Assisen scalpermoord – Zussen schetsen grote gevolgen voor familie Himpe: “Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen”

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) hebben de zussen van het slachtoffer hard uitgehaald naar Ridoan Oudaha (43). Kim en Loïs Himpe stonden in hun getuigenis ook uitgebreid stil bij de grote gevolgen voor hun familie. Daarbij kwam ook de dood van hun vader aan bod.

Lees alle artikels over de scalpelmoord in ons dossier

Agressief gedrag

Kim Himpe herinnerde zich dat ze in 2015 al eens de politie belde voor een incident met de beschuldigde. “Ik had een telefoon gekregen met een doodsschreeuw. Toen ik aankwam stond de beschuldigde daar in zijn boxershort, mijn zus zat ineengedoken in haar slip.” De zus van Jill Himpe moest de politie wegsturen, maar kreeg even later zelf een klap van Oudaha. “Ik heb teruggeslagen en hij heeft me weggejaagd met een baseballbat. Jill zei dat ik moest lopen, omdat hij me zou dooddoen.”

Enkele weken later eiste de beschuldigde nog dat Kim Himpe zich zou verontschuldigen. “Jill zei dat hij haar anders kapot zou maken”, klonk het. Volgens haar oudste zus had het slachtoffer een panische angst voor haar toenmalige partner. “Ik heb gezegd dat ze altijd bij ons mocht komen wonen, maar ze zei dat ze niet durfde. Ik wist eigenlijk niet dat het zo erg was, want ik ben nog nooit bang geweest van iemand.”

Ook Loïs Himpe wist van het agressief gedrag van Oudaha, maar kon de omvang niet helemaal inschatten. “Doordat ze niet alles vertelde, hadden we niet ingeschat dat het zo erg was. Omdat mijn zus van nature ook wel een bangerik kon zijn.” Jill Himpe deed volgens de getuigen steeds onmiddellijk wat Oudaha vroeg. “Ik vind het erg dat wij hier moeten zitten. Wij moeten alles doen om mijn zus haar naam te verdedigen, om aan te tonen dat zij dat niet verdiend heeft.”

Grote gevolgen

Vervolgens stond Kim Himpe nog eens stil bij de grote gevolgen voor de familie, die geen enkele feestdag nog viert. “De dag dat Jill doodgegaan is, is de helft van ons kerngezin gestorven. Onze papa heeft zich helemaal laten gaan omdat zijn dochter dood was. De helft van mijn kinderen kent tante alleen maar vanop het kerkhof.” Ook de zoon van Loïs ging na de feiten door een hel. “Ik heb aan een kind van negen moeten zeggen dat zijn meter, zijn lievelingspersoon, gestorven is. Mijn zoon is op zijn knieën gevallen en is beginnen te huilen zoals een wolf bij maanlicht. Hij heeft niet meer kunnen slapen sinds dat gebeurd is. Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen. Hij heeft een wereld getoond waarvan kinderen niet moeten weten dat ze bestaat.”

Ten slotte verklaarde de jongste zus van het slachtoffer nog hoe ze kort na de feiten werd opgebeld door Oudaha. De beschuldigde vroeg op een rustige toon waarom hun moeder de telefoon niet opnam. “Achteraf heb ik dan gehoord dat hij mijn zus al op een gruwelijke manier om het leven had gebracht. Hoe kan je zo als een monster tekeergaan en dan op zo’n rustige, beredeneerde manier zo’n gesprek met iemand van de familie voeren?”

Vertrouwen in Oudaha

Vanuit de gevangenis belde Oudaha een week later ook naar de stiefmoeder van het slachtoffer. Op vraag van voorzitter Bart Meganck legde de beschuldigde uit dat hij een goede band had met de papa van Jill. “Die mensen hebben mij niks misdaan. Ik wilde echt bellen naar die vader om mij te verontschuldigen enigszins. Dat was eigenlijk de insteek.” De Kortrijkzaan bleef er wel bij dat hij eigenlijk niet de bedoeling had om zijn ex-partner van het leven te beroven.

Vanessa D. kende de beschuldigde als een vriendelijke, joviale man. “Wat ik nu weet, is een tegenstelling met hoe ik hem vroeger kende. Mijn man ging niet rap iemand vertrouwen, maar Ridoan vertrouwde hij wel. Jill heeft nooit verteld wat er tussen haar en Ridoan gebeurde. Misschien om haar vader te sparen, omdat hij zwaar depressief was.”

Overlijden vader

Volgens de getuige betekende de moord op Jill ook de dood van haar vader. “Het blijkt dat hij de longkanker heeft voelen groeien, maar hij heeft het zo lang mogelijk stilgehouden. Dat was zijn manier om uit het leven te stappen. Tegen dat we bij de oncoloog waren, was het veel te laat.”

De plusmama van het slachtoffer wist dat Oudaha op gespannen voet leefde met de zussen en vooral de moeder van het slachtoffer. “Ik dacht dat hij Jill zijn moeder ging pijn doen, niet haar. Maar hij heeft enorm veel weggestoken. Veel dingen zijn pas uitgekomen nadat Jill gestorven was”, klonk het.

The post Assisen scalpermoord – Zussen schetsen grote gevolgen voor familie Himpe: “Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »

Laatste tickets voor Jasper Steverlinck op Blender

Voor de eerste editie van Blender bundelen Wilde Westen en Schouwburg Kortrijk de krachten voor een zomerse concertreeks in Bolwerk. Deze muzikale mix serveert 12 concerten van alle genres gedurende drie weken. Op het programma staat onder meer Jasper Steverlinck op donderdag 4 juli vanaf 20 uur. Een goedgevulde bar en foodtrucks zorgen voor extra beleving.
The post Laatste

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »