Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award

Walter Coucke kreeg tijdens het Feest van de Sport een Lifetime Achievement Award. De wielerfreak in hart en nieren is een monument in het wielerwereldje. Hij was jarenlang voorzitter van de bloeiende wielerclub KSV Deerlijk-Gaverzicht en altijd sterk geëngageerd in het verenigingsleven.

Hoeven we hem eigenlijk nog voor te stellen? Neen, toch? Na zanger-acteur-presentator Niels Destadsbader en burgemeester Claude Croes moet Walter Coucke een van de bekendste mensen van de gemeente zijn. De ex-textielfabrikant en wielerfreak is een Deerlijknaar in hart en nieren en dat zal allicht niet meer veranderen… Walter Coucke is afkomstig van de Belgiek. Hij zag in 1939 het levenslicht als tweede in een gezin met acht kleine pagadders. “Mijn ouders waren boeren”, verduidelijkt Walter. “Heel lang naar school gaan, zat er in die tijd niet in. Werken op de boerderij was de boodschap. Toen begin de jaren vijftig de vlasnijverheid haar beste pijlen verschoten had, nam de familie de beslissing om te beginnen weven. In 1965, het jaar dat ik met Rosa Dejaeger ben getrouwd, heb ik een weverij opgestart in de Molenhoek.”

Engagement

Walter is iemand die zich van jongs af aan altijd enorm sociaal engageerde. “Ik werd op mijn vijftiende lid van de Boerenjeugdbond (BJB), de latere KLJ. Ik begon toneel te spelen en nam vaak deel aan de culturele avonden van de BJB waarin je je kon onderscheiden in zang, voordracht en welsprekendheid. Ik was blijkbaar nogal welbespraakt en mocht tijdens welsprekendheidstornooien dikwijls met de eerste prijs naar huis. Ik ben zelfs twee keer nationaal kampioen geworden. Later zou dat ‘voor een publiek spreken’ heel goed van pas komen, want ik ben al vele decennialang speaker van dienst op de gerenommeerde paardenkoersen die elk jaar plaatsvinden op de Belgiek en de Molenhoek.”

Walter schuwde ook de verantwoordelijkheid niet. Hij werd gewestleider van de BJB en was ook vele jaren voorzitter van de CRM, die nu als Neos door het leven gaat. Zijn belangrijkste passie is ongetwijfeld de liefde voor het wielrennen. “Ik was al op prille leeftijd sterk onder de indruk van de wielersport, maar als boerenzoon werd je toen niet geacht om af en toe op de fiets te springen om een ritje te maken, laat staan te koersen. Dat was uitgesloten. Maar toen KSV Deerlijk op de proppen kwam, heb ik toch een flink deel van mijn achterstand kunnen goedmaken…”

Wielerclub

Walter Coucke en wielerclub KSV Deerlijk-Gaverzicht zijn twee onmogelijk van elkaar los te weken begrippen. Walter was voorzitter en manusje-van-alles van de bloeiende sportvereniging die in rennersmiddens naam en faam geniet. “De club werd op 2 februari 1927 in de bovenzaal van het toenmalige café Onder den Toren boven de doopvont gehouden door Fernand Cloet, die ook de eerste voorzitter was en deze functie gedurende 49 jaar uitoefende. De belangrijkste doelstelling bij de start was het organiseren van een wielerwedstrijd voor liefhebbers.”

“Veertien jaar later werd binnen de schoot van de club een rennersafdeling opgericht. De club groeide en bloeide en beleefde een periode van hoogconjunctuur met grote kampioenen… Ik heb Fernand in 1976 opgevolgd, maar ben dezelfde koers als mijn voorganger blijven varen. De club heeft er altijd een erezaak van gemaakt om jonge renners volwaardige kansen te bieden. Die aanpak blijft nog altijd centraal staan. Ik heb enkele jaren geleden een stapje opzijgezet. Thomas Debrabandere fungeert nu als voorzitter. Ik blijf de clubwerking wel van dichtbij volgen”, gaat Walter voort.

Award

“Enkele jaren voor het 100-jarige bestaan in 2027 kan KSV Deerlijk-Gaverzicht een benijdenswaardig palmares voorleggen: wereldtitels bij de profs op de weg voor Marcel Kint en Briek Schotte, een wereldtitel op de piste in de discipline achtervolging voor Dirk Baert, een olympische titel op de weg voor André Noyelle en een resem nationale en provinciale titels in alle disciplines en categorieën. Dat zegt voldoende…”, aldus Walter.

Voor zijn jarenlange staat van verdienste mocht Walter Coucke op initiatief van de gemeentelijke kernraad een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Vorig jaar was die eer weggelegd voor Werner Lamont, stichter, manusje-van-alles en jarenlang bezieler van Judoclub Deerlijk. In de trofee, een kunstwerk van Greta Vanhoutte van keramiekatelier Terra, staat de S van ‘sport’ centraal. Met de Olympische Spelen in gedachten is er de scepter waarvan de fakkel vervangen is door een kroontje, verwijzend naar een lauwerenkrans die de winnaars op hun hoofd gezet kregen. Een rood kroontje. Rood als kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie.” (DRD)

The post Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »