Liefst 120 miljoen euro witgewassen voor criminelen, maar Oostendse Marchand Brothers komen weg met milde straf

Peperdure wagens, chique kostuums en een penthouse in het Europacenter: decennialang maakten de tweelingbroers Peter en Rudolf Marchand grote sier in Oostende. Maar in 2019 vielen de ‘keizers van Oostende’ van hun voetstuk. Donderdag kregen de 71-jarige zakenlui celstraffen met uitstel voor grootschalige witwaspraktijken en cavazwendel. Hun verweer was – op z’n zachtst gezegd – opmerkelijk.

Het gerecht had de broers Peter, Rudolf en wijlen Armand (hij stierf in mei 2021 en werd dus niet vervolgd, red.) Marchand al langer in het vizier, toen speurders op 18 juni 2019 huiszoekingen uitvoerden op verschillende locaties in Brugge, Knokke en Oostende. Ook in het penthouse van de ‘Marchand Brothers’ in het Oostendse Europacentrum viel de politie binnen en werden zes luxewagens, waaronder Bentleys en een Maserati’s, in beslag genomen.

Tussen 2007 en 2019 waste Peter Marchand liefst 113 miljoen euro, afkomstig uit illegale sigarettenverkoop, wit voor Engelse en Ierse criminelen. Toen hij in 2015 op vakantie ging, nam broer Rudolf nog eens 7 miljoen euro voor zijn rekening. Sporttassen vol Britse ponden werden overhandigd op de parking van een McDonald’s-restaurant en vervolgens voor euro’s omgeruild in een Brussels wisselkantoor. Tot Peter Marchand in de hoofdstad tegen de lamp liep met een sporttas vol geld.

Grote sier

In november 2022 werden de zelfverklaarde ‘keizers van Oostende’ naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen op verdenking van witwas, lidmaatschap van een criminele organisatie en fiscale fraude. “Van uitbaters van cafés met kansspelen klommen ze op tot zakenlui die graag grote sier maakten in Oostende”, schetste procureur Pascal Week de levensloop van de flamboyante Marchand-broers.

“Als hij weigerde om geld wit te wassen, zouden ze het IRA op zijn familie afsturen om hen te vermoorden”

De broers hadden een lucratieve handel in sigaretten, verkochten het limonademerk Appletise aan Coca-Cola en lanceerden hun eigen cavamerk Don Jaime. Ze reden rond met Maserati’s en Bentleys, droegen altijd een kostuum en in 1991 trokken ze in op de bovenste verdieping van het Europacentrum.

Peter Marchand werd als enige van de broers aangehouden en zat vier maanden in voorhechtenis. Maar volgens de verdediging vroeg de vrijspraak omdat hij onder dwang van Ierse criminelen zou gehandeld hebben. “Zijn vrije wil was aangetast”, stelde meester Joachim Meese. “Als hij weigerde om geld wit te wassen zouden ze het IRA (Irish Republican Army, red.) op zijn familie afsturen om hen te vermoorden. Het lijkt iets uit een film, maar het verklaart wél waarom hij dit allemaal deed.”

Bendevorming

Ook Rudolf Marchand vroeg de vrijspraak. “Hij wist helemaal niet waarmee zijn broer bezig was”, pleitte meester Luc Arnou. “Hij heeft één keer op vraag van Peter drie sporttassen met geld van een Engelse man in ontvangst genomen in Brussel. Het omwisselen gebeurde in een officieel kantoor, waardoor hij geen argwaan had.”

Maar de rechtbank veegde het verweer van de broers donderdag van tafel en veroordeelde hen tot een jaar celstraf met uitstel en 4.000 euro geldboete. Vier luxewagens werden verbeurdverklaard. In de witwaszaak stonden nog een tiental anderen terecht, hoofdzakelijk voor bendevorming. Daarvan kreeg één beklaagde zes maanden cel met uitstel. Voor bendevorming werden alle beklaagden vrijgesproken.

Handel

In een nevendossier werden de broers ook nog schuldig bevonden aan cavazwendel. Op de dag van de invallen nam de douane in Brugge en Oudenburg immers bijna 70.000 liter cava in beslag, waarop geen accijnzen werden betaald. Voor die feiten kregen de broers elk nog eens vier maanden celstraf met uitstel en een geldboete van een miljoen euro, waarvan 900.000 euro met uitstel. In het cavadossier kregen nog twee anderen dezelfde straf opgelegd.

Vijf beklaagden, onder wie twee Litouwers, moesten zich ook nog verantwoorden voor illegale sigarettenhandel. In 2019 nam de douane in verschillende loodsen meer dan 12 miljoen sigaretten en ruim 21.000 kilo tabak in beslag. Daarbij werden ruim vier miljoen euro aan accijnzen ontdoken. Vier beklaagden kregen vier maanden cel opgelegd, al dan niet met uitstel en geldboetes tot 25 miljoen euro, waarvan 24,8 miljoen met uitstel. Een van de Litouwers werd vrijgesproken. (AFr)

The post Liefst 120 miljoen euro witgewassen voor criminelen, maar Oostendse Marchand Brothers komen weg met milde straf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Foute wegwijzer naar Aartselaar in Kontich maakt ‘anale driehoek’ even officieel: ‘AARStelaar’

Op een kruispunt in Kontich is bij wegenwerken een nieuwe wegwijzer naar Aartselaar geplaatst met een schrijffout op. Er staat niet Aartselaar maar Aarstelaar. De gemeenten Aartselaar, Kontich en Reet worden al jaren grappend de anale driehoek genoemd. Bart Lambrecht (N-VA), schepen voor communicatie in Aartselaar, ziet de humor er wel van in, maar hij heeft aan het Agentschap Wegen

Lees meer »