Dieven stelen vier dure katalysatoren van onder bestelwagens paardenvervoer: “Alles gaat bliksemsnel”

Dieven gingen dit weekend aan de haal met vier dure katalysatoren van onder bestelwagens voor paardenvervoer bij Verpas in Torhout. Elk stuk is een paar duizend euro waard, maar het is de dieven vooral te doen om edelmetalen in zo’n katalysator. Het is dan ook een echte plaag de laatste jaren. “In ieder geval moeten ze bliksemsnel te werk zijn gegaan”, zegt zaakvoerder Pascal Verplancke (50).

De diefstal werd zondagmiddag opgemerkt door Pascal Verplancke zelf. Hij is al 25 jaar zaakvoerder van Verpas, gespecialiseerd in het ombouwen en verkopen van bestelwagens tot trailers voor paardenvervoer. Sinds 2009 zitten ze in de Ambachtstraat. Opvallend: sinds kort ligt amper 200 meter verder het gloednieuwe politiegebouw van zone Kouter… maar dat hield de dieven niet tegen.

Snel te werk

“Zondag was ik bezig met klanten die een bestelwagen wilden kopen en die eens zouden starten”, zegt Pascal. “Je hoorde meteen dat het foute boel was. De uitlaat maakte een hels lawaai en de motor blies door. Het was niet moeilijk om de link te leggen met een weggehaalde katalysator. Eenmaal ik onder de trailer keek, zag ik dat het prijs was. Van vier Renault Master bestelwagens werd de katalysator weggehaald. De prijs daarvan is telkens een paar duizend euro. Kort daarna zag ik dat de omheining aan de straatkant doorgeknipt was en zo op mijn terrein zijn geraakt. Vermoedelijk gebeurde dat vrijdag- of zaterdagnacht. En blijkbaar konden ze daarbij bliksemsnel werken: onder de vrachtwagens kruipen en de katalysatoren weghalen. Ze maakten niet eens andere schade.”

Camera’s en hond

Voor Pascal is het de eerste inbraak in zijn bedrijf, maar het is meteen een met een zwaar financieel nadeel. “Ik neem alvast extra maatregelen en plaats overal camera’s”, zegt hij. “En ik overweeg ook om een waakhond te nemen, al brengt die ook wel nadelen met zich mee. Ik probeer ook mijn bestelwagens zoveel mogelijk binnen te zetten, maar mijn loods is 600 vierkante meter: niet alles past er in en wij moeten ook nog kunnen werken aan de opbouw van de bestelwagens.” Pascal diende klacht in bij de politie Kouter, die de feiten onderzoekt.

Dure edelmetalen

De diefstal van katalysatoren is al enkele jaren in opmars. Vaak worden bestel- en vrachtwagens met een Euro 6d motor getroffen en bij personenwagens veelal van het merk Toyota. Het is de dieven te doen om de dure edelmetalen die in zo’n katalysator zitten, vooral platina en palladium. Die brengen op de zwarte markt enkele honderden euro’s op. In november 2022 werden nog liefst 45 roetfilters van nieuwe bestelwagens gestolen bij Open-concessie Decaigny-Degroote in Tielt. De buit bedroeg toen 70.000 euro. (JH)

The post Dieven stelen vier dure katalysatoren van onder bestelwagens paardenvervoer: “Alles gaat bliksemsnel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »