Anneke en Jacqueline verkopen tweedehands spullen voor het goede doel: “Het zit ons in de genen”

Twee sterke dames met het hart op de juiste plek, velen zullen daar Anneke Bucket (53) en Jacqueline Ongena (75) uit Lauwe in herkennen. Hulpbehoevende mensen een handje helpen is hét motto van deze hartsvriendinnen. “We zijn een houvast voor veel mensen, en dat doet deugd.”

Met de verkoop van tweedehands spullen doneren deze barmhartige samaritanen met veel plezier welgekomen steun aan al wie daar nood aan heeft. “Mijn garage staat intussen bomvol met spullen om te verkopen”, lacht Anneke. Wat begon bij Anneke als een lichte interesse in rommelmarkten werd via haar buurvrouw Jacqueline al snel meer dan dat. “Ik heb meer dan twintig jaar op allerlei rommelmarkten gestaan. Toen Anneke op een dag met mij meeging, kreeg ze ook de smaak te pakken”, aldus Jacqueline. “En net toen het leuk begon te worden, kwam corona en was de leute er al direct weer af”, lacht Anneke.

Sociaal project

Gelukkig kreeg in die periode hun sociaal ondersteunend project ook stilaan vorm. “Tijdens een kunstactie mochten we allen een kunstwerkje plaatsen aan het venster. Al snel kwamen mensen vragen of ze het ook mochten kopen. Na de coronacrisis begonnen we stilaan allerlei spullen te verzamelen om te pas en te onpas op de oprit uit te stallen”, vertelt Jacqueline. “Het was ons al snel duidelijk dat we alles aan een prikje zouden aanbieden aan mensen die het niet breed hebben. En de opbrengst gebruikten we om iets voor het goede doel te doen”, vult Anneke aan.

Dit graag geziene duo werd dan ook snel bestookt met vele spulletjes die de mensen in de buurt met plezier wilden schenken. “We hebben inderdaad veel contact met mensen. Ze bellen ons regelmatig op als ze iets liggen hebben. Het gebeurt vaak als ik thuiskom dat er een goed gevulde spullenzak aan mijn klink bengelt”, lacht Anneke.

Engagement

Als kapster had Anneke veel sociale contacten, Jacqueline heeft jaren in de verkoop gewerkt. “Mensen een helpende hand reiken zit blijkbaar in ons bloed. Ik heb ook lang kaarten getrokken om mensen te helpen, gratis zelfs”, weet Jacqueline. “Ik heb het thuis met de paplepel mee gekregen. Het sociale engagement zit in mijngenen”, aldus Anneke.

Doneren

Veel spullen worden al bijna gratis meegegeven, maar sommigen krijgen het ook echt gratis mee. “Toen het huis van een vriend was afgebrand hebben we hem onmiddellijk geholpen door kleding en kleine spulletjes te schenken”, zegt Anneke. “We geven ook heel veel gratis mee aan mensen die bijvoorbeeld in schuldbemiddeling zitten of na een moeilijke scheiding niet veel meer hebben. We doneren ook vaak aan allerhande vrijwilligersinstanties. De voorkeur gaat steeds naar mensen die het broodnodig hebben”, aldus Jacqueline.

“We maken ook soep voor mensen, vooral mijn unieke bananensoep doet het goed”

De garage lijkt stilaan een beetje op een rommelmarkt. “Als het mooi weer is zetten we vaak onze garagedeur open en zitten we gezellig op de oprit met een koffietje te keuvelen. We hebben geen vaste dagen hoor, we zijn tenslotte geen winkel”, aldus Jacqueline. “En als we buiten zitten, plaatsen we telkens een extra stoel zodat iedereen bij ons ook een babbeltje kan slaan. Eens goed je hart luchten is ook een noodzaak voor een beter leven”, weet Anneke.

Bananensoep

De weinige opbrengst van de verkoop wordt ook weer omgezet in extra steun voor de behoeftige medemens. “We kopen er groenten mee om lekkere soep of hutsepot te maken die we dan bij die mensen gaan leveren. En blijkbaar met succes, want ze vragen er telkens weer om. Vooral mijn unieke bananensoep blijkt een bestseller”, lacht Anneke.

Veel reclame hoeven de dames niet te maken, want iedereen vindt met groot gemak de weg tot hier. “Een beetje op Facebook, maar het is vooral mond-tot-mondreclame. Het is te lastig geworden om nog de rommelmarkten af te schuimen, dus organiseren we dan maar onze eigen markt, dicht bij huis. Op deze manier zijn we voor velen ook een sociaal aanspreekpunt”, zegt Jacqueline.

“We zijn een houvast voor veel mensen. Het doet ons deugd om een helpende hand te zijn, zo verwarmen we hen niet alleen met soep maar ook met de liefde voor onze naasten”, besluit Anneke.

The post Anneke en Jacqueline verkopen tweedehands spullen voor het goede doel: “Het zit ons in de genen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddeling in conflict door Turkse president Erdogan – Moskou meldt terreinwinst in slag om strategisch Tsjasiv Jar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Moskou ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »