

Herkent u hem nog? Ook getransformeerde Mesut Özil doet duit in zakje in rel rond Turkse held Demiral, die schorsing dreigt op te lopen

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden. En opvallend: ook ex-topvoetballer Mesut Özil doet z’n duit in het zakje –

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »