Bruggelingen kunnen zonnepanelen kopen op andermans dak: “Lokale, duurzame energie opwekken”

De Brugse buurtbewoners, de vzw Brugge Geeft Energie en energieplatform Bolt lanceerden vandaag de Brugse zonnetuin, een collectieve energietuin waar je zonnepanelen koopt zonder dat ze op jouw dak liggen. Stad Brugge ondersteunt het project vanuit het klimaatplan BruggeNaarMorgen.

“Er zijn veel Bruggelingen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen of omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl er bedrijven zijn die voldoende plek hebben, zoals op industriële daken. Een collectieve zonnetuin is voor ons dé oplossing om samen met de burgers de stad te verduurzamen”, zegt Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt.

De zonnepanelen komen terecht op het dak van het Brugs tegelbedrijf Tyles, dat langs de Pathoekeweg gevestigd is. “We maken van de gelegenheid gebruik om het dak van 12.000 vierkante meter te renoveren. Er worden daar 3.400 panelen op gelegd en Bruggelingen zullen via www.brugsezonnetuin.boltenergie.be 4, 8, 12 of 16 zonnepanelen kunnen aankopen”, aldus zaakvoerder Guy Royaux, die zich sterk maakt dat de installatie al in augustus operationeel zal zijn.

Groepsaankoop

De zonnepanelen worden in groep aangekocht, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Huishoudens die deelnemen worden voor een periode van 25 jaar vergoed voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen deelnemers zich indekken tegen stijgende marktprijzen en betalen ze zo’n 40 procent minder voor de zonnepanelen dan wanneer ze die op hun eentje zouden kopen. De zonnetuin wordt volledig beheerd door het energieplatform Bolt, dat instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor Bruggelingen die in de Brugse binnenstad zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Na 31 maart wordt de zonnetuin ook opengesteld voor andere huishoudens in Vlaanderen.

Ambitieus project

“Bolt en de Brugse buurtcomités zijn ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem enkel kunnen oplossen als elke Belg zélf lokale, duurzame energie begint op te wekken. Met dit project geven we meer mensen de kans om dat te doen”, aldus nog Pieterjan Verhaeghen.

“Deze Brugse Zonnetuin is een heel ambitieus project, waarmee we een heel grote stap zetten in het bereiken van onze klimaatdoelstellingen. We hopen dat ook andere bedrijven en organisaties volgen”, vult schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet aan.

The post Bruggelingen kunnen zonnepanelen kopen op andermans dak: “Lokale, duurzame energie opwekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftrap jaarthema basisschool De Vleugel op eerste schooldag: “Leerlingen doen stilstaan bij mooie momenten op school”

Op de eerste schooldag introduceerde VBS De Vleugel z’n nieuwe jaarthema: Gouden MOnuMENTEN. Zo willen de leerkrachten de leerlingen doen stilstaan bij de mooie momenten die je op school beleeft. Tegen de herfstvakantie zou de nieuwe speelplaats af kunnen zijn.
The post Aftrap jaarthema basisschool De Vleugel op eerste schooldag: “Leerlingen doen stilstaan bij mooie momenten op school” appeared

Lees meer »

Is overleden Russische “spionagewalvis” doodgeschoten? “Meerdere schotwonden aangetroffen”, beweren ngo’s

Hvaldimir, de beloega die in 2019 opdook in Noorse wateren met een Russisch harnas om, is door kogels gedood. Dat beweren 2 Noorse ngo’s. Het levenloze lichaam van het dier werd dit weekend aangetroffen in het zuiden van Noorwegen, maar de beloega werd volgens de ngo’s dus doelbewust gedood. Het blijft nog enkele weken wachten op het autopsieverslag, maar nu

Lees meer »

Biden: Netanyahu doet onvoldoende om deal rond te krijgen – 86.000 prikken gezet tegen polio op eerste dag vaccinatiecampagne Gaza

Een deal over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars door Hamas is volgens de Amerikaanse president Joe Biden “erg dichtbij”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou echter niet genoeg doen om de deal rond te krijgen, zegt Biden maandag. Washington werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een wapenbestand en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te

Lees meer »

Slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk op auditie voor een gesprek met de paus: “Waarom moet dat opnieuw in het geniep gebeuren?”

In de aanloop naar het bezoek van de paus aan België, eind deze maand, lopen volop contacten tussen de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk en de bisschoppen. Wie van hen de paus zal ontmoeten, is nog niet bekend. Vandaag was er een voorbereidende ontmoeting tussen de slachtoffers en de Kerk. Priester Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrechten in

Lees meer »

DISCUSSIE. Moet VRT-CEO Delaplace opstappen?

Frederik Delaplace (54) mocht het woensdag in het Vlaams Parlement komen uitleggen, nadat hij creatief directeur Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir bij VRT aan de deur zette. “Ik ben hier niet gekomen om de boel op stelten te zetten en ze na een jaar achter te laten”, zei de CEO van VRT toen hij vier jaar geleden werd aangesteld.

Lees meer »

Spektakel in Zürich vanavond: polsstokspringer Duplantis en hordeloper Warholm gaan in duel… op de 100 meter

De Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, en de Zweed Mondo Duplantis (24), wereldrecordhouder in het polsstokspringen, nemen het vanavond – daags voor de Diamond League Meeting van Zürich – tegen elkaar op op de 100 meter. De aanleiding is een filmpje dat viraal ging waarin ze zich afvroegen wie de snelste van de twee zou

Lees meer »

Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair

Het Brugs Beertje aan de Poortersloge kreeg vrijdag het kostuum van een Canadese militair aangemeten. Dat gebeurde ter gelegenheid van de bevrijding van Brugge door Canadese troepen in de Tweede Wereldoorlog, ondertussen 80 jaar geleden.
The post Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buren van doortrekkersterrein in Heule klagen over geluidsoverlast

In Heule, bij Kortrijk, klagen buurtbewoners over geluidsoverlast op het doortrekkersterrein aan de R8. Dat is een plek waar woonwagenbewoners kunnen verblijven. Afgelopen zomer was het terrein even dicht omdat de beheerder op vakantie was. Maar sinds midden augustus is het weer open: "Ik denk dat ik sindsdien al dagelijks de politie heb moeten bellen", zegt een buur.

Lees meer »

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt toeristentaks

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt de belasting die de meeste toeristen moeten betalen om het land te bezoeken. Dat heeft de regering dinsdag aangekondigd. Vanaf oktober zullen toeristen 100 Nieuw-Zeelandse dollar betalen (ongeveer 56 euro) in plaats van 35.

Lees meer »

Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment”

Sophie Landuyt (37) en David Vanwildemeersch (37) openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen.”
The post Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten

Lees meer »