Westtoer pakt uit met Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren hun troeven

Westtoer pakt uit met de achtste editie van de gratis culinaire gids Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren de gastronomische troeven van onze provincie. Opmerkelijk: er werden dit jaar 45 nieuwe chefs gepresenteerd die lokaal en duurzaam werken.

“Met 29 Michelinsterren, 190 restaurants met een Gault&Millau-notering en 57 artisanale brouwerijen mag West-Vlaanderen zich dé gastronomische topprovincie noemen”, benadrukt gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu. De voorzitter van Westtoer wijst op het economisch belang van het toerisme voor West-Vlaanderen: “Het gaat om 50.000 jobs en een omzet van 3 miljard euro. Culinair toerisme is daar een belangrijk onderdeel van.”

Volgens Frank Vansteeland, projectcoördinator Het Lekkere Westen, vormt de Noordzeevis een extra troef voor onze West-Vlaamse gastronomie: “Geen enkel restaurant heeft nog een reden om scampi’s op het menu te plaatsen.”

Vragenlijst

Om opgenomen te worden in de gids Het Lekkere Westen moeten restaurants zich kandidaat stellen en een vragenlijst invullen, met gerichte vragen rond duurzaamheid, het werken met lokale producten en samenwerking. “Die vragenlijst is heel uitgebreid”, zegt Koen De Meulenaere van In ‘t Nieuw Museum uit Brugge. Zijn eethuis werd voor de tweede opeenvolgende keer tot tweede beste bierrestaurant van het land uitgeroepen. Hij moet enkel een Limburgse horecazaak laten voorgaan.

“Zelf kies ik het rundsvlees voor mijn houtgrill uit bij lokale boeren. Ik waak erover dat de dieren geen stress hebben en pols naar hun voeding, om de beste vleeskwaliteit te kunnen bieden. Mijn groenten haal ik bij een bioboer uit Roksem. Voor mijn sapjes doe ik een beroep op Steffi Fruit uit Damme”, aldus de horecabaas, die zijn klanten adviseert om lokale biertjes bij de grillgerechten te drinken.

45 nieuwkomers

Onder de 205 West-Vlaamse chefs, die Westtoer en Horeca West-Vlaanderen selecteerden, bevinden zich 45 nieuwe adresjes. De culinaire Gids Het Lekkere Westen is ingedeeld in vijf regio’s: Brugge, het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek.

“Nieuw dit jaar is dat er naast restaurants authentieke cafés zijn opgenomen, die een mooi aanbod van West-Vlaamse bieren en lokale versnaperingen aanbieden. Die leuke adresjes zijn een meerwaarde in de positionering van onze regio’s als een bestemming voor een korte vakantie. Hedendaagse vakantiegangers gaan immers op zoek naar beleving en authenticiteit”, aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu.

Info: visitwestvlaanderen.be/hetlekkerewesten

The post Westtoer pakt uit met Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren hun troeven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »