Rare Disease Day: Sylvie lijdt aan het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom

Op Rare Disease Day (29 februari) wordt er extra aandacht gevraagd voor mensen die lijden aan een zeldzame ziekte. Zowat 5 procent van de hele bevolking heeft hiermee te maken. Door het gebrek aan kennis over deze aandoeningen stoten deze mensen nog veel te vaak op onbegrip en ongeloof. Ook Sylvie Eggermont (41) uit Anzegem weet exact hoe dat voelt.

Al van kinds af aan wou het lichaam van Sylvie niet altijd mee. Om de haverklap spierscheuren, blauwe plekken, gewrichten uit de kom, migraineaanvallen, maag- en darmproblemen en weinig kracht in het algemeen. De turnles kon ze vaak niet meevolgen: enerzijds door haar fysieke klachten, anderzijds door de hypermobiliteit waardoor haar spieren gewoon niet sterk genoeg waren. Tijdens haar jeugd kwamen daar nog eens zware rugklachten bij, tot ze in 2010 zelfs twee herniaoperaties moest laten uitvoeren. Een oorzaak voor haar fysieke klachten werd nooit gevonden en het herstel na haar rugoperaties verliep enorm moeizaam.

Bevestiging

“Vanaf dat moment ben ik zes jaar lang op zoek geweest naar een oorzaak van al mijn problemen. Dat ging allesbehalve vlot, ik heb meer dan één keer mogen horen dat het allemaal tussen mijn oren zat en mijn symptomen heus niet zo ernstig waren. Maar dat was het probleem: mijn klachten werden allemaal afzonderlijk onderzocht en nooit aan elkaar gelinkt”, zucht Sylvie, mama van een 15-jarige zoon.

Pas in 2016 was er een arts in Gent die uiteindelijk alle puzzelstukken samenbracht en Sylvie doorverwees naar het Centrum voor medische genetica. Daar kreeg ze uiteindelijk haar diagnose: Ehlers-Danlos Syndroom, een verzameling van verschillende bindweefselaandoeningen. Sylvie lijdt aan het hypermobiele type. “Die diagnose gaf mij de bevestiging dat ik mij niets aan het inbeelden was, dat was eigenlijk het belangrijkste. Die erkenning doet al heel veel met een mens”, zucht ze.

“Het duurde zes jaar voor een arts mij serieus nam”

Hypermobiele EDS komt ongeveer bij 1 tot 4 op de 20.000 personen voor, toch is het het minst zeldzame type van de ziekte. De oorzaak ervan is een fout in het gen, de kans op genezing is dus onbestaande. De enige mogelijke behandeling werkt symptoomverlichtend.

“Sinds mijn diagnose ga ik drie keer per week langs bij een kinesist. Daarnaast krijg ik medicatie voor mijn chronische pijn. Maar tijdens al die jaren dat ik niet werd geloofd en dus ook geen aangepaste behandeling kreeg, liep ik wel permanente weefselschade op. De functies die ik toen verloor, kan ik nooit meer terugkrijgen”, aldus Sylvie, die ook ondersteuning krijgt van haar hulphond Vix.

Balans zoeken

Het syndroom heeft een invaliderend karakter (veroorzaakt permanente beperkingen, red.), maar de uiting daarvan verschilt van patiënt tot patiënt. De impact van op haar dagelijkse leven is bijgevolg enorm. “Het is een non-stop aanvaardingsproces.”

“Twee jaar voor mijn diagnose heb ik noodgedwongen mijn job als opvoeder moeten opgeven. Mijn lichaam kon gewoon niet meer mee. Ook huishoudelijke taken of sociale uitstapjes zijn vaak heel lastig of zelfs onmogelijk. De ene dag kan ik al beter functioneren dan de andere, die balans zoeken is moeilijk. Toch weiger ik om stil te zitten, ik wil op een zinvolle manier mijn tijd besteden en blijven doelstellingen behalen”, klinkt het.

“De functies die ik verlies, krijg ik nooit meer terug. Het is een non-stop aanvaardingsproces”

Zo vaak als het kan engageert Sylvie zich als vrijwilliger bij de patiëntenvereniging Zebrapad vzw. Daarmee wil ze zoveel mogelijk mensen informeren over de ziekte en acties op poten zetten om fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek. “Want voorlopig is er in de medische wereld nog heel weinig kennis, wat de toegankelijkheid tot een kwalitatief en aangepast zorgpad soms sterk bemoeilijkt”, meent Sylvie.

Onzekere toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet, is voor Sylvie evenzeer een groot vraagteken. “Er is geen duidelijke prognose. In principe heb ik een normale levensverwachting, maar dat is natuurlijk afhankelijk van welke comorbiditeiten (de aanwezigheid van andere aandoeningen die gepaard gaan met een primaire, centraal staande ziekte, red.) er op mijn pad komen. Bij sommige patiënten worden na verloop van tijd namelijk ook andere organen aangetast, zoals het hart. Maar ik blijf focussen op al wat wél nog mogelijk is, in plaats van mij blind te staren op mijn beperkingen.”

Een juiste diagnose is nog maar het begin

Naar schatting moet 1 op de 20 mensen leven met een zeldzame zieke, wat betekent dat omgerekend meer dan 60.000 West-Vlamingen hieraan lijden. Een aandoening wordt als zeldzaam geklasseerd als die bij minder dan 1 op de 2.000 mensen voorkomt. Er bestaan meer dan 6.000 zeldzame ziektes, waarvan 72 procent genetisch bepaald is.

Wie lijdt aan zo’n zeldzame aandoening, kan terecht bij de Rare Diseases Organisation Belgium (RaDiOrg). Die heeft als hoofdtaak om de juiste informatie te verzamelen over deze ziektes, maar ook patiënten die vaak lang op zoek zijn naar een diagnose of behandeling in contact te brengen met lotgenoten en experts. Maar eenvoudig is die opdracht niet. “Het probleem is dat weinig artsen de kennis hebben om de vaak heel diverse symptomen van een zeldzame ziekte te herkennen en te linken aan een duidelijke diagnose”, weet Eva Schoeters, directeur van de koepelvereniging. “En een correcte diagnose krijgen, is nog maar het begin: voor slechts 6 procent van alle zeldzame ziektes bestaat er een doeltreffende behandeling. Of die dan ook effectief toegankelijk is of terugbetaald wordt, dat is nog een ander paar mouwen.”

Op Rare Disease Day, of Zeldzame Ziektendag, wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die lijden aan een zeldzame ziekte. Die vindt altijd plaats op de laatste dag van februari. Symbolisch dit jaar, want de 29ste februari komt slechts om de vier jaar voor en is dus best zeldzaam.

The post Rare Disease Day: Sylvie lijdt aan het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uitslaande brand in loods met tientallen dieren: “Het naar buiten trekken van een brandende tractor was cruciaal”

De brandweer had zaterdagnacht de handen vol met het bestrijden van een uitslaande brand in een landbouwloods bij het West-Vlaamse Watou. “Er waren tientallen dieren en landbouwvoertuigen aanwezig.”
The post Uitslaande brand in loods met tientallen dieren: “Het naar buiten trekken van een brandende tractor was cruciaal” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vaste rechtbankklant (23) ontkent verkoop van drie gram coke

Een 23-jarige man uit Veurne ontkent dat hij drie gram cocaïne verkocht aan een andere jongeman, die nadien betrapt werd. B.V. is een vaste rechtbankklant en riskeert er zes maanden cel voor. “Maar het slachtoffer liegt en is ook goed gekend bij de politie. Waarom geloven ze hem en niet B.V.?” zegt zijn advocaat.
The post Vaste rechtbankklant (23)

Lees meer »

LIVESTREAM NINOVE-KNOKKE (20u). Pakt thuisploeg eerste zege van het seizoen in 1ste Afdeling of behoudt Knokke perfect rapport?

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Vanavond om 20u is dat KVK Ninove-R Knokke FC. Voor de Oost-Vlamingen is het hun eerste thuismatch van het seizoen in de 1ste Afdeling, kunnen ze winnen? Of pakt Knokke zes op zes? Kijk

Lees meer »

Circulatieplan tijdens werken Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn: “Veiligheid van de kinderen blijft de prioriteit”

Vanaf 1 september geldt er een gewijzigde verkeerssituatie in het Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn. De toegangsweg naar basisschool De Polyglot heropent in één richting: men kan van de Oudenaardseweg naar de Helstraat, maar niet meer van de Helstraat naar de Oudenaardseweg. De rijstrook wordt tijdelijk aangelegd op de parkeerstrook voor de SpieHel. “Dit doen we omdat er renovatiewerken aan de

Lees meer »

KIJK. Trump beweert dat zijn speeches die vaak van de hak op de tak springen eigenlijk “briljante” strategie zijn, die hij “the weave” noemt

Donald Trump heeft tijdens een verkiezingsrally in Pennsylvania uitleg gegeven bij zijn aparte manier van speechen. Van de oud-president is bekend dat hij zich niet aan scripts houdt en al snel begint te improviseren, waarbij hij vaak van de hak op de tak springt. Geen toeval, zegt hij nu. Het is een “briljante” strategie, die hij zelf “the weave” noemt.

Lees meer »

Omstreden Venezolaanse president Maduro verrast: ‘Dit jaar vieren we Kerstmis op 1 oktober’

Terwijl de aandacht van de wereld voor Venezuela zich richt op de gevolgen van een zeer omstreden presidentsverkiezing, de vervolging van critici van het bewind en het arrestatiebevel tegen de voormalige oppositiekandidaat voor het presidentschap, kondigde de Venezolaanse president Nicolás Maduro iets opvallends aan: hij besloot de viering van Kerstmis naar voren te halen en wel op 1 oktober.

Lees meer »