Van de bakkerij naar de politiek: Tristan Liekens (23) gaat mee met nieuwe lijst van Marleen De Soete

Op woensdag 20 maart presenteert schepen Marleen De Soete in restaurant Uilenspiegel haar nieuwe, onafhankelijke lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een verrassende naam op die lijst is alvast Tristan Liekens, de 23-jarige uitbater van bakkerij Petris in Wenduine. “Lang getwijfeld, maar ik wil mee aan de kar duwen voor de zelfstandigen in onze deelgemeente. Die krijgen het alsmaar moeilijker door de aanslepende openbare werken.”

Zijn bakkerij ligt momenteel zo’n beetje op een eilandje, omsingeld door werken. Aan de ene kant de herinrichting van de Ringlaan die nu al jaren aansleept, aan de andere kant de heraanleg van de parking langs de Leopold II-laan. “’t Is lastig”, zucht Tristan Liekens van bakkerij Petris. “En niet alleen voor ons: er zijn handelaars die het opgegeven hebben. Ga maar eens kijken in de Kerkstraat.” En dus besloot hij in te gaan op de vraag van Marleen De Soete. De schepen lanceert later deze maand haar nieuwe onafhankelijke lijst in de Uilenspiegel, en alle inwoners van Harendijke zijn uitgenodigd. “Wie daar onze nieuwe naam raadt, krijgt een mooie prijs”, aldus De Soete.

Maar terug naar bakkerij Petris. “Ik heb getwijfeld, ja. Lang zelfs. Niet zozeer over de intentie, dan wel aan het engagement: zou ik daar met de bakkerij wel genoeg tijd voor hebben? Maar ik wil er graag tijd voor maken”, aldus Tristan. Of hij de politiek een beetje volgt? “De nationale politiek alvast wel. Ook al omdat het de laatste tijd dichtbij komt: als de boeren in de problemen komen, ondervinden wij daar mee de gevolgen van. ’t Is tenslotte hún tarwe die hier in het brood gaat”, klinkt het.

Lokaal vlak

Ook op lokaal vlak vindt Tristan dat het tijd is voor verandering. “Wenduine heeft acht immokantoren: waar is dàt in godsnaam voor nodig. Wenduine is amper een zakdoek groot. Het gemeentebestuur zou dat mee kunnen helpen aansturen, daar een bepaalde selectie in maken die meer afgestemd is op de noden van dit anders zo sympathieke badplaatsje. Ik woon hier ondertussen bijna tien jaar en heb Wenduine echt wel in mijn hart gesloten. Maar dat hart bloedt als ik het op commercieel vlak zo achteruit zie gaan”, klinkt het. De communicatie tijdens de werken kon volgens Tristan ook vaak beter. “Dat is echt een probleem. Dat onze gemeente er na de werken veel op verbeterd zal zijn, daar twijfelt niemand aan. Alleen duurt het mij allemaal iets te lang. Die werken langs de Ringlaan slepen nu al járen aan. En dus voelde ik mij uiteindelijk wel aangesproken om mee de schouders te zetten onder een nieuw politiek project. Een nieuwe bladzijde voor Wenduine”, klinkt het.

Wenduine opnieuw op de kaart zetten, is Tristans ambitie. “En liefst het jaar rond: buiten de zomermaanden en de kerstperiode valt er hier maar weinig te beleven. Mijn motto is ‘durf dromen’: we moeten ook eens buiten de lijntjes durven kleuren. Mensen zeggen weleens dat De Haan een tweede Knokke aan het worden is. De centen zullen er dan ook wel zijn zeker? En om een bestaand event als Kok@Zee écht naar een topniveau te tillen, kan er aan die formule nog gesleuteld worden. Niet enkel wat daar op de bordjes komt, is belangrijk. Zo’n culinair event moet van a tot z kloppen.”

Eerste ontmoeting

Ondertussen maakte hij al kennis met de nieuwe groep van Marleen. “Een paar maanden geleden hadden we een eerste ontmoeting, en ik hield daar een fantastisch goed gevoel aan over. ’t Is een toffe jonge bende, allemaal mensen die al een en ander bereikt hebben. Met een bepaald doel voor ogen ook. Echt een topselectie van Marleen”, klinkt het.

Ook voor Marleen zelf heeft hij een goed woordje over. “Ze is niet bang om te zeggen waar het op staat. Marleen is rechtdoorzee, heeft een visie en de nodige connecties om deze waar te maken. Bij die eerste kennismaking met de hele groep had iedereen inbreng, maar zij heeft wel de persoonlijkheid die ervoor nodig is om zo’n bonte bende bijeen te houden”, klinkt het.

Of hij er niet mee inzit klanten te verliezen door politieke kleur te bekennen? “Op lokaal vlak speelt dat zo niet hé. En ik blijf gewoon Tristan de warme bakker hoor”, knipoogt hij. “Ik heb het hier trouwens al horen waaien dat ik op Marleen haar lijst sta. Wenduine is niet groot hé, er hoeft er maar één zijn mond voorbij te praten en iedereen weet het. Maar het màg voor mijn part gerust al geweten zijn. Ik ben van plan om er driehonderd procent voor gaan.”

The post Van de bakkerij naar de politiek: Tristan Liekens (23) gaat mee met nieuwe lijst van Marleen De Soete is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

“Niet meteen wat je verwacht van een man die democratie hoog in het vaandel draagt.” Greet De Keyser over Biden die alleen wil wijken “als de Almachtige Heer het hem zou vragen”

Onze verslaggeefster in de VS, Greet De Keyser, keek naar het interview van president Joe Biden op zender ABC en hoorde hem vastberaden zeggen dat hij er niet aan dénkt om uit de race naar het presidentschap te stappen. Dat ondanks zijn belabberde debat met tegenkandidaat Donald Trump. Kon Biden iets rechtzetten in zijn eerste interview na die afgang, die

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË (21u). David tegen Goliath: Spanjaarden met ‘wonderboy’ Yamal nemen het op tegen EK-debutant

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »