7 verenigingen geselecteerd in call Kortrijk2030: “Maken zo het verschil in race naar titel van Europese Culturele Hoofdstad”

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad?af. Kortrijk is dan een van de kandidaten.De stad lanceerde daarom een oproep naar verenigingen om projecten in te dienen die zich buiten hun comfortzone bevonden en een voorzet naar 2030 kunnen betekenen. In samenspraak met het verenigingsplatform werden 15 ideeën gescreend op durf, vernieuwing en haalbaarheid. Zeven van hen worden nu geselecteerd om met hun idee aan de slag te gaan.

Om de titel van Europese Culturele Hoofdstad te bekomen, werkt Kortrijk samen met inwoners, studenten, professionele cultuurorganisaties en de vele jeugdorganisaties. Ook het rijke verenigingsleven uit de stad en regio speelt een belangrijke rol in de ‘bid’ van de stad. Zo’n zeven verenigingen werden nu geselecteerd om een vernieuwend idee uit te werken. De verenigingen krijgen hiervoor 20.000 euro steun. “Door hen uit te dagen om buiten de comfortzone te treden kregen we deze fantastische engagementen binnen die één voor één verrijkend en versterkend kunnen werken voor onze stad en alle betrokken partijen. Door deze lokale initiatieven en de betrokkenheid van de verenigingen maken wij nu al het verschil als stad in de race”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur(N-VA).

Verhalen van de Kortrijkzaan

GidsenPlus vzwprobeert hun activiteiten te spiegelen en doet een poging om hun klassieke gegidste rondleidingen tot bij mensen te brengen die minder of niet mobiel zijn. “We doen dit via verhalen, lezingen en specifiek uitgeschreven presentaties, we trachten hun rondleiding toch tot bij de mensen met beperkte toegang te brengen om zo de stad met al zijn natuurlijke en culturele rijkdom te ervaren”, luidt het. Collectief Contrastslaat de handen in mekaar met Antigone en hun jongerenwerking MAGMA. “We proberen hen door middel van workshops de beginselen van fotografie aan te reiken aan een groep diverse, multiculturele en kwetsbare jongeren. De koppeling van de klassieke activiteiten bij MAGMA aan deze educatieve workshops fotografie zullen resulteren in een specifiek toonmoment, een voorstelling op scène of op straat waar de harmonie van deze activiteiten in een mooi spektakel resulteert”, duidt Michelle Lefevre.

The Concord Jazz Ensemblebrengt de werelden van jazz en harmonie. Ondergrond vzwgaat aan de slag met verhalen van Kortrijkzanen over de helende kracht van muziek. Operatiekwartierbegeleidt samen met Muziekcentrum Track, De Stroate, Schouwburg Kortrijk en Refu Interim 10 deelnemers in een DJ-traject. Tuinhier vzw Kortrijkwil zich inzetten om een bestaande wandelroute, het Spijkerpad, in de wijk ‘Lange Munte’ enerzijds te opwaarderen en anderzijds te koppelen aan de rijke diversiteit aan bomen. JCI Kortrijkdoen beroep op creatieve geesten om een kortverhaal van 1 pagina te schrijven die de visie op Kortrijk in 2050 weerspiegelt. In samenwerking met verschillende partners zoals de openbare bibliotheek, Memento Woordfestival, de Letterzetter en dergelijke meer willen ze tot verrassende, creatieve resultaten komen. Alle inzendingen worden gejureerd en de beste verhalen worden gebundeld in een pocketboekje wat gratis verdeeld zal worden onder de Kortrijkzanen. Een duidelijke opdracht met een onverwachte uitkomst.

The post 7 verenigingen geselecteerd in call Kortrijk2030: “Maken zo het verschil in race naar titel van Europese Culturele Hoofdstad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »