Priester-muzikant Alfons Bouckaert viert honderdste verjaardag met zijn banjo-orkest

Alfons Bouckaert werd op schrikkeldag 29 februari – hoewel hij eigenlijk op 2 maart jarig is – gehuldigd voor zijn honderdstee verjaardag in wzc De Pottelberg in Kortrijk. 65 jaar geleden was hij als priester-leraar aan het college van Menen de stichter van het banjo-orkest, dat uniek is in Vlaanderen werd. Een optreden van ‘zijn’ orkest kon uiteraard niet ontbreken.

Alfons Bouckaert werd in 1924 in Rumbeke geboren als oudste van negen kinderen. Zijn ouders hadden een bekende decoratiezaak, tapijt- en meubelwinkel in de Ooststraat in Roeselare. Hij volgde de priesteropleiding aan het Grootseminarie en werd op 11 juni 1949 tot priester gewijd. Binnenkort hoopt hij dan ook zijn 75-jarig priesterjubileum te kunnen vieren. In september 1949 werd hij benoemd tot leraar aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Hij was onder andere titularis van het 4de Latijn-Grieks en Wiskunde. Het was de tijd dat de meeste leerlingen de meeste tijd in het college doorbrachten.

Dirigent en componist

Alfons Bouckaert, die een passie had voor muziek, begon in 1953 een klein ensemble te vormen met enkele leerlingen van de collegeharmonie. Het waren vooral KSA’ers en stilaan ontstond een orkestje met 14 banjo’s. Het groeide uit tot ‘Het Banjo-Orkest van Vlaamse Studenten’. Het werd bijzonder succesrijk en op zeker moment waren er bijna 200 leden.

Alfons Bouckaert, die ook dirigent was, heeft zelf vele nummers in diverse genres gecomponeerd en gearrangeerd voor zijn orkest en in 1962 kwam er een eerste plaatopname. Onder andere teksten van Guido Gezelle zette hij op muziek. Hij organiseerde ook reizen naar het buitenland, waar men dan ook optredens gaf.

Er kwam een abrupt einde aan het banjoverhaal toen priester Bouckaert in 1970 na 21 jaar college in Menen benoemd werd tot medepastoor in het ‘verre’ Knokke. Er volgden voor het banjo-orkest een aantal stille jaren.

Doorstart na gouden jubileum

In 1979 werd Alfons Bouckaert pastoor op de Onze-Lieve-Vrouweparochie in Kortrijk. Het vuur van het banjo-orkest was nog niet helemaal uitgedoofd, maar het zou toch tot 1999 voor het weer ontvlamde: het gebeurde bij de viering van het gouden priesterjubileum van Alfons Bouckaert en zijn 20 jaar activiteit als pastoor in Kortrijk. Een kleine groep banjospelers aangevuld met ritmesectie en blazers verrasten hem die dag op zijn jubileumviering in het Stadhuis van Kortrijk. Het banjo-orkest kwam weer tot leven, zelfs met oud-leerlingen uit de beginjaren, en de viering van 175 jaar Sint-Aloysiuscollege in Menen in 2007 werd de echte doorstart.

Vandaag is het orkest met een 30-tal leden opnieuw erg actief – nu onder leiding van Frank Deleu, beiaardier en oud-directeur van Radio 2 West-Vlaanderen – met intussen een paar honderd concerten en optredens.

Priester Bouckaert volgde de heropbloei van zijn orkest met genoegen van dichtbij. In 2000 ging hij op 76-jarige leeftijd met pensioen als pastoor en werd hij aalmoezenier in wzc De Pottelberg, wat hij tot op 90-jarige leeftijd bleef. Hij woonde vele jaren vlakbij in een flat en intussen in het rusthuis zelf.

The post Priester-muzikant Alfons Bouckaert viert honderdste verjaardag met zijn banjo-orkest is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland”

Vzw Oranje zal samen met de buurtbewoners een nieuwe invulling geven aan de kapel van het klooster van de Zusters Karmelietessen langs de Koning Albert-I laan in Blankenberge. De ruimte kreeg ook de nieuwe naam ‘De Karmijn’ die onthuld werd tijdens een buurtfeest donderdagavond. “Een van de eerste initiatieven die we hier willen organiseren is een markt met producten van

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »

Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt

Op zaterdag 13 juli organiseren Ferm Watou en Landelijke Gilde Watou opnieuw hun kampvuuravond. De Faute Bendt en studio Fashion zullen voor ambiance zorgen.
The post Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt appeared first on KW.be.

Lees meer »