Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd”

Met een lekker etentje in bistro ‘t Mortierken werd voormalig burgemeester Henri Cuypers onlangs bedankt voor zijn meer dan veertig jaar inzet bij de Zuienkerkse sportraad. “De Meetkerkse Moerentocht was een jaarlijks hoogtepunt”, aldus de ‘wandelende burgemeester’.

Henri Cuypers was wellicht 42 jaar bestuurslid van de sportraad. “Daar was wat discussie over”, zegt de 88-jarige oud-burgemeester als we bij hem thuis aankloppen voor een babbel. “In elk geval is het meer dan veertig jaar geweest.”

Henri Cuypers herinnert zich nog het prille begin. “De sportraad werd tussen pot en pint opgericht in de dorpsherberg van Irma Mermuys, ‘Maatje Muus’ in de volksmond”, herinnert hij zich. Aanleiding was de Meetkerkse Moerentocht, die toen voor de eerste keer werd georganiseerd. “De sportraad van Beernem kwam dat jaar met een hele bende meedoen”, weet Henri daar ook nog over te vertellen. De Meetkerkse Moeren, dat was zijn speeltuin. “Als klein manneke ging ik daar dikwijls snoeken vangen aan de watermolen (de Poldermolen in de Biezenstraat, red.). ‘s Winters als het vroor, kon je er schaatsen.”

Jaarlijkse hoogdag

Van de Meetkerkse Moerentocht miste Henri maar weinig edities. “Dat was onze jaarlijkse hoogdag, hé. De wandeling bracht hier leven in de brouwerij.” Zelf stond hij die zondag steevast al om zes uur bij de bakker. “Pistoleetjes halen voor de wandelaars. Die moesten dan allemaal gesmeerd worden, en ondertussen kwamen de eerste deelnemers hier al aan. Er waren er immers die ‘s middags nog een andere wandeling deden, maar ik dronk bij aankomst liever een goeie Leffe”, glimlacht hij.

Henri Cuypers stapte zelf ook bijna elk jaar mee door ‘zijn’ Meetkerkse Moeren. “Ik deed de Tweedaagse Voettocht, de Vierdaagse van de IJzer… Het leverde mij de bijnaam ‘de wandelende burgemeester’ op”, glimlacht hij. Ook zijn vrouw Marie Thérèse had zo’n lapnaam. “Ik was ‘madam soep’”, grijnst ze. “Zo’n tachtig liter maakte ik er altijd. Een karwei waar ik toch een dag of drie mee bezig was: tegen dat al die groentjes gekuist en versneden waren… Maar de dag zelf had ik daar enorm veel voldoening van. De wandelaars waren allemaal welgezind als ze hun soepje kregen.”

“Er werd om gevochten”, knipoogt Henri, die net als zijn vrouw nooit van onder de Meetkerkse kerktoren is weggeweest. “We hebben hier samen onze eerste en plechtige communie gedaan, zijn samen naar school geweest… en later ook in Meetkerke getrouwd”, klinkt het.

Volksburgemeester

Henri Cuypers is ereburgemeester van Groot-Zuienkerke. “Negen jaar gemeenteraadslid geweest, vervolgens twaalf jaar eerste schepen en dan vijftien jaar burgemeester: van 1996 tot 2010.” Vandaag is hij er naar eigen zeggen niet meer zo mee bezig, met de politiek. “De tijden zijn ook fel veranderd, hé. Ik was zo’n typische ‘volksburgemeester’ zoals je in Zedelgem Hilaire Verhegge en in De Haan Ivan Cattrysse had. Vandaag moet een burgemeester vooral goeie relaties hebben op ‘t hoogste niveau, anders krijg je voor je gemeente nog maar weinig gedaan.”

Gebrek aan bezighouding heeft Henri Cuypers niet. “Ik werk graag in de tuin, en ik ben ook samen met Marie Thérèse bij een kaartclubje. Wat ik soms wel jammer vind, is dat we vandaag de helft van onze straat niet meer kennen. Er zijn hier een pak nieuwe mensen bijgekomen en de oude garde is stilaan aan het wegvallen.”

“We zaten met een toffe bende bij de sportraad” – Henri Cuypers

“Dat was ook het leuke aan de Moerentocht”, merkt Marie Thérèse op. “Elk jaar zag je dezelfde mensen terug. ‘t Zal raar doen nu Henri niet meer in het bestuur zit.”

“Ach ja, er is nu eenmaal een tijd van komen en een tijd van gaan”, relativeert Henri. “We hebben er al die jaren veel plezier aan beleefd. We hebben hier trouwens ook jaren een loopwedstrijd georganiseerd met de kleine kermis in september. En ook de Oudlandpoldertocht heb ik destijds nog mee in route gestoken. De eerste editie was in 2004, dacht ik.”

Veel steun

Ook daar kijken Henri Cuypers en zijn vrouw dankbaar op terug. “We zaten met een toffe bende bij de sportraad. Die groep heeft altijd goed aaneengehangen. En we hebben ook altijd op veel steun van de gemeente kunnen rekenen.”

De beste jaren waren volgens Marie Thérèse deze voor corona. “Er zijn jaren geweest dat ze hier de auto’s niet meer kwijt konden.”

Ondertussen is Henri al bijna 67 jaar getrouwd. “En altijd met dezelfde vrouw”, knipoogt hij. “Marie Thérèse en ik schelen ook maar acht dagen: zij is van de 15de en ik van de 23ste augustus.”

The post Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rechter acht de Brugse Vismarkt niet geschikt voor evenementen

De rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van zeven bewoners van de Vismarkt in Brugge afgewezen tegen Brugge Plus en vishandelaar Rik Ameloot. Het vonnis is opmerkelijk: de rechter vindt de Vismarkt als plein niet geschikt voor dergelijke evenementen. Maar hij acht de exploitanten van ‘Zomeren op de Vismarkt’ en het dansen van Brugge Plus niet verantwoordelijk voor het

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Gouverneur: vijf doden bij Russische aanval in regio Donetsk – Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »