Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan

Zowel de eerste als de tweede editie van het Blazersfestival waren een gigantisch succes. Op 2 maart zullen de blazersklassen en de slagwerkklas van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) samen met een aantal muzikale verenigingen uit de Westhoek het publiek opnieuw letterlijk en figuurlijk van hun sokken blazen tijdens het Blazersfestival in Furnevent Veurne.

Het initiatief voor een Blazersfestival kwam er op vraag van de burgemeester naar aanleiding van een overleg met vertegenwoordigers van een aantal lokale verenigingen. Voor deze editie vormen leerlingen van de academie en muziekverenigingen uit Veurne, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem een groot orkest met zo’n 100 muzikanten. Deze derde editie staat onder de deskundige leiding van Bjorn Verschoore, Kapelmeester bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.

“Er zal weer een 100-tal muzikanten op het podium staan” – Pieter Tieghem, directeur StAPwest

Pieter Tieghem, directeur van StAPwest: “De leerlingen van onze academie en van de diverse verenigingen vormen samen een groot gelegenheidsorkest. Net als in de vorige editie zullen er ook dit jaar weer een 100-tal muzikanten op het podium staan. Tijdens het eerste deel van het concert treden alle blazersklassen en de slagwerkklas van de academie op, tijdens het tweede deel brengen leerlingen van de academie en de verenigingen samen twee feestelijke werken. Er werd gekozen voor werken met feestelijke en toegankelijke muziek, op een haalbaar niveau voor alle muzikanten. Daarbij komt elke groep instrumenten aan bod.”

Nieuw leven

Jonas Bel, schepen van Cultuur: “Dit initiatief werkt positief in twee richtingen en wil tegelijk duidelijk maken aan leerlingen dat ze ook les kunnen volgen in verenigingen. Zo blazen we letterlijk en figuurlijk onze muzikale verenigingen nieuw leven in. Een van de doelstellingen van het decreet Deeltijds Kunstonderwijs en het vak Alternatieve Leercontext aan, is precies dat scholen hierdoor complementair samenwerken met bestaande verenigingen. Het verenigingsleven én alle vakken binnen de opleiding vormen zo een verrijking voor het traject dat leerlingen afleggen.”

Afspraak: zaterdag 2 maart – 11 uur in Furnevent, Nijverheidsstraat 8, Veurne – toegang gratis. Wie interesse heeft in een muzikale opleiding of zich wil bekwamen in woordkunst en drama of dans, vindt alle info op www.stapwest.be.

The post Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

“Eén doel: Trump verslaan. Eén realistisch pad: Kamala.” Rijke donoren dreigen steun aan Biden stop te zetten

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »