Assisen scalpelmoord – Wetsdokters maken brandhout van versie van beschuldigde

Op het assisenproces tegen Ridoan Oudaha (43) is gebleken dat de wetsdokters absoluut geen geloof hechten aan de versie van de beschuldigde. De Kortrijkzaan houdt vol dat hij zijn scalpel enkel tegen de keel van Jill Himpe (36) zette. “Het slachtoffer kan zichzelf niet de keel overgesneden hebben”, reageerde professor Werner Jacobs.

Wetsdokter Diona D’Hondt trok op 5 november 2019 naar Wevelgem om het lichaam van het slachtoffer te onderzoeken. “Ik heb gezien dat daar niet zoveel bloed in de woning aanwezig was.” Himpe werd immers pas na de feiten achtergelaten in het huis van haar moeder. Bij een CT-scan werd later die dag vastgesteld dat er lucht aanwezig was in de bloedvaten van de hersenen en in het hart.

Halsoversnijding

De volgende dag wees een autopsie uit dat een halsslagader en een halsader volledig doorgesneden waren. “Ter hoogte van de hals zien we een groot traumatisch letsel, eigenlijk een halsoversnijding.” Dokter D’Hondt en professor Jacobs ontdekten ook meerdere bloeduitstortingen op het hoofd. Bovendien zijn er ook aanwijzingen dat Oudaha zijn ex-vriendin probeerde te wurgen. “De scherpe trauma’s op armen en handen doen denken aan afweerletsels”, klonk het ook.

“Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden… dat kan niet”

In de versie van de beschuldigde is er enkel sprake van een snijwonde die per ongeluk zou zijn ontstaan toen het slachtoffer probeerde te vluchten. Volgens professor Werner Jacobs moet Oudaha echter minstens vijf keer gesneden hebben, in verschillende richtingen. “Dat mes heeft ook impressies gemaakt op het bot van de wervelzuil. Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden, dat kan niet.”

Nochtans bleef Ridoan Oudaha ook maandagochtend volhouden dat hij zijn ex-partner per ongeluk van het leven beroofde. “Ik mag daar niet over oordelen, maar ik geloof dat niet”, reageerde dokter Jacobs.

Oudaha onder invloed

Vier dagen na de feiten werd ook het lichaam van de beschuldigde onderzocht door een deskundige. Wetsdokter Lieven Wostyn stelde echter slechts twee beperkte verwondingen vast aan zijn linkerhand. “Het letsel aan zijn vinger kan evengoed van een stukje papier geweest zijn. Het andere aan zijn pols gaf eerder de indruk van een krabletsel te zijn.”

Het onderzoek wees wel uit dat Oudaha op het moment van de feiten onder invloed was van alcohol en cocaïne. “Als we terugrekenen naar de feiten zal de meest waarschijnlijke concentratie rond de 1,2 promille gelegen hebben”, aldus toxicoloog Kathleen Croes. Zeker in combinatie met de cocaïne kan dat alcoholgebruik volgens de deskundige voor een euforisch gevoel gezorgd hebben.

Mond afgeplakt

Maandagnamiddag kwam ook een vezelonderzoek door het NICC (Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) aan bod. Uit de beperkte sporen in de mond van het slachtoffer kon deskundige Kyra Lunstroot echter geen conclusies trekken. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom het onderzoek naar textielvezels werd bevolen. Een getuige had wel gezien hoe de mond van Jill Himpe zou zijn afgeplakt, maar aan Lunstroot werd niet gevraagd om eventuele sporen van plakband te onderzoeken.

The post Assisen scalpelmoord – Wetsdokters maken brandhout van versie van beschuldigde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »

Bijna volledig zesde middelbaar moet blijven zitten door een buis voor Nederlands: “Niet moeilijk na meer dan 2 jaar zonder les”

Bijna alle laatstejaarsstudenten van het atheneum in Ukkel moeten hun jaar overdoen omdat hun kennis van het Nederlands onvoldoende is. Dat melden RTL en Bruzz. Onterecht, vinden de ouders en leerlingen zelf, aangezien ze bijna drie jaar geen Nederlands hebben gehad door een gebrek aan leerkrachten. “Ze hebben een examen moeten afleggen dat peilde naar vaardigheden die ze niet hebben

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »