Fred Verhaeghe organiseert bloemenboeketactie na overlijden vrouw: “Blijven inzetten op neurologisch onderzoek”

Op 8 en 9 juni is het weer zover. Dan organiseert Fred Verhaeghe de vijfde editie van de ‘Hello Fred’ bloemenboeketactie. “Dit is niet toevallig in deze periode. Mijn vrouw Hadewijck, die gestorven is aan een neurologische ziekte, was op 12 juni jarig”, vertelt Fred. De opbrengt van de actie gaat dan ook naar ‘Zet in op neuro’.

“Dit jaar willen we opnieuw 1.000 boeketten in de huiskamers krijgen, waarvan de opbrengst naar ‘Zet in op neuro’ gaat. Ik moet zeggen, het leeft wel bij de mensen. Er moet hoogdringend meer geld ingezameld worden voor neurologisch onderzoek. Ik ken mensen die pas na twee jaar de juiste diagnose kregen. Voor Parkinson geldt een totaal andere behandeling dan MSA, waardoor mensen soms twee jaar medicatie krijgen die totaal niet helpt. Voor Parkinson is er medicatie om het stabiel te houden, maar onderzoeken zitten in een te weinig gevorderd stadium. Dit is echt schrijnend.”

“Ik blijf me verder inzetten voor neurologische ziekten”, gaat Fred verder. “Voor Hadewijck is het te laat, maar niet voor de nog vele neuropatiënten die zo moeilijk begrepen worden. ‘Je ziet er niets aan’ oordelen de mensen. Stop daarnaast ook met denken dat neuroziekten ouderdomsziekten zijn. Hadewijck was 50 jaar bij de eerste diagnose, ze stierf op 57 jaar, dus… Ik heb al veel triestige verhalen van jonge patiënten gehoord tijdens MSA-symposia en bij de verkoop van de boeketten. Dit gaat van verhalen over verkeerde diagnoses van de ziekte en onbegrip tot mensen die niet meer weten waar ze naartoe moeten.”

Erfelijkheid

“We hinken 50 jaar achterop met neuro-onderzoek ten opzichte van kankeronderzoek. We zwijgen dan nog over erfelijkheid. Hoeveel kinderen laten zich testen op erfelijkheid wanneer er Parkinson, Alzheimer of dementie in de familie zit? Bij vele soorten kankers worden familieleden onmiddellijk gescreend. Ook ik drink al sinds 1970 om de vijf jaar dat papje voor darmonderzoek, sinds 2010 jaarlijks prostaatonderzoek omdat ik erfelijk belast ben. Ken jij iemand met een neuroziekte die erfelijk belast is? Ook wij hebben vier kinderen, negen kleinkinderen. Hoog tijd voor meer financiële ondersteuning, voor meer kenbaarheid, voor meer onderzoek en voor het groeperen van de neuro ziekten… vandaar ‘Zet in op neuro’.”

Fred samen met zijn vrouw Hadewijck. (gf)

“Mijn vrouw werd in 2014 gediagnosticeerd. Ik ben dus al 10 jaar verbonden met de ziekte. Eerst werden we doorverwezen naar neuroloog Vanhee in het AZ Groeninge, later naar professor Santens in UZ Gent, maar we vonden de meeste steun en info over de ziekte in het UZ Antwerpen bij neuroloog professor Cras. Het was ook hij die de operatie uitvoerde van de hersenen van Hadewijck de dag na haar overlijden. Het was immers de wens van Hadewijck om haar hersenen af te staan voor de wetenschap voor het versnellen van de onderzoeken bij patiënten met de diagnose MSA.”

“Het begon met bloeddrukverval. Het zijn specifieke delen van de hersenen die afsterven en de motoriek bepalen. De trap achterwaarts afgaan, zich altijd ergens aan moeten vasthouden… waren de eerste symptomen bij Hade ‘Mamske’. Ze was zeven jaar lang ziek, wetende dat er nooit beterschap zou komen. Zeven keer 365 dagen weten dat je dag per dag achteruit gaat, alles valt weg en komt nooit meer terug.”

Praatcafé

“Iemand met MSA is niet dement hé, Mamske beleefde dit dus met haar volle verstand… (stilte) Maar ze leeft verder in mijn vier kinderen en negen kleinkinderen. De laatste momenten met haar waren zo mooi dat het nu zoveel moeilijker is. De waarden die ze meegaf, de warmte, haar mooie woorden… Ik blijf me inzetten in de eerste plaats voor mijn vrouw maar ook voor alle mensen met een neurologische aandoening.”

Voor het pensioen van Fred werd een praatcafé uitgewerkt. De genodigden konden storten voor MSA onderzoek en deze teller staat al op 4.150 euro. “Ik ben nu onlangs met pensioen gegaan. Normaal zou ik daar naar uitgekeken hebben. Maar nu valt alles stil. Gelukkig heb ik hier nog de waterhoek en mijn kinderen.”

“Wie een boeket wil kopen zal dat kunnen op http://www.zetinopneuro.beHet is maar een druppel op een hete plaat, maar alles helpt. Het is echt vijf na twaalf.”

The post Fred Verhaeghe organiseert bloemenboeketactie na overlijden vrouw: “Blijven inzetten op neurologisch onderzoek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Jumbo-baas blijkt al sinds 2014 betrokken bij witwaspraktijken: ook bedrijfstop én familie waren op de hoogte

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me verschrikkelijk”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

KIJK. Video toont hoe Trump uithaalt naar Biden bij partijtje golf en zegt dat hij uit race zal stappen: “Wat een oude, kapotte hoop rotzooi”

Er zijn beelden opgedoken die laten zien hoe Republikeins presidentskandidaat Donald Trump tijdens een partijtje golf met zijn zoon Barron stevig uithaalt naar president Joe Biden. Trump noemt Biden een “oude, kapotte hoop rotzooi” en zegt dat hij uit de race zal stappen. “Dat betekent dat we Kamala (Harris, de vicepresident, red.) krijgen”, zegt hij.

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Z’n huwelijk met Avril Lavigne liep erop stuk en het veroorzaakte bijna z’n dood: SUM 41-zanger vocht tegen alcoholverslaving

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »