Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie”

Leve het actieve burgerschap voor de ouderen, dat is kort en bondig samengevat waar Geert Messiaen in zijn tiende boek voor pleit. “Ik kon het niet laten om net voor de verkiezingen toch nog wat aandacht te vragen voor de tsunami aan problemen die op ons afkomt.”

“Het is inderdaad al mijn tiende uitgave over een onderwerp dat me zo nauw aan het hart ligt, de problematiek van de vergrijzing van onze maatschappij.”

Pijnpunten

In Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid legt hij nog maar eens een aantal pijnpunten bloot die te maken hebben met het leven van de ouderen thuis of in woonzorgcentra. “Laat ik starten met een positieve noot: ouder worden is in de eerste plaats een geluk en geen probleem. Echter tegen 2030 zullen er in Vlaanderen 1,47 miljoen 67-plussers zijn. Er zullen over tien jaar ook dertig procent meer tachtigplussers zijn, zo’n vijf procent van de bevolking. Vergrijzing is een succesverhaal, maar het stelt ons voor gigantische uitdagingen en ik heb het gevoel dat de urgentie van de situatie nog niet echt doordringt. Als ik politici aanspreek en hen vraag wat er voor de ouderen in hun partijprogramma staat, krijg ik vaak weinig antwoorden. Zelfs niet van mijn geliefde Open VLD. Ik wil graag iets lezen over waardering, over het zorgbeleid. Waar is de visie? Ze ontbreekt op korte en lange termijn volledig. We zien steeds vaker leeftijdsdiscriminatie en betutteling. Waar blijft de ombudsman voor ouderen of de minister voor ouderenbeleid? Die beleidsvoerder is er wel voor kinderen, jongeren en andere groepen in ons land. Ik voel het dan ook als mijn plicht om, nu de verkiezingen eraan komen, onze politici nog even wakker te schudden met dit kleine boekje. Ik lijst er de problemen nog eens op. Zij moeten de vergrijzing aangrijpen als een politieke kans en ouderen weer een plek geven op hun lijsten. Daarom sta ik positief ten opzichte van de beslissing van een Tobback of een Claes om weer op te komen bij de verkiezingen. Dit zijn geen mensen met politieke nostalgie. Zij maken deel uit van de derde generatie, die van de babyboomers of zoals ik ze liever noem, de protestgeneratie. Ik vind dat de generatie X die daarop volgt, geboren tussen 1956 en 1970, te weinig kordate beslissingen neemt op vele vlakken. Sommigen noemen ze, terecht of niet, de verloren generatie. Ook ik ben van die protestgeneratie, een groep die nog steeds mondig is en ik zal ervoor vechten om dat zo te houden”, aldus nog Geert Messiaen. (BC)

‘Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid’ kost 5 euro. Bestellen kan via [email protected].

The post Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen”

Met Hussain Khan Shafqat heeft het Vlaams Belang een opmerkelijk figuur op zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge staan: een Pakistaan, die zelf zijn land ontvluchtte, en in de Refuge uitgeprocedeerde asielzoekers overtuigt om terug te keren.
The post Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw veld maandag gekeurd wordt”

KVK Westhoek speelt dit seizoen op kunstgras. De werken liepen echter wat vertraging op en zo spelen de Ieperlingen hun vooruitgeschoven eerste thuismatch nog elders. De ploeg van Bram Lucker gaat naar Boezinge, de ploeg met wie KVK Westhoek bijna ging fusioneren vorig jaar.
The post KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw

Lees meer »

Nóg meer werken in Wervik: nu ook Ooievaarsstraat afgesloten door werken Fiberklaar

Doorgaand verkeer in de drukke Ooievaarsstraat in Wervik is momenteel niet mogelijk wegens werken in opdracht van Fiberklaar. De nutswerken vinden plaats aan de kant van de pare nummers, de kant van het stadhuis. Tijdens het weekend is alle doorgaand verkeer wel mogelijk in deze drukke centrumstraat.
The post Nóg meer werken in Wervik: nu ook Ooievaarsstraat afgesloten door

Lees meer »

Landbouwgrond in West-Vlaanderen fors duurder geworden

Landbouwgrond in Vlaanderen is in vijf jaar tijd meer dan 20 procent duurder geworden. Dat blijkt woensdag uit de notarisbarometer met cijfers voor de eerste jaarhelft. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2023 gaat het om een toename met 2,8 procent.
The post Landbouwgrond in West-Vlaanderen fors duurder geworden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wereldspeler Aluvision neemt intrek op Evolis: “Blij om deel uit te maken van Kortrijks ondernemerschap”

West-Vlaams ondernemerskoppel Ann Vancoillie en Dirk Deleu keren terug naar onze provincie, meer bepaald de “economische hoofdstad Kortrijk”, zoals burgemeester Vincent Van Quickenborne het beschreef. De nieuwe thuishaven van Aluvision op het bedrijvenpark Evolis omvat productiefaciliteiten, magazijnruimte, een logistiek centrum, tijdelijke pop-up kantoren en showroom.
The post Wereldspeler Aluvision neemt intrek op Evolis: “Blij om deel uit te maken

Lees meer »

Caroline Maes reageert na shockerende ‘Familie’-scène waarin slechterik lijk in stukken snijdt: “Ik heb er zelf niet naar willen kijken”

Sterft de geliefde Mieke Van den Bossche begin januari in ‘Familie’? Dat is de vraag die veel kijkers van de reeks bezighoudt na het zien van de ‘flash forward’ in de seizoensfinale. Daarin lijkt het alsof Mieke het leven laat op haar eigen trouw, met gangster Joris Nuyens. Die laatste vermoordde Miekes zus Leen eerder al op gruwelijke wijze, en

Lees meer »

Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte zit”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober staat Sam Calmeyn op de negende plaats bij #Team 8980. Zes jaar geleden begon zijn politieke loopbaan nog bij N-VA. Door onenigheid met de partijtop zetelt hij sinds enkele maanden als onafhankelijke in de gemeenteraad.
The post Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte

Lees meer »

Amerikaanse schoolschutter (14) riskeert levenslange gevangenisstraf maar ontsnapt aan doodstraf omdat hij minderjarig is

De tiener die verdacht wordt van de schietpartij in een middelbare school in Georgia, is vandaag voor het eerst verschenen voor de staatsrechtbank. De 14-jarige Colt Gray wordt aangeklaagd voor moord naar aanleiding van de schietpartij van woensdag waarbij vier mensen om het leven kwamen en negen anderen gewond raakten. Ook Grays vader, die hem naar verluidt het moordwapen cadeau

Lees meer »

WESTAON Staden maakt enquêteresultaten bekend

De partij WESTAON lanceerde eind 2023 een online bevraging bij de inwoners van Groot-Staden. WESTAON presenteerde nu de resultaten van de enquête.
The post WESTAON Staden maakt enquêteresultaten bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »