Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst

De flexbussen – een belangrijke speler in het nieuwe vervoersplan van De Lijn – hebben nog lang niet iedereens hart veroverd. Sinds de invoer ervan reden deze opvolgers van de belbus in onze provincie meer dan de helft van de tijd leeg rond, terwijl ze net in het leven werden geroepen om lege bussen van het net te halen. “Er is nog ruimte voor verbetering, maar die komt er vast en zeker”, klinkt het bij het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Op 6 januari verdwenen 1.500 West-Vlaamse bushaltes. In ruil werden er meer gewone bussen ingezet op de drukste lijnen, afgelegen gebieden zouden bediend worden door flexbussen. Deze moeten op voorhand gereserveerd worden, telefonisch of online. Uit cijfers van de minister blijkt dat deze nieuwe manier van reizen geen vliegende start heeft gekend.

Eenzaam in Kortrijk

In de vier West-Vlaamse vervoerregio’s – Kortrijk, Midwest, Brugge en Westhoek – legden alle flexbussen die werden opgeroepen samen 722.764 kilometer af in een kleine twee maanden tijd. Ze reden daar ongeveer 18.822 uren voor rond. Jammer genoeg waren de bussen voor meer dan de helft – 58 procent – van die ritjes volledig leeg. “ De cijfers leren ons dat er in februari al een verbetering zichtbaar is in vergelijking met januari. Het aantal beladen kilometers zal sowieso nog stijgen aan de hand van de acties de komende weken en maanden. Het nieuwe vervoersysteem vraagt de nodige aandacht en evaluatie, De Lijn monitort continue en stuurt bij waar nodig”, aldus het kabinet van de minister.

Momenteel ligt het gemiddelde aantal reizigers per rit in heel Vlaanderen op 1,22. Zo’n standaard flexbus biedt echter plaats voor acht passagiers. Wanneer die passagiers worden afgezet op hun bestemming, rijdt de bus (leeg) rond naar de volgende persoon die moet opgehaald worden. In de Westhoek maken de inwoners het vaakst gebruik van deze dienst, daar legden de flexbussen al meer dan 377.000 kilometer af, waarvan slechts 51 procent zonder reizigers. In de regio Kortrijk zijn de flexchauffeurs dan weer het vaakst eenzaam, daar rijden ze 66 procent van de tijd rond met een lege bus. In dezelfde regio werden ook het minst aantal reservaties gemaakt.

The post Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geïsoleerde stam in Peruaanse jungle schiet twee houthakkers dood met pijlen

Tragiek in het Peruaanse Amazonegebied. Daar hebben leden van de de Mashco Piro, volgens de organisatie ‘Survival International’ de grootste geïsoleerde stam ter wereld, twee houthakkers gedood met pijlen. Nog twee andere mensen worden vermist sinds de gewelddadige confrontatie aan de Parianamu rivier. De organisatie betuigde haar medeleven aan de families van de slachtoffers.

Lees meer »

ESA lanceert nieuwe satelliet die waterkwaliteit, natuurrampen en methaanuitstoot beter in kaart kan brengen

Komende nacht wordt een nieuwe Europese satelliet gelanceerd die meer en betere data zal verzamelen over onze planeet. De Sentinel-2C, ontwikkeld en beheerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gaat onder meer beter de methaanuitstoot en de waterkwaliteit in kaart kunnen brengen. De lancering is gepland voor 3.50 uur Belgische tijd en wordt toch nog een beetje spannend wegens de voorgeschiedenis

Lees meer »

Van Aert in vervloekt 2024 al voor tiende keer tegen grond: van Benidorm over Dwars door Vlaanderen, Tour en Spelen nu Vuelta

Voor Wout van Aert lijkt 2024 wel vervloekt. Een wielerjaar waarin hij te veel moest incasseren. Onze landgenoot kende al heel wat pech, en moet na een nieuwe valpartij dus ook een kruis maken over het vervolg van zijn Vuelta. Een rotjaar zet zich voort… De Kempenaar was dit seizoen al tien keer betrokken bij grote en kleine valpartijen.

Lees meer »

6-jarige jongetje met zeldzame hartconditie heeft goed nieuws voor vrienden in het ziekenhuis: “Phyllis, ik krijg een nieuw hart!”

Amper vijf dagen oud was John-Henry Lee toen hij zijn eerste openhartoperatie onderging. Vandaag is hij zes jaar en krijgt hij eindelijk een nieuw hart. De vrolijke jongen deelde het nieuws meteen met zijn vrienden/verzorgers in het ziekenhuis. John-Henry lijdt aan hypoplastisch linkerhartsyndroom, een aandoening waarbij een kant van het hart niet goed ontwikkelt.

Lees meer »