Bakkerij Laurens blikt ruim drie jaar later terug op ‘Andermans Zaken’: “Deelname was onze redding”

Melissa Vande Ryse en Laurens de Vestele beten in september 2020 de spits af van het programma ‘Andermans Zaken’ met Kamal Kharmach. Kamal en zijn team slaagden erin met hun tips en advies de noodlijdende bakkerij uit de rode cijfers te halen. “We hebben nog altijd een heel goed contact met Kamal en zijn team”, klinkt het.

Op 18 januari dit jaar ging het derde seizoen van ‘Andermans Zaken’ van start. In het programma probeert Kamal Kharmach, naast comedian en presentator ook gediplomeerd docent bedrijfseconomie, noodlijdende bedrijfjes en ondernemingen er weer bovenop te helpen. De eerste uitzending was te zien op 30 september 2020. Bakkerij Laurens uit Varsenare mocht toen de spits afbijten. De bakkerij van bakker Laurens De Vestele en Melissa Vande Ryse zat toen in behoorlijk slechte papieren. De schulden stapelden zich op. Door de interventie van Kamal en zijn team kon de bakkerij alle schulden aflossen en een mooie doorstart maken. In de aflevering van 7 maart kijkt Kamal met een aantal deelnemers terug op hun deelname én vernemen we hoe het hen intussen is vergaan. Wij gingen eens langs bij het sympathieke bakkerskoppel.

Gebrek aan inzicht

“Het ging toen inderdaad niet zo goed met de bakkerij. Toen we de oproep voor het programma zagen, trokken we onze stoute schoenen aan en schreven ons in. Eigenlijk gingen we ervan uit dat we kans klein was dat ze ons eruit zouden kiezen. Maar toen we net op trouwen stonden en met de auto op weg waren naar de notaris om een en ander te regelen, belde de VRT met de melding dat we geselecteerd waren voor het programma. Dat was toch wel even schrikken.”

Bij de tussenkomst van Kamal en zijn team bleek al vlug dat het bakkerskoppel wel veel geïnvesteerd had in een vernieuwd machinepark – want de bakkerij die ze hadden overgenomen was compleet verouderd – maar dat het ontbrak aan een efficiënte werking. “We hadden zelf al van alles geprobeerd omdat we ook zagen dat het niet goed liep maar het ontbrak ons aan inzicht”, gaat Melissa verder.

“Als gezin hebben we nu meer rust en zekerheid”

“Wat we vooral hebben geleerd is dat het belangrijk is om eens de pauzeknop in te drukken en van op een afstand bepaalde processen te bekijken. Zo hebben we lange tijd onze ‘mellau’ cakes, zoals wij die noemen, volledig ambachtelijk gemaakt. Daar kroop heel wat arbeidskracht in, maar wij brachten dat niet echt in rekening en dachten dat een machine te duur was.”

© © VRT

“Uiteindelijk hebben we dan toch, op advies van Kamal, geïnvesteerd in een machine die een groot deel van het werk overnam. Die kostte wel 15.000 euro maar die bleken we behoorlijk vlug te hebben uitgewonnen. Nog een voorbeeld: om het brood te snijden voor in onze broodautomaat of broodronde hebben we een machine aangekocht met een soort rollader; zodat we niet telkens de broden een voor een zelf moeten insteken. Ook daarmee hebben we heel wat productiviteit gewonnen.”

Veel goede tips

“Nog een goeie tip van Kamal: we maakten onze rijsttaartjes steeds in porties van één persoon; dus telkens in een afzonderlijk vormpje gebakken. Maar het bleek veel efficiënter om te bakken in grote porties voor 10 personen en die dan te versnijden”, vult bakker Laurens aan. “En onze 52 soorten brood hebben we, op zijn aanraden, ingeperkt. Nu zijn het er nog 35. Eigenlijk vond hij dat nog te veel maar we staan toch bekend voor ons groot assortiment en wilden dat behouden. Wel hebben we niet meer elke dag van de week al die soorten. Ook met onze webshop en applicatie om brood en patisserie te bestellen heeft het team van Andermans Zaken ons goed geholpen.” Melissa en Laurens kijken dus erg tevreden terug op het programma. “We hebben er heel veel van geleerd en ook onze naambekendheid is erdoor gestegen”, zegt Melissa. “Het gaat nu heel goed met de bakkerij en ook als gezin, met twee kindjes, hebben we meer rust en zekerheid kunnen inbouwen. En al die jaren later hebben we trouwens nog altijd een goed contact met Kamal en zijn team”

‘Andermans Zaken’, donderdag 7 maart om 20.45 uur op VRT1

The post Bakkerij Laurens blikt ruim drie jaar later terug op ‘Andermans Zaken’: “Deelname was onze redding” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

Geen pakjesbezorger meer nodig? Hier levert een drone je boodschappen

Zullen pakjesbezorgers in de toekomst overbodig worden? In de Verenigde Staten test onder meer supermarktketen Walmart sinds januari dronebezorgingen uit. Voor 4 dollar extra wordt je boodschap binnen het halfuur bij je thuis geleverd. “Net een pakketje uit de toekomst”, klonk het bij de klant die het filmpje online deelde.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »