“Ben écht content om terug te zijn”

Koen Devos wordt vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van de A-ploeg van Rembert Torhout Heren in Nationale 1 van de volleybalcompetitie. Het betekent voor de 52-jarige sportleraar zo’n beetje thuiskomen, want hoewel hij niet in Torhout woont, heeft hij er schoolgelopen en is hij er lang in de clubs VKt en Rembert actief geweest. Ooit, begin jaren 1990, speelde hij zelfs drie jaar bij topclub Desimpel Torhout in eredivisie (nu Liga A).

“Volleybal is mijn grote passie”, zegt hij. “Het is een fantastische sport. Ik wil er zoveel mogelijk mensen van laten genieten.”

Gespeeld tot zijn 35ste

Koen, oorspronkelijk uit het kleine Edewalle afkomstig, heeft lang in Koekelare gewoond, maar is sinds ruim zes jaar naar Westende verhuisd. Hij geeft als LO-leerkracht les aan basisschool Sint-Jozef in Middelkerke. In zijn vrije tijd is het zowat zijn hele leven al volleybal wat de klok slaat.

“Ik heb in Torhout secundair onderwijs gevolgd aan wat toen het Sint-Jozefsinstituut heette”, vertelt hij. “In het eerste jaar kwam ik in de schoolploeg volleybal terecht met Willy Devriendt als trainer. En vanaf het tweede middelbaar trainde en speelde ik bij de Rembert-jeugd. Op dat moment had het Torhoutse VKt, dat nu hoofdzakelijk een damesclub is, nog diverse jongensploegen en ik ben naar die vereniging overgestapt. Tot rond mijn 18de. Op dat moment kreeg ik als middenman de kans bij Desimpel Torhout in de hoogste klasse. Ik heb het voorrecht gehad om drie jaar op topniveau te mogen meedraaien: in 1990, 1991 en 1992. Met diverse Europese wedstrijden. Dat waren fantastische ervaringen.”

Uiteindelijk keerde Koen naar VKt terug, maar toen de herenploegen daar bijna alle stopten, diende hij nieuw onderdak te zoeken.

“Ik heb dan eerst twee jaar bij Packo Zedelgem gespeeld en vervolgens vijf jaar bij Diksmuide in Liga B. Op het einde van die vijf jaar, in 2006, was ik 35 en kreeg ik de kans om trainer te worden bij Dosko Moorslede. Het zou de start worden van een trainersloopbaan die nog altijd bezig is.”

Bij de dames in Liga A

“Ik ben vijf jaar bij Moorslede aan de slag gebleven en heb er een zalige tijd gekend. De ploeg steeg in die periode van tweede naar eerste divisie. Ik had de smaak van het trainerschap helemaal te pakken en kwam na twee jaar Lendelede voor zes seizoenen bij de eerste ploeg van Rembert Torhout Heren terecht. Dat was is de toenmalige eerste nationale, te vergelijken met wat nu Nationale 2 is, dus in feite derde klasse.”

In het coronajaar 2020 gaf Koen zijn loopbaan een nieuwe wending en werd trainer van Hermes Oostende in de hoogste klasse van het damesvolleybal, de Liga A. Hij zou er drie jaar blijven en boekte succes: Hermes werd in de competitie een keer vierde en twee keer vijfde. En mocht Europees spelen. “Vorig jaar besloot de clubleiding echter om met het eigen team in de Liga A te stoppen en het te laten overgaan in Bevo Roeselare. Ik verhuisde mee, maar na een halfjaar was het voor mij einde verhaal. De resultaten vielen wat tegen en ik kreeg de bons. Waardoor ik nu terugkeer naar het herenvolleybal en straks met plezier de trainer van Rembert Torhout Heren 1 word.”

Rembert komt uit in Nationale 1 (de tweede klasse), maar moet zo snel mogelijk punten pakken, anders dreigt er degradatiegevaar.

Weelde aan jong talent

“Ik ben al die jaren voeling blijven houden met het Torhoutse volleybalwereldje”, zegt Koen. “Dit is een uniek bolwerk op volleybalgebied. Waar vind je in België nog een klein stadje met zulke rijke volleybaltraditie? En met twee clubs zoals RTH en VKt? Nergens! De bloeiende jeugdwerking van die twee verenigingen is uniek. Iets om apetrots op te zijn!”

“Of ik het topniveau van de Liga A bij de dames zal missen? Eigenlijk niet, neen. Elke avond van de week een training leiden en dan in het weekend uiteraard nog de match: dat begon door te wegen. Bij Rembert wordt er ‘enkel’ op maandag, woensdag en vrijdag getraind, wat een serieus verschil maakt. Veel doenbaarder.”

“Waar ik met RTH1 wil eindigen? Zo hoog mogelijk natuurlijk. Ik hoop vooral dat ik enkele sterke jeugdspelers uit de eigen club zal kunnen laten proeven van de eerste ploeg. Niet te geloven welke weelde aan jong talent hier rondloopt. Toekomst verzekerd!”

“Toen ik zelf volleybalde, heb ik daar altijd ongelofelijk veel genot aan beleefd. Ik wil dat positieve gevoel uitdragen naar de jeugd. Ik ben écht content om terug te zijn en in Torhout training te mogen geven. Ik ken geen enkele sport die mooier is dan volleybal. Of wat had je gedacht?” (lacht) (JS)

The post “Ben écht content om terug te zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw (77) is valse bankmedewerksters van 19 en 20 jaar te slim af, parket waarschuwt voor toename aantal meldingen: “Ze mikken op de oudere, meest kwetsbare generatie”

Een 77-jarige vrouw uit Merelbeke werd eind augustus het slachtoffer van zogezegde bankmedewerkers die geld wegsluisden van haar rekening. Het parket waarschuwt dat ze de laatste tijd enorm veel dergelijke dossiers zien waarbij vooral oudere mensen geviseerd worden. Tegelijk brengt het ook goed nieuws. De politie kon in dit geval de twee daders opsporen en arresteren. De twee verblijven momenteel

Lees meer »

Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen”

Elio Clarysse (21) kroonde zich in Oostende tot Belgisch militair kampioen mountainbike. Met de vingers in de neusgaten. Aan de streep had de jonge militair ruim drie minuten voorsprong. Intussen dook hij al het veld in.
The post Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gedaan met bank spelen voor je energieleverancier? Dit willen de Arizona-partijen aan je energiefactuur veranderen

Energieleveranciers verplichten je voorschotfactuur automatisch aan de actuele elektriciteits- en aardgasprijs aan te passen. Dat is wat ze willen, de partijen die onderhandelen over een federale regering (N-VA, MR, Vooruit, Les Engagés en CD&V). Zo behoren torenhoge eindfacturen of grote terugbetalingen tot het verleden. HLN kon de laatste onderhandelingsnota over het thema energie inkijken: dit willen ze allemaal veranderen aan

Lees meer »

Kortrijk heeft een CrossFit! “Inactiviteit is de hardnekkigste ziekte”

Zondag 15 september openen Ditmar Logghe (31) en Kimberly Coeck (31) de deuren van CrossFit LandMarck, de eerste officiële CrossFit Affiliate in de stad. Gevestigd op de iconische LandMarck site op de Pottelberg, belooft deze nieuwe fitnesslocatie een frisse wind te brengen in de wereld van beweging en gezondheid.
The post Kortrijk heeft een CrossFit! “Inactiviteit is de hardnekkigste

Lees meer »

De Brusselse formatie lijkt wel verstrikt geraakt in een gordiaanse knoop, of kan die toch nog worden ontward? 

100 dagen na de verkiezingen zit de vorming van een nieuwe Brusselse regering volledig vast. Dat heeft veel te maken met de ingewikkelde politieke structuur van onze hoofdstad, die de belangen van de Nederlandstalige minderheid moet waarborgen. Daardoor raken erg veel partijen betrokken bij de formatie en liggen de te verzoenen standpunten en belangen soms erg ver uiteen. Dat vergroot

Lees meer »

Jong Keukengeweld bij LOS: “Blij met wat we tot nu toe bereikt hebben”

Het restaurant LOS vlakbij het Kasteel van Wijnendale aan de Oostendestraat bestaat begin oktober een jaar. Daar hoort een verjaardagscadeau bij, en wat voor eentje! LOS werd geselecteerd voor het project Jong Keukengeweld van Horeca Vlaanderen.
The post Jong Keukengeweld bij LOS: “Blij met wat we tot nu toe bereikt hebben” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acht doden en bijna 2.750 gewonden in Libanon nadat Hezbollah-biepers massaal tegelijk ontploffen: “De Israëlische vijand is volledig verantwoordelijk”

In Libanon zijn dinsdag zeker 2.750 mensen gewond geraakt toen hun biepers plots tegelijk ontploften, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Er zijn ook acht mensen gedood door de “mysterieuze” massale explosies, onder wie een jong meisje en verschillende Hezbollah-strijders. Ook raakten honderden Hezbollah-strijders gewond, ook hooggeplaatste leden van de organisatie en leden van de elitetroepen. De machtige Libanese militie,

Lees meer »

Sportdag gaat mis: leerling loopt schedelbreuk op

Tijdens de sportdag van het Atheneum Campus Louis Zimmer in Lier heeft een van de leerlingen een schedelbreuk opgelopen. Het incident vond afgelopen maandag plaats tijdens een van de activiteiten. Daarbij liep de jongen hard tegen een muur aan, met zware gevolgen.

Lees meer »