Vier leden van Oostends ‘modelgezin’ schuldig aan cocaïnehandel, kopstuk krijgt zeven jaar cel

Vier leden van een Albanees ‘modelgezin’ uit Oostende zijn voor de Brugse rechtbank veroordeeld voor hun aandeel in grootschalige cocaïnehandel. Een van de zonen kreeg zeven jaar effectieve celstraf. Onder het bed van zijn ouders troffen speurders 56.000 euro cash aan. “Gespaard door hard te werken”, klonk het tevergeefs.

De zaak is een uitloper van Operatie Sky, waarbij enkele jaren geleden meer dan een miljard versleutelde berichten uit het criminele milieu werd ontcijferd. De Oostendse Albanees A.B. (29) bleek een sleutelrol te vervullen in een bende die minstens 958 kilogram cocaïne verhandelde, goed voor een totale opbrengst van bijna 29 miljoen euro. Omdat er een ontvoering op til bleek ging het gerecht op 14 februari tot arrestaties over.

Vuurwapens gevonden

A.B. verklaarde dat hij tot 200 kilogram cocaïne per keer transporteerde voor een bende die opereerde vanuit een viertal huurpanden in Antwerpen. Bij huiszoekingen werden daar schietklare vuurwapens aangetroffen. Maar door de vroegtijdige tussenkomst konden de leiders van de bende niet geïdentificeerd worden.

Dat hij zich met cocaïnehandel inliet, ontkende A.B. niet. “Maar enkel als loopjongen,” pleitte advocaat Frank Scheerlinck. “Het ging niet om de enorme hoeveelheden die het parket hem wil aansmeren.” De rechtbank gaf A.B. maandag niettemin zeven jaar effectief. Tijdens de pleidooien verontschuldigde hij zich bij zijn ouders en twee broers en benadrukte hij dat zij niet bij de feiten betrokken waren.

56.000 euro cash

Maar de rechtbank dacht daar maandag anders over. F.B. (23), de jongere broer van A.B., kreeg twee jaar celstraf met uitstel. Zijn vader G.B. (57) en moeder F.B. (52) kregen elk een jaar celstraf met uitstel. Onder hun bed trof de politie liefst 56.000 euro cash geld aan. “Gespaard door veertig jaar hard te werken”, pleitte hun advocaat tevergeefs.

Volgens de procureur hielpen de ouders de drugswinsten witwassen. “Het leek nochtans een nette Oostendse familie”, verduidelijkte hij. “De vader was arbeider, de moeder gaf inburgeringscursussen.” A.B (31), de oudere broer van het kopstuk, werd als enige van het gezin vrijgesproken.

Vrouw vrijgesproken

De bende schakelde stromannen in om panden te huren. Niet enkel in Antwerpen maar ook in Damme. Daar huurde de Oostendse vriendin van de spilfiguur een vakantiewoning, waar twee maanden lang cocaïne werd gestockeerd. Dat zij daarvan op de hoogte was, achtte de rechtbank evenwel niet bewezen. De vrouw werd dan ook vrijgesproken.

In de zaak stonden nog tien anderen terecht. Een van hen werd vrijgesproken. De anderen kregen tot zes jaar effectieve celstraf. De dertien veroordeelde bendeleden kregen ook een totale geldboete van 268.000 euro opgelegd. Alles samen werd ook 992.500 euro aan drugsgeld verbeurdverklaard. (AFr)

The post Vier leden van Oostends ‘modelgezin’ schuldig aan cocaïnehandel, kopstuk krijgt zeven jaar cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank.

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Ze zijn meer grootouders dan dat ze ooit ouders waren”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »